Η πολιτική του «πάρτα όλα» και στη ΔΕΗ

Στις αρχές Νοεμβρίου, στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού οι ιδιώτες θα έχουν το 66% των μετοχών της και το δημόσιο το 34%. Αυτό δεν λέγεται «ιδιωτικοποίηση»; Για «εκχώρηση», «χάρισμα» και «μπίζνες» της κυβέρνησης με τους εκλεκτούς της, κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

Η διοίκησή της μας μπουμπούνισε την πρόθεσή της να αντλήσει κεφάλαια μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου ως 750 εκατομμύρια ευρώ, για να «επιταχύνει» το επενδυτικό της πρόγραμμα των 8,4 δις μέχρι το 2026. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να εξασφαλιστούν αυτά τα ποσά;

Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ -Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), ως βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα, έσπευσαν να δηλώσουν ότι στηρίζουν το «στρατηγικό πλάνο» της ΔΕΗ.

Και παράλληλα, ξεκαθάρισαν ότι θα εξετάσουν με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με σκοπό «να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές».

Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια, το ποσοστό που κατέχει το δημόσιο, θα μειωθεί από το 51% στο 34%. Και με τον έλεγχο του 34% πώς άραγε θα αντιμετωπίζει τις παρεμβάσεις των ιδιωτών μετόχων;

Να δούμε λίγο τον χαμό μέσα από τους πρωταγωνιστές;

Ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δεν είπε λέξη για το σχέδιο της ΔΕΗ από Δημόσια να γίνει Ιδιωτική εταιρεία. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει ένα από τα πιο «ακριβά ασημικά», αντέδρασε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. «Εκτός από τα περιουσιακά της στοιχεία και τον χαρακτήρα της, ΧΑΝΕΙ επί της ουσίας και το ίδιο της το ΟΝΟΜΑ!!!», ξέσπασε η ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης είπε ότι «η ΔΕΗ χαρίζεται στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα», καταγγέλλοντας τη διοίκησή της για «αιφνιδιασμό σε συνεννόηση με την κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση λέει ότι η ΔΕΗ για να είναι ισχυρή, χρειάζεται λεφτά και επενδύσεις. Κι όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «βρίσκει αυτά τα κεφάλαια, όχι από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, αλλά από την αγορά»…

Δεν απαντά όμως γιατί καταφεύγει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, εφόσον υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Αλήθεια, αυτοί δεν είναι που επαίρονται για τις επιτυχημένες εκδόσεις των ομολόγων βιωσιμότητας (Μαρτίου και Ιουλίου), από όπου αντλήθηκαν συνολικά 1,2 δις. ευρώ;

Η κυβέρνηση λέει ότι «το Δημόσιο θα έχει ισχυρή μειοψηφία 34% και θα είναι ο πιο ισχυρός μέτοχος». Ο Παντελής Καραλευθέρης, μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, αντιτείνει πως «όσο ευρεία και να είναι η διασπορά των μετοχών, οι μέτοχοι θα έχουν μεγάλο λόγο στην επιχείρηση».

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την εταιρεία Fidelity, που κατέχει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ σήμερα, που η ΔΕΗ κατά 51% ανήκει στο δημόσιο: «Κάθε τόσο έκανε παρεμβάσεις για τον τρόπο που ασκούσαμε διοίκηση, πόσο μάλλον τώρα αν βρεθεί κάποιος επενδυτής με μεγαλύτερο ποσοστό. Δεν θα μπορεί εύκολα να παίρνει αποφάσεις υπέρ του δημοσίου και στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας, των αγροτών, των καταναλωτών. Δεν θα μπορεί να έχει τιμολόγια υπέρ των αδύναμων. Όλα αυτά θα μπορεί να τα έχει μόνο με ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά, να δίνει παροχές εφόσον τη συμφέρει στον ανταγωνισμό ή αν οι παροχές πληρώνονται από το δημόσιο ή αλλού. Θα μπορεί να κάνει πολιτικές υπέρ των κοινωνικών ομάδων μόνο αν το ανακτά με κάποιο τρόπο»!!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «εκχώρηση», γιατί το Δημόσιο δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ.

«Επί 4,5 χρόνια, τη σκληρή περίοδο των μνημονίων, σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ζητούσαν 4 πράγματα: Την πώληση του 17% της ΔΕΗ, τα δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να τα κρατήσει όλα. Σήμερα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να έχει την τρόικα, χωρίς να έχει μνημόνια και χωρίς πίεση, και τα δίνει όλα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν γίνεται πώληση γιατί εάν πουλούσαμε οποιοδήποτε κομμάτι, το ποσό θα πήγαινε στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους… Τα χρήματα από αυτή τη διαδικασία θα μπουν στο ταμείο της ΔΕΗ», απαντά η κυβέρνηση.

«Θεωρούμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, επιζήμια για την κοινωνία, τους εργαζόμενους σ’ αυτή, την ελληνική οικονομία και θα ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ μέχρις εσχάτων, για να την αποτρέψουμε», διαμηνύει η ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ.

«Η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει πολιτική σκληρότερη και από αυτή των μνημονίων. Αν αυτό δεν είναι μία παλαιά πολιτική, θατσερικού τύπου, τότε τι είναι; Πρόκειται για μία νεοφιλελεύθερη αντίληψη και μάλιστα χρεοκοπημένη και αναποτελεσματική, την οποία θέλουν να βαφτίσουν «σύγχρονη»», είπε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη.

«Ενώ θα έπρεπε να έχουμε μία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που να παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανταγωνισμό για τη μείωση των τιμών, η ΔΕΗ όχι μόνο δεν ασκεί αυτόν τον ρόλο, αλλά πλέον δεν θα έχει και καμία δυνατότητα να τον ασκήσει, διότι χάνει κάθε ισχύ μέσα από την περαιτέρω απομείωση του ποσοστού που έχει το ελληνικό δημόσιο», εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο νέος γύρος ιδιωτικοποίησης θα φέρει τελικά νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, νέα επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο», επισήμανε το ΚΚΕ.

«Η Κυβέρνηση παραδίδει τη ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντα, την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», ανέφερε το ΚΙΝΑΛ.

Για «ένα προαναγγελθέν έγκλημα, ψηφισμένο μάλιστα από ΣΥΡΙΖΑ, NΔ, ΚΙΝΑΛ (τότε ΠΑΣΟΚ), δηλαδή τα Μνημονιακά κόμματα», κάνει λόγο το ΜέΡΑ25.

«Με το 3ο Μνημόνιο που ψήφισαν τότε», τονίζει, «έβαλαν όλοι μια σειρά καρφιά που σφράγισαν το φέρετρο της Ενέργειας ως Δημόσιου αγαθού στη χώρα μας:

-χάρισαν το 50% της λιανικής πελατείας της ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της,
-επέτρεψαν στους ομίλους Μυτιληναίου, Κοπελούζου, Βαρδινογιάννη, Λάτση, Περιστέρη να προχωρούν σε κινήσεις καθετοποίησης ενώ απαγόρευαν στη ΔΕΗ να κάνει το ίδιο,
-υποχρέωναν τη ΔΕΗ να αγοράζει ακριβά από τους εν λόγω ανταγωνιστές της και ταυτόχρονα να τους πουλάει κοψοχρονιά στη χοντρική,
-αγκάλιασαν το Υπερταμείο ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κοινού ότι γίνεται δήθεν για το δημόσιο συμφέρον,
-δημιούργησαν το χρηματιστήριο ενέργειας και όλη αυτή την ψευτοαγορά γύρω από το ρεύμα
».

Και βέβαια, δεν γίνεται να μην αναφερθεί το σκεπτικό της κυβέρνησης για την απόφαση, το οποίο συνοψίζεται στην απίθανη φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου:… Άμα μας ενδιαφέρει σε βάθος δεκαετίας να έχουμε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα!!!

Επίσης, είναι άξιο απορίας πώς διέρρευσε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πριν ανακοινωθεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ, γιατί κάποιοι στο Χρηματιστήριο έβγαλαν χοντρά φράγκα λόγω «εσωτερικής πληροφόρησης».

«Για εννιά μέρες, μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της (ΔΕΔΔΗΕ) αντί να ανέβει η μετοχή της, όπως όλοι προεξοφλούσαν, βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9,02 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Την ώρα δηλαδή που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ της Επιχείρησης», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά…

ΕΓΚ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: