Κράτος που όλο ζητάει και δίνει ελάχιστα

Στη γη της «φαιδράς πορτοκαλέας» η φαιδρότητα περισσεύει, με την εκάστοτε κυβέρνηση, πόσο μάλλον την τωρινή, να συμπεριφέρεται στους πολίτες σαν να είναι μόνο αυτοί που έχουν υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και οι εξουσιάζοντες να υπάρχουν μόνο για εξυπηρετούν τη γραφειοκρατία και να επιβάλλουν φόρους.

Οι φόροι αυτοί, άμεσοι και έμμεσοι, πηγαίνουν για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, δηλαδή δημόσιες υπηρεσίες μέχρι ΕΡΤ, νοσοκομεία, κατασκευή δρόμων, κ.λπ.. Όμως, αν τίποτε από αυτά δεν πηγαίνει σωστά, ποια είναι η δυνατότητα του πολίτη να αντιδράσει και να διεκδικήσει το δίκιο του;

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες που έφερε ο «Μπάλος» ήρθαν να προστεθούν σε αυτές που έφερε ο «Ιανός», οι οποίες με τη σειρά τους μπήκαν σε μια λίστα ατέλειωτων καταστροφικών περιστατικών από τις αρχές του περασμένου αιώνα, μέχρι σήμερα.

Οι αιτίες είναι από την πρώτη στιγμή γνωστές. Μπαζωμένα ρέματα και ποταμοί (850 χιλιόμετρα ρεμάτων σκεπάστηκαν στην Αττική σε 100 χρόνια), η ασυνεννοησία των αρμοδίων, τα ακαθάριστα φρεάτια στους δήμους και προσφάτως οι κυβερνώντες ανακάλυψαν την κλιματική αλλαγή.

Όλα αυτά, βέβαια, θα μπορούσαν να αποτελούν άλλοθι πριν, άντε και μετά, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όμως, είναι ομολογία ανικανότητας και κοροϊδίας των πολιτών.

Μπορεί οι διάφορες υπηρεσίες να είναι ανευθυνοϋπεύθυνες για τους καθαρισμούς των φρεατίων και τους δρόμους με τις λακκούβες, αλλά για τον συντονισμό τους υπάρχει ολόκληρο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Περιβάλλοντος, με Ευρωπαίο, μάλιστα, υπουργό.

Τι μπορεί να κάνει ο πολίτης που είδε την περιουσία του να καταστρέφεται από τα λασπόνερα ή να καίγεται από τις δασικές πυρκαγιές;

Στην καλύτερη των περιπτώσεων να κάνει μια μήνυση, η οποία δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, όπως αυτή που έκανε κάποτε ο Πάγκαλος, την εποχή που ήταν υπουργός και έσπασε το αυτοκίνητο του όταν έπεσε σε μια λακκούβα του δρόμου.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Τι μπορεί να κάνει ο πολίτης που πληρώνει τέλη κυκλοφορίας για 365 ημέρες τον χρόνο και λόγω Δακτυλίου κυκλοφορεί τις μισές; Για να μην βάλουμε το 2020 με την καραντίνα, που δεν κυκλοφορούσε το αυτοκίνητο επί μήνες, όπως και στις σποραδικές καραντίνες του 2021.

Πώς μπορεί να αντιδράσει απέναντι στα αυξημένα δημοτικά τέλη, τα οποία ουσιαστικά εξυπηρετούν μόνο τους μισθούς των υπαλλήλων του δήμου και των εργαζομένων στην ΕΡΤ, καθώς οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι, τα φρεάτια φραγμένα και η καθαριότητα ανύπαρκτη σε αρκετές περιοχές;

Τι μπορεί να κάνει ο πολίτης για να βρει το δίκιο του, όταν είναι αναγκασμένος να κυκλοφορεί με τα μέσα μεταφοράς στοιβαγμένος σαν σαρδέλα σε λεωφορεία και τρένα, την εποχή της πανδημίας; Αλλά, εκεί δεν κολλάει ο κορονοϊός, όπως διατρανώνει ανερυθρίαστα ο υπουργός Μεταφορών Κ.Αχ. Καραμανλής και αποδέχεται η κυβέρνηση.

Η απάντηση είναι: ΤΙΠΟΤΑ!!! Γιατί δεν υπάρχει νόμος για να αντιμετωπίσει αυτή τη λαίλαπα. Όλα είναι καλυμμένα κάτω από το «γενικό συμφέρον» και την «ελληνική νοοτροπία», αφού δεν καταφέραμε να γίνουμε Γερμανοί όλα αυτά τα χρόνια των κρίσεων και των μνημονίων…

Ο πολίτης θα πρέπει να υπομένει τη μοίρα του σε αυτόν τον τόπο που τον έφερε το χορόχρονο.

Αν ανήκει στην κατηγορία ορισμένων «αρίστων» πλούσιων παιδιών που «μετανάστευσαν» γιατί η χώρα δεν μπορούσε να τους προσφέρει τη μόρφωση που ήθελαν, όπως λένε, δηλαδή το περίφημο «brain drain», μπορεί να επιστρέψει στο Ellada σε σταθερές και σημαντικές θέσεις εργασίας με παχυλούς μισθούς.

Οι υπόλοιποι ιθαγενείς θα πρέπει να δέχονται «καθρεφτάκια» για αμοιβή, αν βρίσκουν δουλειά, να μαζεύουν από τα σκουπίδια, και να κολυμπάνε στα λασπόνερα όταν το λεωφορείο τους βουλιάζει κάτω από μία γέφυρα, η οποία από τότε που φτιάχτηκε, μετατρέπεται σε λίμνη με κάθε βροχή.

Αφού, όμως, καταφέρνουν να επιβιώνουν, ίσως πρέπει να σκεφτούν πώς βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση, ποιος φταίει και τι πρέπει να κάνουν. Ίσως, φτάνει η ώρα της πραγματικής ατομικής ευθύνης…

ΚΑΝΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: