Να μας ανησυχεί η άγνωστη Αρκτική;

Νέα έρευνα, από Βρετανούς επιστήμονες, εκτιμά ότι μια ταχεία τήξη των πάγων στην Αρκτική μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση στο περιβάλλον μεγάλων ποσοτήτων πυρηνικών αποβλήτων αλλά και άγνωστων ιών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Η απόψυξη του μόνιμου πάγου της Αρκτικής θεωρείται ευρέως ότι συνεισφέρει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, ένα εκτεταμένο λιώσιμο αυτού του στρώματος αναμένεται ότι θα απελευθερώσει μαζικά τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Αμπερίστουϊδ, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Climate Change, διαπιστώνει ότι το λιώσιμο των πάγων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση πιθανών ραδιενεργών αποβλήτων από πυρηνικά υποβρύχια και αντιδραστήρες του Ψυχρού Πολέμου.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι περισσότεροι από 100 διαφορετικοί μικροοργανισμοί στο μόνιμα παγωμένο στρώμα εδάφους της Σιβηρίας είναι ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά. Με την τήξη του πάγου υπάρχει πιθανότητα να αναμειχθούν με τα υπάρχοντες ιούς και να δημιουργήσουν νέα βακτήρια ανθεκτικά στα αντιοβιοτικά.

Επιπλέον, η Αρκτική διαθέτει κοιτάσματα αρσενικού, υδραργύρου και νικελίου. Η εξόρυξή τους για δεκαετίες έχει προκαλέσει τεράστια μόλυνση από απόβλητα. Λιώνοντας οι πάγοι, οι ρύποι και οι χημικές ουσίες που βρίσκονται αποθηκευμένοι σε αυτούς, μπορεί να διασκορπιστούν φτάνοντας στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

«Οι αλλαγές στο κλίμα και την οικολογία της Αρκτικής θα επηρεάσουν κάθε μέρος του πλανήτη, καθώς τροφοδοτεί τον άνθρακα στην ατμόσφαιρα και ανεβάζει τα επίπεδα της θάλασσας», σχολίασε ο δρ ο ‘Αργουιν ΄Εντουαρντς, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται «να κατανοήσουμε περισσότερα για την τύχη αυτών των επιβλαβών μικροβίων, των ρύπων και των πυρηνικών υλικών, για να κατανοήσουμε τις απειλές τους».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: