Όταν το κράτος ευνοεί την τοκογλυφία

Γεια σας, ας δούμε την 30η Ιουνίου…

»»» Απώλειες για το παγκόσμιο ΑΕΠ, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 τρισ. δολάρια στη διετία 2020-2021, από την πτώση της τουριστικής κίνησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με έκθεση της UNCTAD (Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη).

Οι απώλειες είναι συνέπεια του άμεσου αντίκτυπου της πανδημίας στον τουρισμό καθώς και των έμμεσων συνεπειών που έχει η πτώση του τουρισμού σε άλλους τομείς που συνδέονται με αυτόν, όπως τον αγροτικό και τον βιομηχανικό τομέα.

Οι ειδικοί του UNWTO εκτιμούν ότι δεν αναμένουν να υπάρξει πριν το 2023 επάνοδος στα προ κορονοϊού επίπεδα. Τα βασικά εμπόδια είναι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ο αργός περιορισμός του ιού, η χαμηλή εμπιστοσύνη των τουριστών και το φτωχό οικονομικό περιβάλλον.

Αυτή ήταν η θέση των τραπεζών, όπως εκφράστηκε από εκπροσώπους τους σε τηλεδιάσκεψη με παράγοντες της αγοράς και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών δράσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, «τα τραπεζικά στελέχη είπαν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό -περίπου το 60%- των αιτούντων τραπεζικού δανεισμού δεν πληροί τα κριτήρια, περίπου το 15% δεν έχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις και ελάχιστοι επιχειρηματίες μπορούν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Όπως διευκρίνισαν, λειτουργούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια και δεν έδειξαν καμία πρόθεση να διαφοροποιήσουν την τακτική τους», επισήμανε το επιμελητήριο…

»»» Ή συμφωνείτε με τα μέτρα ή χρεοκοπείτε. Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης στους επαγγελματίες της εστίασης και της ψυχαγωγίας, οι οποίοι εκφράζουν αντιρρήσεις για τα μέτρα της κυβέρνησης.

Και αυτή η εκβιαστική πολιτική είχε εκφραστή τον Α. Γεωργιάδη. Με ύφος χιλίων καρδιναλίων ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ιδιαίτερα επιθετικός κατά των επαγγελματιών που εξέφρασαν αντιρρήσεις για τα κυβερνητικά μέτρα.

Μάλιστα, είπε σε καταστηματάρχη, ο οποίος… τόλμησε να διαμαρτυρηθεί: «Θέλετε αγαπητέ τον χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα που δεν υπάρχουν λεφτά να χρεοκοπήσετε;».

Τι να πει κανείς για το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» μιας στελεχάρας της κυβέρνησης και αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος; Ή μήπως αυτό είναι το ύφος που υιοθετεί πλέον η νεοφιλεύθερη εξουσία του τόπου;

Συγκεκριμένα, τα έξι περιστατικά αφορούσαν εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, ένα με Johnson & Johnson και τα υπόλοιπα εμφανίστηκαν μετά από εμβολιασμό με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer και Μoderna.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κανένα από τα εν λόγω περιστατικά δεν είχαν αποτέλεσμα το να χάσει κάποιος άνθρωπος τη ζωή του.

»»» Το πρόγραμμα «Γέφυρα» δημιουργήθηκε για την ενίσχυση των δανειοληπτών, οι οποίοι επλήγησαν από την κορονο-κρίση, ωστόσο η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δίνει την ευκαιρία στις τράπεζες να καταγράφουν κέρδη από τους τόκους υπερημερίας.

Όπως αναφέρεται από δανειολήπτες, το κράτος δεν καταθέτει τη συμμετοχή του στην ημερομηνία που πρέπει να πληρώσουν το δάνειο τους, το οποίο έτσι μετατρέπεται σε ληξιπρόθεσμο και προστίθενται τόκοι στο κεφάλαιο, χωρίς καμία ευθύνη τους.

Για παράδειγμα, αν ένα δάνειο πρέπει να πληρωθεί στις 5 του μηνός, ο δανειολήπτης που είναι στο πρόγραμμα «Γέφυρα», θα δει τον λογαριασμό του άδειο μέχρι τις 30, οπότε βάζει το Δημόσιο τη συμμετοχή του, και θα κληθεί να πληρώσει τη δική του συμμετοχή αυξημένη με τόκους 25 ημερών!!!

Θα πει κανείς ότι το ποσό ίσως είναι χαμηλό, σε ατομικό επίπεδο. Όμως, στο σύνολο, τα χρήματα που εισπράτουν οι τράπεζες μέσω της «Γέφυρας» δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.

Και εκτός αυτού, πώς είναι δυνατόν το κράτος να ευνοεί τη δημιουργία τόκων υπερημερίας, τους οποίους καλούνται να πληρώσουν οι δανειολήπτες, όταν μάλιστα προέρχονται από ένα μέτρο που έγινε για την ενίσχυση τους;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: