Ζήτημα επιβίωσης

Τρεις ιστορίες για την εξασφάλιση του φαγητού θα σου αφηγηθώ δίχως σχόλιο, οι οποίες εκτυλίχτηκαν μπροστά μου, λίγο καιρό μετά τα μνημόνια και μέσα στην κρίση του κορονοϊού, σε σούπερ-μάρκετ, επιχειρήσεις που κέρδισαν από την πανδημία.

Αλλά πρώτα χρειάζεται να σου αναφέρω για τη συνολική εικόνα στη χώρα ότι το 55,4% του συνολικού πληθυσμού ανήκει στην κατηγορία του «οικονομικά ευάλωτου» και το 12,9% βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΣΕΒ.

Με την ανεργία στα ύψη, στον απόηχο του κάρβουνου και εν μέσω κυβερνητικού αμόκ για τον εμβολιασμό, έγινε γνωστό ότι:

-Το 2020 η Ελλάδα είχε τη 12η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ στο ψωμί και στα σιτηρά, σύμφωνα με τη Eurostat.
-Αυξήσεις τιμών μέχρι και 12% σε γαλακτοκομικά είδη, αυγά, λαχανικά, καταγράφηκαν φέτος, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ.
-Αυξήσεις μέχρι και 30% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αναμένονται προσεχώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Αρχές Αυγούστου παρατήρησα -για παράδειγμα- ότι το αγγούρι έφτασε να πωλείται 50 λεπτά το τεμάχιο από 35 λεπτά μέσα στον Ιούλιο και στα μέσα Αυγούστου, έπρεπε να πληρώσεις κάπου 80 λεπτά το ένα! Κι είναι… καλοκαίρι!

Στο πλαίσιο αυτό, τα γεγονότα που ακολουθούν, είναι αληθινά χωρίς φανταστικούς ήρωες:

»»»Ηταν ένα απόγευμα στα μέσα Φεβρουαρίου του 2021, όταν μια τεράστια ουρά πελατών περίμενε μια μάνα με τον γιο της να πληρώσουν τα ψώνια τους. Εδειχναν ότι «φυσάνε το παραδάκι», απέπνεαν μια σιγουριά για το «είναι» τους, είχαν το γνωστό ύφος «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» και πάνω από όλα, οι κινήσεις τους αποκάλυπταν άνεση.

Ο γιος είχε ήδη γεμίσει ένα καρότσι, ενώ πολλά άλλα προϊόντα ήταν αραδιασμένα μπροστά του, για να τακτοποιηθούν. Η ταμίας σταμάτησε για λίγο να δουλεύει, ώστε να υπάρξει χώρος για τα άλλα ψώνια που υπήρχαν ασφυκτικά το ένα δίπλα, πάνω και κάτω από το άλλο στον κυλιόμενο ιμάντα. Κοντά του, «παρκαρισμένο» κι άλλο ένα καρότσι γεμάτο αγαθά, για να πάρει σειρά.

Τα μάτια σου χόρταιναν… καλούδια: ό,τι πιο ακριβό, ό,τι πιο καλό ποιοτικά για την υγεία αλλά και ό,τι από αυτές τις δύο κατηγορίες τροφίμων ήταν σε προσφορά, υπήρχε εκεί κι όχι στο ράφι. Η μάνα δεν βοηθούσε τον γιο, καθώς συνέχιζε να ψωνίζει, φέρνοντας μαζί της κάθε λίγο και κάτι καινούργιο.

Τα ψώνια του μήνα; Τα ψώνια μιας γιορτής; Μήπως τα ψώνια και των δύο, αν ζούσαν χώρια;

Ομως, η ουρά των πελατών στο ταμείο μεγάλωνε, η γκρίνια για την αναμονή το ίδιο, άνοιξε και δεύτερο ταμείο, και δυστυχώς για τη μάνα, έπρεπε να σταματήσει το shopping therapy και να αναλάβει το πακετάρισμα.

Κι ήρθε η ώρα τους. Αυτή της πληρωμής. Η μία κάρτα δεν κάλυψε το ποσό. Κι η δεύτερη που ακολούθησε, το ίδιο αλλά κι όσες άλλες δόθηκαν. Αρχισαν να ψάχνουν τσέπες και τσαντάκια. Συγκέντρωσαν μετά βίας 50 ευρώ. Εφτασε κι ο διευθυντής του καταστήματος, τον οποίο ζήτησαν, για να τους γίνει και… έκπτωση ή έστω, μια διευκόλυνση! Γιατί «είχαν πρόσωπο»…

Οταν εισέπραξαν το «όχι», έπρεπε να αποφασίσουν τι θα κρατήσουν. Η χαρά τους έγινε πόνος… Εβγαζαν ένα ένα τα προϊόντα από το κάθε καρότσι, συζητούσαν μεταξύ τους τι θα κρατήσουν, ενώ η ταμίας συμπλήρωνε ξανά και ξανά απόδειξη, ακυρώνοντας συνεχώς.

Παίρνοντας τα ψώνια, κατευθύνθηκαν χωρίς άλλη κουβέντα, προς το υπόγειο, όπου είχαν παρκάρει το μαύρο ακριβό SUV τους. Ο γιος άνοιξε την τεράστια πόρτα του πορτ μπαγκάζ και έβαλε την τσάντα των 50 λεπτών με τα λίγα ψώνια τους. Η μάνα έκατσε μπροστά στο αυτοκίνητο και φόρεσε τα φινετσάτα γυαλιά ηλίου για το φως του ηλιοβασιλέματος…

»»»Καταμεσήμερο μέσα στον Ιούνιο του 2021. Το ταμείο ήταν για καλάθια με λίγα προϊόντα, το πολύ μέχρι δέκα, άντε δώδεκα, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση πελατών. Το μοναδικό σε μια σειρά με άλλα ταμεία, το οποίο είχε κίνηση, καθώς άλλοι με δύο κι άλλοι με τρία-τέσσερα πράγματα περίμεναν να εξυπηρετηθούν.

Η ταμίας πέρναγε από το ειδικό μηχάνημα καταγραφής των τιμών ένα ένα τα ψώνια, τα οποία έπιαναν με το παραπάνω τον στόχο της ταμπέλας. Δηλαδή, αρκετά. Ανήκαν σε μια συνταξιούχο, με ωραίο βαμμένο μαλλί, περιποιημένα νύχια, σε πόδια και χέρια, με φο μπιζού στο ντεκολτέ και με παντελόνι, το οποίο προσπαθούσε να καλύψει τις ατέλειες των ετών.

Το καλάθι της περιελάμβανε πολλά προμαγειρεμένα φαγητά και μερικές συσκευασίες γλυκών, τα οποία θα χρειαζόταν μικρή προσπάθεια για να ετοιμαστούν.

Κι όταν ήρθε η ώρα της, αυτή της πληρωμής, η πιστωτική κάρτα είχε πιάσει ταβάνι. Η χρεωστική κάρτα μπορούσε να καλύψει αγαθά αξίας μέχρι 5 ευρώ, κάτι το οποίο διαπιστώθηκε μετά από πολλές προσπάθειες δοκιμής ποσού.

Η γυναίκα ξεροκατάπιε, μάζεψε την διαλυμένη περηφάνια της και δικαιολογήθηκε ότι τα εγγόνια της εξάντλησαν τις κάρτες της με τις αγορές που έκαναν. Αγόρασε τα προετοιμασμένα γεμιστά και τα έβαλε στο άδειο δίπατο συρόμενο καλάθι της.

Ένας από τους πελάτες στην ουρά διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση και μόλις έφτασε μπροστά στην ταμία, αυτή τον ρώτησε τι ηλικία έχει. Εκείνος απάντησε «50άρης». Κι αυτή του είπε πώς άνθρωποι στην ηλικία του θα έπρεπε να φροντίζουν οικονομικά τους συνταξιούχους γονείς τους, γιατί οι συντάξεις πολλές φορές δεν επαρκούν.

«Αν έχεις δουλειά κι αν σε αμείβουν κάθε μήνα», ανταπάντησε εκείνος, χαμηλώνοντας τα μάτια και χαϊδεύοντας τα μαλλιά του σε μια κίνηση αμηχανίας.

»»»Ωρα 11.00, πρωί Αυγούστου 2021, έξω από σούπερ μάρκετ. Μια γυναίκα στεκόταν μπροστά από κάδους. Δεν ήταν νεαρή ούτε γριά. Φορούσε γάντια κι ανακάτευε τα σκουπίδια. Το βλέμμα της έδειχνε αποφασιστικό και οι κινήσεις της γρήγορες.

Στα πόδια της βρίσκονταν δύο υφασμάτινες τσάντες, η μία άσπρη κι η άλλη μπλε. Από τις ποιοτικές για τα ψώνια. Ηδη, τις είχε γεμίσει, αλλά η γυναίκα έψαχνε για το κάτι παραπάνω. Κοίταζε συσκευασίες ληγμένων και εξέταζε την κατάσταση, στην οποία πετάχτηκαν.

Οταν αποφάσισε να αφήσει τον κάδο, η μία τσάντα ξεχείλιζε με είδη διακόσμησης για το σπίτι κι η άλλη με τρόφιμα…

Αν την συναντούσε κάποιος λίγα μέτρα μακριά από τους κάδους, θα θυμόταν εκείνη τη διαφήμιση μιας άλλης εποχής: …είναι κεφάτη, γυρίζει άπ΄ του Β…!

ΕΓΚ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: