Τζόγος με τα λεφτά των ασφαλισμένων!

Έναν μόνιμο… κουμπαρά των επιχειρηματικών ομίλων βρήκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον νέο νόμο για την επικουρική ασφάλιση.

Πρόσεξε, τώρα, τι σκέφτηκαν οι άνθρωποι, για να χρηματοδοτούνται funds και άλλες επενδυτικές εταιρείες:

Εισάγουν νέο σύστημα ασφάλισης για νέους κάτω από 35 ετών, το οποίο -λέει- θα έχει τη λογική του «ατομικού κουμπαρά»! Δηλαδή, οι εισφορές ενός νέου εργαζόμενου θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθεί τη σύνταξή του. Αυτή θα υπολογιστεί στο τέλος με βάση το συσσωρευμένο ποσό εισφορών του και την απόδοση της επένδυσης που έγινε!!

Το αποθεματικό του θα διαχειρίζεται ένα νέο δημόσιο ταμείο, το ΤΕΚΑ, το οποίο θα επενδύει τις αποταμιεύσεις του!!! Μάλιστα, θα υπάρχουν και τρία επενδυτικά προφίλ, μεταξύ των οποίων θα διαλέγει ο ασφαλισμένος: το «συντηρητικό», το «ισορροπημένο» και το «επιθετικό», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία!!!!

Κι όλα αυτά, ο νέος ασφαλισμένος θα τα ελέγχει μέσω του κινητού!!! Τόσο απλά… Δεν είναι φοβερό;

Κι αν όλα πάνε στραβά στις διεθνείς αγορές και δεν πιάσουν τόπο οι επενδυσεις; Οι «εγκέφαλοι» φρόντισαν: Κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε, συν τον πληθωρισμό, λένε…

Επιπλέον, υποστήριξαν πως όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρχει, θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό! Ποιος τον πληρώνει αυτόν; Οι φορολογούμενοι!

Τι δεν σου αρέσει, τώρα, και βρωμάει σε αυτήν την υπόθεση;

Από την εισηγήτρια και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κρατώ μερικές από τις επισημάνσεις της:

»Η κυβέρνηση τεχνιέντως δεν αναφέρει ότι στον τελικό προσδιορισμό της σύνταξης τους θα παίξει ρόλο και μια σειρά άλλων συντελεστών, όπως το προσδόκιμο ζωής… Δηλαδή, αν υπάρξει στα επόμενα 30 χρόνια, όπως ελπίζουμε και είναι αναμενόμενη μία αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά οκτώ χρόνια, οι τότε κυβερνήσεις θα πρέπει να επιλέξουν είτε μείωση κατά 35% της επικουρικής σύνταξης για τους νέους, είτε αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης τους

»Πρόκειται για βίαιη αντίστροφη αναδιανομή που φέρνει αυτό το σχέδιο νόμου, που αποτελεί καθαρή επιλογή της κυβέρνησης, καθώς ούτε οι θεσμοί το ζήτησαν καθώς υπήρχε βιωσιμότητα στο σύστημα. Είναι καθαρή επιλογή της, γιατί επιδιώκει την είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων και μάλιστα των πολυεθνικών στη διαχείριση των ασφαλιστικών εισφορών και των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος.

»Πλήττει συνολικά την ελληνική κοινωνία, καθώς προκαλεί ένα υπέρογκο κόστος μετάβασης, το οποίο θα υποχρεωθεί να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός, και άρα όλοι οι φορολογούμενοι…. Μέσα από αυτή την αντιμεταρρύθμιση θα απαιτηθεί επιπλέον φορολογία…

Από τον ειδικό αγορητηή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη σας παραθέτω τα εξής ως μια άλλη γνώμη:

»Η επικουρική σύνταξη οδηγείται στο απόσπασμα και το νέο ταμείο που θα δημιουργηθεί από 1/1/22 ουσιαστικά θα είναι μία επενδυτική εταιρεία που θα τζογάρει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε χρηματιστηριακά προιόντα, με ατομικό ρίσκο μάλιστα, σε τρεις βαθμίδες, χαμηλό, μεσαίο και υψηλό.

»Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να διασφαλίσει ένα σταθερό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα εγγυάται χρηματοδότηση των επενδυτών από τις προκαθορισμένες εισφορές των εργαζομένων.

Ποιος θα κερδίσει;

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, «… μόνο οι ιδιωτικές εταιρείες που θα διαχειρίζονται εισφορές είναι οι σίγουρα κερδισμένες της νέας ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης»!

Και τι σου θυμίζει; Μήπως τα δομημένα ομόλογα; Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έχει βεβαρημένο παρελθόν με αυτά…

Γουστάρεις υψηλές αποδόσεις; Τότε τζογάρησε…

ΕΓΚ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: