Ποινικοποιούν την κριτική!!!

Αν δεν φωνάξεις τώρα, πότε θα φωνάξεις;

Με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιφέρει αλλαγές στο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα, που επί της ουσίας αντίκεινται στο άρθρο 14 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «ο καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους. O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται».

Το άρθρο 191 έχει ιστορία, καθώς φέτος έχει «γενέθλια» για τα 20 χρόνια παρουσίας του: κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το εισήγαγε στον Ποινικό Κώδικα, μετά κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το επέκτεινε στο διαδίκτυο και τώρα κυβέρνηση της ΝΔ το «βελτιώνει», θυμίζοντας τη χούντα.

Οι αλλαγές σε αυτή τη διάταξη γίνονται κάθε φορά με διαφορετική αφορμή, όπως θα διαπιστώσετε στις αράδες που ακολουθούν.

Σε ό,τι αφορά την ιστορία του, με αυτή ασχολήθηκε ο τομέας ΜΜΕ του ΜέΡΑ25 και έχει ως εξής, για να μην κουραζόμαστε να την ψάχνουμε. Ορίστε:

» Οφείλουμε ωστόσο να αναγνωρίσουμε ότι η κυβέρνηση δε νομοθετεί εκ του μηδενός. «Βελτιώνει» απλώς προς το Ερντογανικότερο, το περιβόητο «άρθρο 191» που εισήγαγε στον Ποινικό Κώδικα το 2001 η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία όπως βλέπουμε από τη διατύπωση, σε ένα κόσμο πριν την άνθηση των κοινωνικών δικτύων, είχε κατά νού να «μαντρώσει» το κραταιό τότε τοπίο των εφημερίδων:

Άρθρο 191. [Διασπορά ψευδών ειδήσεων ή φημών].

  1. Σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και σε χρηματική ποινή καταδικάζεται όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να ταράξουν τη δημόσια πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ή να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Αν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου, ο υπαίτιος καταδικάζεται τουλάχιστον σε φυλάκιση έξι μηνών και σε χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων χιλιάδων μεταλλικών δραχμών (590 Ευρώ).
  2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.”

»Η Κυβέρνηση Τσίπρα, όχι απλά δεν κατάργησε τη νομολογία, αλλά έβαλε στο στόχαστρο και το διαδίκτυο, με τροποποίηση λίγο πριν τις εκλογές, 1/7/2019 για την ακρίβεια, 8 μέρες πριν την κάλπη:

Άρθρο 191. Διασπορά ψευδών ειδήσεων.

  1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.
  2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Στις 9/8/2019, τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η 1η παράγραφος διατηρεί τη δαμόκλειο σπάθη στο δημόσιο λόγο, πλην όμως 2η παρ. αναστέλλεται – με προφανή σκοπό να το ξαναγυρίσουν στη φυλάκιση και την χρηματική ποινή, αφαιρώντας την κοινωφελή εργασία.

»Για να έρθουμε στο σήμερα, στο νομοσχέδιο Τσιάρα που μόλις μπήκε στη διαβούλευση:

Άρθρο 191

Διασπορά ψευδών ειδήσεων

  1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.
  2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. «

Και πάμε τώρα να δούμε τι αντιδράσεις υπάρχουν για την τελευταία αλλαγή επί κυβέρνησης Μητσοτάκη:

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σε δήλωσή του, δικαιολογεί την αλλαγή που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ως εξής:

«Το άρθρο 191 Ποιν. Κώδικα έχει συνδεθεί ιστορικά με την προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως της πολιτικής ελευθερίας. Γι’ αυτό η μεταρρύθμισή του με τον ΠΚ του 2019 ήταν γνήσια φιλελεύθερη, καθώς έθεσε αντικειμενικές προϋποθέσεις, ώστε χωρίς να μένουν ατιμώρητες οι πραγματικές προσβολές, να μην παραβιάζεται η ελευθερία του λόγου ή να τιμωρείται η έκφραση γνώμης».

Και μετά λέει κι αυτά για το σχέδιο νόμου της ΝΔ:

«Η μεταβολή που επιχειρείται, με το σχέδιο νόμου της ΝΔ, δυστυχώς όχι μόνο αυστηροποιεί τις προβλεπόμενες ποινές αλλά κυρίως, μέσα από την ασάφεια της διατύπωσης, δημιουργεί κινδύνους ποινικοποίησης του κριτικού – αντιπολιτευτικού λόγου. Ο πλήρης έλεγχος των ΜΜΕ φαίνεται δεν αρκεί στην κυβέρνηση· θέλει να καθυποτάξει κάθε διαφορετική φωνή! Είναι προφανές ότι με την επιχειρούμενη τροποποίηση η ΝΔ αφενός εγκαταλείπει ολοκληρωτικά την όποια υποψία φιλελευθερισμού διέθετε, αφετέρου αποκαλύπτει ακόμα μια φορά την ακροδεξιά της ροπή στον αυταρχισμό».

Το ΜέΡΑ25 κάνει λόγο για «λουδοβικισμό του κ. Μητσοτάκη και φίμωση της ελευθεροστομίας».

Οπως αναφέρει, «τον τελευταίο 1.5 χρόνο της πανδημίας βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαρκή ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής και ελέγχου του διαδικτύου και γενικότερα του συνόλου των ΜΜΕ είτε μέσω των οικονομικών ενισχύσεων προς τα ΜΜΕ, που γίνονται με αναξιοκρατικά κριτήρια κρατώντας τα δέσμια στις ορέξεις της κυβέρνησης, είτε μέσω “νουθεσιών” προς τους δημοσιογράφους για τα ρεπορτάζ, είτε μέσω αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα.

»Έτσι η σημερινή κυβέρνηση έρχεται για άλλη μια φορά να τροποποιήσει το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα, θέλοντας να ενισχύσει τη λογοκρισία στο δημόσιο λόγο (έντυπο ή διαδίκτυο)».

Η ΕΣΗΕΑ ζήτησε την απόσυρση της περιβόητης διάταξης, τονίζοντας ότι «ποινικοποιείται η προσωπική άποψη, η κριτική και η έκφρασή της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή στο διαδίκτυο».

Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της,

«Δεν προσδιορίζεται όμως πουθενά τι αποτελεί είδηση και η διαφορά της από την έκφραση της άποψης κάποιου επί συγκεκριμένου ζητήματος, που διαμορφώνεται σύμφωνα με την προσωπική κρίση του.

Αυτό υποκρύπτει τον κίνδυνο να βρεθούμε οι δημοσιογράφοι αυτεπάγγελτα υπόλογοι γιατί, εκφράζοντας την άποψή μας, ή ασκώντας κριτική που είναι συστατικό στοιχείο της αποστολής μας, μπορεί να προκαλέσουμε ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες.

Δηλαδή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη και να περιορίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου και την έκφραση απόψεων για ό,τι συμβαίνει γύρω μας, με την αιτιολογία ότι έτσι διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις που προκαλούν ανησυχία στους πολίτες και κλονίζεται η εμπιστοσύνη του κοινού».

Από την πλευρά της, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τονίζει ότι η διάταξη «δύναται στην εφαρμογή της να προσβάλλει την ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης, όχι μόνο στις παρούσες συνθήκες αλλά και στο μέλλον, ιδίως σε μια σειρά άλλες καταστάσεις, όπου θα θεωρηθεί ότι δημοσιεύματα ή ακόμα και η διατύπωση πολιτικού λόγου πλήττουν πχ την εθνική οικονομία ή τις διεθνείς σχέσεις της χώρας».

Και παράλληλα, σημειώνει ότι «η ποινικοποίηση των αιρετικών γνωμών και απόψεων οδηγεί σε “δογματικές αλήθειες”, τελείως ασυμβίβαστες με το πολίτευμα της φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Με λίγα λόγια, αν πεις τη γνώμη σου, η οποία δεν αρέσει στην κυβέρνηση, θα βρεθείς στη φυλακή. Με συνοπτικές διαδικασίες!!! Ωραίο, ε;

Νησάκια, νησάκια, ε; Αυτά ονειρεύονται;

ΕΓΚ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: