Δεν άκσα ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για το ηλεκτροσόκ;

Είπε κάτι η κυβέρνηση για τα μέτρα που θα λάβει για τις τσουχτερές αυξήσεις, ως και 50% (ουάου!!!), στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος;

Αμέ, πώς δεν είπε για το νέο ηλεκτροσόκ:… Να κάνεις έρευνα αγοράς στους ιδιώτες!!! Κι αν δεν το κατάλαβες πάλι, σου τονίζει για άλλη μια φορά ότι είναι θέμα ατομικής ευθύνης!!! Οχι, πάντως δικό της.

Και τι την νοιάζει αν οι μικρές επιχειρήσεις και τα χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν μετά από μια μακριά περίοδο κορονο-κρίσης;

Σου δίνει τη λύση να ψάξεις προσωπικά ποιοι πάροχοι στην αγορά θα σου κάνουν σκόντο. Καλύτερα δεν γίνεται, έλα που τα θες όλα δικά σου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας όταν ρωτήθηκε για την τιμή του ηλεκτροσόκ, έκανε πώς δεν κατάλαβε! «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος», για να προσθέσει ότι «μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους»!

Τό ΄πιασες; Κοτζάμ κυβέρνηση περιμένει η αγορά να ρίξει τις τιμές και δεν έχεις εσύ την υπομονή;

Ζητάς και ευθύνες; Ξέρεις τι θα σου πει: ότι φταίει ο Χατζηπετρής κι όχι αυτή που επί ημερών της βλέπεις συνεχόμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Ποιος είναι ο Χατζηπετρής; Οι εξωγενείς παράγοντες…

«Αυτήν την στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, εκτίναξη των τιμών για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με 7 μήνες πριν», σου εξηγεί ο Σκρέκας.

Και γίνεται λίγο παραπάνω αναλυτικός, όσο πατάει η γάτα, αναφέροντας ότι τώρα «το ενεργειακό μείγμα της χώρας δεν είναι φθηνό, διότι ο λιγνίτης που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, επιβαρύνεται με το κόστος για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα».

Με άλλα λόγια, χρειάζεται να έχουμε περισσότερη «πράσινη» ενέργεια.

Κι από την άλλη έρχεται ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος και σου λέει ότι παίζουν ρόλο οι εξωγενείς παράγοντες, αλλά «τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν και είναι αυτή που αύξησε τα τιμολόγια της ΔΕΗ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2019 κατά περίπου 20%, που ανέχτηκε φαινόμενα αισχροκέρδειας το μεγαλύτερο μέρος του 2020 με τους προμηθευτές συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ να πωλούν ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρική, και που ανέχτηκε τη διαμόρφωση ολιγοπωλιακών συνθηκών στην αγορά ηλεκτρισμού από τον Νοέμβριο του 2020 με τη λειτουργία του Μοντέλου-Στόχου (Target Model) χωρίς επαρκή εποπτεία, με αποτέλεσμα τη χειραγώγηση των τιμών και την άνοδο της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού, όπως έχει καταγγείλει και η ενεργοβόρος βιομηχανία».

Πάντως, ο κ. Φάμελλος πέταξε και κάτι άλλο: «… η «νέα» λειτουργία της ΔΕΗ επί ΝΔ, όπου έχει απωλέσει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο και λειτουργεί πια σαν μία οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία, επιφέρει κέρδη μόνο σε πολύ λίγους, στα «γαλάζια παιδιά» στη ΔΕΗ που λαμβάνουν πλέον και «υπερμπόνους»….».

Για να προσθέσει ότι «η αμοιβή του κ. Στάσση, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ επί ΝΔ, είναι εξαπλάσια της αντίστοιχης αμοιβής του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ και φτάνει στο προκλητικό ύψος των 360.000 ευρώ»!

Πριν μερικές ημέρες το ΜέΡΑ25 είχε παραθέσει τη δική του ματιά τι γίνεται στον χώρο της ενέργειας με αφορμή τις αυξήσεις- ένα απόσπασμα:

«Παίρνεις μια ιδιωτική εταιρεία δημοσίου συμφέροντος, από αυτές που παλαιότερα ονομάζονταν ΔΕΚΟ, δηλαδή δημόσιες επιχειρήσεις και Οργανισμοί κοινωνικής ωφέλειας. Την στελεχώνεις με υψηλόμισθα στελέχη βγαλμένα από τον πυρήνα του βαθέος κόμματος. Τι ακριβώς σημαίνει υψηλόμισθα; Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ για παράδειγμα αμείβεται με 360.000 ευρώ ετήσια σε μισθούς και bonus. Αποδοχές που εξαπλασιάστηκαν μετά τις εκλογές του 2019.

Στην ανάγκη, για να βολέψεις δικούς σου ανθρώπους δημιουργείς νέες διευθυντικές θέσεις χωρίς αρμοδιότητες ή υφισταμένους. Σήμερα στην ΔΕΗ υπάρχουν 14 διευθυντικές θέσεις. Πριν λίγα χρόνια υπήρχαν πέντε.

Ποιος θα πληρώσει για όλα αυτά; Μαντέψτε.

Το Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε αυξήσεις 20% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. 500 εκατομμύρια ευρώ έφυγαν από την τσέπη των καταναλωτών και τα ταμεία των μικρών επιχειρήσεων για να ενισχύσουν τα ταμεία της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων.

το 2020 η χονδρική τιμη επεσε στα 28 ευρω ανα μεγαβατώρα στην ΔΕΗ και στους ιδιώτες παρόχους. Ο τελικός καταναλωτής συνέχισε να πληρώνει 110 και επιπλέον ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή τέσσερις φορές πάνω από την τιμή χονδρικής. Ο ανταγωνισμος δεν λειτουργησε και οι ιδιωτες με την ΔΕΗ συνεχισαν να πουλουν πανάκριβα, στις ίδιες τιμές γεμιζοντας τα ταμεία τους σε βάρος του μικρού καταναλωτή, σε περίοδο πανδημίας.

Σας θυμίζει κρυφή συμφωνία ανάμεσα στις εταιρείες που ρυθμίζουν τις τιμές ; σας θυμίζει καρτέλ στον χώρο παροχής ενέργειας;

Τον Νοέμβρη του 2020 η εφαρμογή του ενιαίου Ευρωπαϊκού μοντέλου αγοράς (target model) επέφερε μεγάλες αυξήσεις αντί να οδηγήσει σε μείωση τιμών για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντιθέτως οδήγησε σε υπερκέρδη στους προμηθευτές-παίκτες της αγοράς. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών στην υπηρεσία του ιδιώτη και όχι της κοινωνίας ακόμη μια φορά.

Ακολουθούν αυξήσεις σοκ από την συνεχή άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, στη χονδρική αγορά, η οποία μετακυλίεται από τους παρόχους στους καταναλωτές μέσω της ενεργοποίησης των ρητρών αναπροσαρμογής, των χρεώσεων προμήθειας.

ις αυξήσεις του ΑΔΜΗΕ για τα τέλη χρήσης του δικτύου :3,5% για τα νοικοκυριά και 15,6 % για τις επιχειρήσεις (ρεύμα μέσης τάσης). Οι ιδιώτες πάροχοι συνεχίζουν να πλουτίζουν οι καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις συνεχίζουν να στενάζουν.»

Και βέβαια, όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα: ότι ακολουθούν και αυξήσεις σε άλλα αγαθά και πρώτες ύλες…

Τι ευθύνη νάχει η κυβέρνηση; Βλέπεις καμία;

ΕΓΚ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: