Χαμηλής ποιότητας αέρας από τις πυρκαγιές!

Γεια σας, ας δούμε την 5η Αυγούστου…

»»» Τα πιο απαισιόδοξα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουν τα ελληνικά νοικοκυριά, με σχεδόν τα μισά να βλέπουν την οικονομική τους κατάσταση να επιδεινώνεται το τελευταίο δωδεκάμηνο. Βασικότερη ανησυχία τους είναι αύξηση της ανεργίας, ενώ πάνω από 6 στα 10 μόλις τα βγάζουν πέρα.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ (Ιουλίου 2021), καταγράφεται υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, κυρίως λόγω επιδείνωσης των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Οι Έλληνες καταναλωτές διατηρούνται στην πρώτη θέση στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην Ε.Ε., με τη Κύπρο (-22,8) να έπεται. Ακολουθούν η Σλοβενία και η Σλοβακία, με -19,1 και -17,7 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκονται οι καταναλωτές της Βουλγαρίας με -17,6 μονάδες.

Ταυτόχρονα, ενισχύθηκε εκ νέου και το ποσοστό των νοικοκυριών που βρίσκονται σε οριακό επίπεδο διαβίωσης, κάτι που αντανακλά τη σημαντική περιστολή των εισοδημάτων που έχουν προκαλέσει τα κυβερνητικά μέτρα.

Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ενισχύθηκε οριακά, στο 63% (από 62%), ενώ στο 6% διατηρήθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα χρειάζονται λιγότερους εργάτες. Οι λόγοι αφορούν κυρίως τους κινητήρες. Χρειάζονται περισσότεροι άνθρωποι για να κατασκευάσουν έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, που έχει πολλά και περίπλοκα εξαρτήματα, από όσους χρειάζονται για έναν ηλεκτροκινητήρα, που είναι σαφώς πιο απλή κατασκευή.

Ο μετασχηματισμός του εργατικού δυναμικού που θα φέρει η ηλεκτροκίνηση, είναι ότι θα χρειάζονται σαφώς λιγότεροι εργάτες, αλλά θα αυξηθεί η ανάγκη για άλλες ειδικότητες, πιο εξειδικευμένες, όπως για παράδειγμα οι μηχανικοί λογισμικού. Το θέμα είναι ότι οι πρώτοι είναι πολύ περισσότεροι από τους δεύτερους.

»»» «Πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο, εφιάλτη που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Προειδοποιώντας για μια «παρατεταμένη δύσκολη περίοδο ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι «αμέσως μετά τη λήξη των πυρκαγιών θα προκύψει τεράστιο θέμα ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε για να μην πάμε στη δεύτερη πράξη αυτής της καταστροφής που είναι οι πλημμύρες (…)».

Εξηγώντας γιατί η φωτιά προχωρά πολύ γρήγορα χωρίς άνεμο, σημείωσε ότι υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη ενώ τα επίπεδα υγρασίας είναι σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο.

Όπως είπε, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν χθες στη Βαρυμπόμπη, έπρεπε να είναι σε επίπεδο 20 με 30%. «Μιλάμε για ένα τύπο αυτανάφλεξης των υλικών», σχολίασε. «Το υλικό είναι ώριμο να καεί χωρίς το παραμικρό εμπόδιο που θα αναστείλει την εξάπλωση της πυρκαγιάς», πρόσθεσε.

Ο καπνός παρασύρεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εστίες πυρκαγιών και φτάνει ως τη Βόρεια Αφρική.

Επιπροσθέτως, υψηλή είναι και η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης πάνω από την περιοχή μας, η οποία συμβάλλει επίσης στη χαμηλή ποιότητα του αέρα. Σε πολλές περιοχές λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροσωματιδίων και υγρασίας παρατηρείται υγρά αχλύς και ομίχλη.

Όπως παρατηρούν οι μετεωρολόγοι, σημαντική βελτίωση της ποιότητας του αέρα αναμένεται την Παρασκευή 6/8 με την ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων που θα απομακρύνουν μεγάλη ποσότητα ρύπων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: