Γιατί άρχισε να μιλάει τώρα ο Καραμανλής;

Τελείωσε η περίοδος της σιωπής; Από το 2009, δηλαδή πάνω από μια δεκαετία, έχει να βγει και να τοποθετηθεί ανοιχτά σε κρίσιμες καταστάσεις για τον τόπο.

Και στις 13 Οκτωβρίου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήρθε να ταρακουνήσει τη Νέα Δημοκρατία και όχι μόνο.

Με την ομιλία του στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ και για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη, πήρε σαφείς αποστάσεις από βασικές πολιτικές του Μητσοτάκη, ενώ άσκησε και κριτική στην ΕΕ.

Δυο πράγματα προκάλεσαν αίσθηση:

Πρώτον, όσα είπε για τα μνημόνια: «Χωρίς να παραβλέπονται και να υποτιμώνται δικές μας αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις, επεβλήθη ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό είχε χαρακτήρα τιμωρητικό. Και, όπως ομολογήθηκε κατ’ επανάληψη, ελέγχεται – εκ των υστέρων βέβαια – για σοβαρά σφάλματα και στην συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Δεύτερον, όσα ανέφερε για το κοινωνικό κράτος: «Είναι σαφές ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και καινοτόμες λύσεις στην εκπαίδευση, στα συστήματα υγείας, στην κοινωνική ασφάλιση και το εργασιακό περιβάλλον. Αρκεί να θυμόμαστε πάντα ότι οι κοινωνίες ανθούν και προοδεύουν μόνο όταν οι πολλοί αισθάνονται ότι μετέχουν στην συλλογική προσπάθεια, στις ευκαιρίες και την ισότιμη κατανομή των καρπών της προόδου».

Από ό,τι φαίνεται για τα μεν μνημόνια έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όσους τα «αγάπησαν», για τους δε κοινωνικούς τομείς χτύπησε καμπάνα για αλλαγή πορείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αλλες δύο παρεμβάσεις του ήταν ηχηρές:

Η μία με τη διαχείριση από την ΕΕ της πανδημίας και του μεταναστευτικού:

«Δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ενιαία και αποτελεσματική πολιτική στο μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει με ακόμα οξύτερο τρόπο στο μέλλον. Επέδειξε ατολμία και δυσκινησία στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και στο υγειονομικό σκέλος και στο σκέλος των μέτρων ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Σε αντίθεση με το γενναίο πακέτο που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό είναι πολύ πιο συγκρατημένο, συνοδευόμενο μάλιστα από διαρκείς προειδοποιήσεις για τον πρόσκαιρο χαρακτήρα του, μέχρι να επανακάμψουν οι δύσκαμπτοι κανόνες πειθαρχίας και λιτότητας».

Και η άλλη για τις κυρώσεις στην Τουρκία, που η κυβέρνηση Μητοστάκη ούτε έχει ζητήσει ούτε έχει πιέσει:

«Η Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι, αλλοιθωρίζοντας και αποπειρώμενη να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές. Η Ευρώπη οφείλει να κάνει πράξη τις αρχές και τις αξίες της».

Και με αυτή του την εμφάνιση, ο Καραμανλής ανοίγει νέο κύκλο ερωτημάτων:

-Θα μας πει για τα ελλείμματα των κυβερνήσεών του και τη λιτότητα που πρότεινε στις πρόωρες κάλπες του 2009;

-Θα μας πει πώς του ήρθε η έμπνευση για τις πρόωρες εκλογές, ενώ λίγους μήνες πριν τις αποκήρυσσε μετά βδελυγμίας;

-Θα μας πει μήπως γνώριζε αν το ΔΝΤ ήταν προ των πυλών;

Πάμε τώρα και στα φρέσκα:

-Με την παρέμβασή του έστειλε μήνυμα ότι ο ίδιος εγγυάται την ενότητα, για να μην πάρει η γαλάζια παράταξη την κάτω βόλτα και την ακροδεξιά στροφή;

-Σκέφτεται ότι χρειάζεται να προετοιμάσει το έδαφος για την προεδρία της Δημοκρατίας; Γιατί εδώ τον είδαμε ιδιαίτερα κοινωνικά ευαίσθητο, σχεδόν …σοσιαλδημοκράτη!

Τελικά, ο πρώην πρωθυπουργός θα βγει μπροστά ή θα πάρει την γκλίτσα και τα βουνά, όπως του αρέσει να κάνει;

ΕΓΚ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: