Η «μαρτυριάρα» υφυπουργός

Γεια σας, ας δούμε τη 14η Ιουλίου…

»»» Δύο μεγάλες συγκεντρώσεις κατά των εμβολίων για τον κορονοϊό πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και η μαζικότητα και των δύο ήταν εντυπωσιακή.

Η μια στην Ομόνοια, με επικεφαλής τον γιατρό Φαίδωνα Βόβολη, ο οποίος και απηύθυνε κάλεσμα «απέναντι στην υγειονομική χούντα που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», όπως ανέφερε ο επικεφαλής του «Κινήματος Ελεύθεροι Ξανά».

Εικόνα dikaiologitika.gr

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα. Σ’ αυτήν κυριαρχούσαν ελληνικές σημαίες και λάβαρα, ενώ υπήρχαν εκπρόσωποι της εκκλησίας αλλά και ομάδες ακροδεξιών.

Ο «θόλος ζέστης», όπως ονομάζεται από μετεωρολόγους το φαινόμενο, εξόντωσε 1 δισ. θαλάσσιους οργανισμούς στον Ειρηνικό Ωκεανό, κυρίως στην ακτογραμμή των βορειοδυτικών ΗΠΑ και του νοτιοδυτικού Καναδά.

Στο φαινόμενο αυτό οι υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό αέρα σε μια οδηγώντας τη θάλασσα σε σημείο βρασμού. Στις παραλίες αυτών των περιοχών άρχισαν να κάνουν μαζικά την εμφάνιση τους νεκρά μαλάκια, οστρακοειδή, αστερίες και άλλα θαλάσσια είδη, πολλά εκ των οποίων διαπιστώθηκε ότι πέθαναν πλήρως αφυδατωμένα.

»»» Επανέρχεται, και σύντομα όπως όλα δείχνουν, η σκληρή δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ, με την Ελλάδα να βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο των Βορείων εταίρων μας.

Τα συμπεράσματα από το συμβούλιο των υπουργών Oικονομικών της ΕΕ, έφεραν στο προσκήνιο τη διαφορετική στάση που υιοθετούν οι χώρες του Bορρά, για το πώς προχωρούν οι οικονομίες εν μέσω πανδημίας, και προαναγγέλλουν ότι αργά ή γρήγορα έρχεται σφιχτή δημοσιονομική προσαρμογή.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, κίτρινη κάρτα δίνεται σε 12 χώρες, από τις οποίες όμως τρεις είναι στο κόκκινο: η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος.

Κατά τις χώρες του Βορρά, οι οικονομίες αυτών των χωρών είχαν ήδη προβλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής και υψηλό χρέος, τα οποία δεν δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, αλλά ήταν δομικά προβλήματα που απλά επιδεινώθηκαν.

Συνεπώς, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, οι τρεις αυτές χώρες θα αναμένεται να ακολουθήσουν πιο σφιχτή δημοσιονομική προσαρμογή για να διορθώσουν τα δομικά τους προβλήματα, ώστε να μη φέρουν σε κίνδυνο άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτο Εργασίας, το 82% των εργαζομένων διαφωνεί με την πρόταση που διατυπώνεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης να παραμείνει στάσιμος ο κατώτατος μισθός για ακόμα ένα έτος.

Το 61% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Επιπλέον, το 28% προτείνει να είναι μεγαλύτερος.

Το 59% των εργαζομένων πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να διαμορφώνεται από τους κοινωνικούς εταίρους, κατόπιν συλλογικής διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

»»» «Επικίνδυνη τάση» χαρακτήρισε τους ανεξέλεγκτους συνδυασμούς εμβολίων η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τονίζοντας ότι αυτά τα «ταιριάσματα» θα πρέπει να αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των κατά τόπους υγειονομικών υπηρεσιών.

Όπως δήλωσε η Soumya Swaminathan, «θα είναι μια χαοτική κατάσταση στις χώρες εάν οι πολίτες αρχίσουν να αποφασίζουν πότε και ποιος θα πάρει μια δεύτερη, μια τρίτη ή μια τέταρτη δόση». Χαρακτήρισε μάλιστα «ζώνη χωρίς δεδομένα» ένα τέτοιο σενάριο, αργότερα ωστόσο ανασκεύασε μέσω Twitter, τα σχόλιά της…

Ορισμένες μελέτες δείχνουν θετικά αποτελέσματα από την ανάμιξη εμβολίων από διαφορετικούς παρασκευαστές, αλλά όλες αυτές οι έρευνες βρίσκονται σε προπαρασκευαστικό στάδιο και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να τα στηρίξουν.

Η ανάμιξη εμβολίων θεωρείται ως επιλογή σε ορισμένες χώρες όπου η προσφορά σε κάποια συγκεκριμένα εμβόλια (π.χ. AstraZeneca) είναι χαμηλή. Ωστόσο, ο ΠΟΥ ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας κατάστασης όπου τα άτομα θα αποφασίζουν μόνα τους ποια εμβόλια θα κάνουν και σε τι απόσταση μεταξύ τους.

Όπως δήλωσε, «35 από τους 55 εργαζόμενους αρνούνται να εμβολιαστούν, δηλαδή το 65% του προσωπικού. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αρνητές και διαφωνούν κάθετα» τόνισε.

«Έχουμε κάνει ενημερωτικές ημερίδες με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, προσπαθήσαμε το Δ.Σ πολλές φορές να τους μιλήσουμε για να τους μεταπείσουμε, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι επικαλούνται «πολλές δικαιολογίες» για λόγους υγείας ή επικείμενη εγκυμοσύνη, ενώ κάποιοι λένε ότι θα περιμένουν να δουν πως θα πάει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και θα αποφασίσουν τον Σεπτέμβριο.

»»» Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, που όπως όλα δείχνουν περιλαμβάνουν απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων, αποκάλυψε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου σε πρωινή εκπομπή. Και όταν έγινε χαμός από τις δηλώσεις της, έκανε μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα, μιλώντας για «λάθος διατύπωση», προφανώς μετά από «τράβηγμα του αυτιού» από ψηλά…

Η Μιχαηλίδου, είχε πει χαρακτηριστικά: «Θα απολύονται όσοι υπάλληλοι δομών αρνούνται να εμβολιαστούν έπειτα από την υποχρεωτική άδεια». Αξίζει να σημειωθεί ότι με την άποψη της είχε συνταχθεί και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή.

Δύο ώρες μετά, με γραπτή δήλωση της υπογράμμισε ότι, «η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις ήταν λάθος».

Και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: