Πώς βγάζουν φράγκα από τα χρέη στη μετά του 2018 εποχή του Μεταμνημονίου

Τις τελευταίες ημέρες ήρθαν στο προσκήνιο δημοσιεύματα για το πώς τα funds κερδίζουν από τις αγορές των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Αφορμή, για να καταγραφούν οι επιθετικές πρακτικές τους κατά των δανειοληπτών και εγγυητών, ήταν η κατάργηση της θέσης του υφυπουργού Οικονοµικών αρµόδιου για το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα, που επέμενε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» είναι εντάξει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναφέρθηκαν, τα funds αγοράζουν φθηνά τα κόκκινα δάνεια (ως 30% της αρχικής τους αξίας) και στη συνέχεια, διεκδικούν από τους δανειολήπτες, μέσω ρυθμίσεων, ακόμη και το 100% της αξίας των δανείων. Αυτό συμβαίνει, όταν μάλιστα διαπιστώνουν πως υπάρχουν δυνατές εγγυήσεις µε ακίνητα. Τα κέρδη που αποκομίζουν από τα «σαπάκια» των τραπεζών είναι τεράστια.

Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε άρθρο του, γράφει ότι «…η μετά το 2018 εποχή έχει ένα νέο, πρωτόγνωρο χαρακτηριστικό: Ενώ η χρεοκοπία δημόσιου και ιδιωτών βαθαίνει συστηματικά, το όλο και λιγότερο βιώσιμο χρέος γεννά εντυπωσιακές προσόδους για τους ισχυρούς».

Σε αυτό, που δημοσιεύτηκε στη Ναυτεμπορική, περιγράφει τι γίνεται με τα funds, γιατί «μοσχοπουλιούνται» τα ομόλογα του Δημοσίου και ποιοι θέλουν ένα χρέος μη βιώσιμο.

Ένα απόσπασμα:

»Πώς γίνεται το χρέος να γεννά προσόδους αντιστρόφως ανάλογα με τη βιωσιμότητά του;

»Ας πάρουμε τα κόκκινα δάνεια. λόγω της στήριξης της ΕΚΤ στις τράπεζες, που αναγκάζονται να τα πουλήσουν, αλλά και της εγγύησης του Δημοσίου, τα funds εξασφαλίζουν αμύθητα ποσοστά κέρδους. Οπότε, όταν ακούν ότι η πανδημία γεννά νέα κόκκινα δάνεια, αντί να ανησυχούν ενθουσιάζονται – προσβλέποντας σε νέες ευκαιρίες arbitrage με τις πλάτες της ΕΚΤ και του Δημοσίου.

»Κάτι αντίστοιχο ισχύει με τα νέα ομόλογα του Δημοσίου: Μοσχοπουλιούνται επειδή (κι όχι παρά το γεγονός ότι) τα εκδίδει ένα πτωχευμένο κράτος. Πώς; Επειδή η ΕΚΤ εξασφαλίζει τους αγοραστές των ελληνικών ομολόγων (υποσχόμενη να τους τα αγοράσει) οι οποίοι ωφελούνται από τις υψηλότερες αποδόσεις που αντανακλούν τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

»Και εδώ έγκειται η πρώτη μεγάλη απειλή για την οικονομία μας:

»Δεν είναι μόνο ότι το χρέος (ιδιωτικό και δημόσιο) είναι μη βιώσιμο. Το χειρότερο είναι ότι οι ισχυροί (Έλληνες και μη) έχουν οικονομικό κίνητρο να παραμείνει το χρέος μη βιώσιμο! Θα αναρωτηθεί κάποιος; Κι έτσι να είναι, τι πειράζει το χρέος να κρατιέται τεχνητά σε μη (με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια) βιώσιμα επίπεδα αν η ΕΚΤ και η ηγεσία της Ε.Ε. επιτρέπουν αυτή την αέναη μετακύλιση;

»Ο λόγος που όχι μόνο πειράζει αλλά αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας είναι ένας: Αποκλείει τις σοβαρές, τις υπομονετικές, επενδύσεις στις τεχνολογίες και τις παραγωγικές δραστηριότητες του μέλλοντος.

»Να το πω απλά: Κανείς σοβαρός επενδυτής δεν επενδύει σε μια χώρα όπου το χρέος όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο, αλλά και που η μη βιωσιμότητά του αποτελεί μέρος του business plan τόσο των ολιγαρχών όσο και του πολιτικού προσωπικού…»

ΕΓΚ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: