Ραγδαία αύξηση χρεών από 50 έως 500 ευρώ στην εφορία

Γεια σας, ας δούμε τη 17η Ιουνίου…

»»» Πάνω από το 50% των ποταμιών του πλανήτη ξεραίνονται και παύουν να κυλάνε, για τουλάχιστον μία ημέρα, μέσα στο χρόνο, ενώ για αρκετά από αυτά η διακοπή της ροής τους διαρκεί πολύ περισσότερο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές από πέντε χώρες (Καναδά, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Νέα Ζηλανδία), ανέλυσαν στοιχεία από 5.615 τοποθεσίες σε συνολικά 64 εκατομμύρια χιλιόμετρα δικτύου ποταμών και ρεμάτων στη Γη.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των ανθρωπίνων παρεμβάσεων, τις επόμενες δεκαετίες θα αυξηθούν τα ποτάμια που κυλάνε μόνο περιοδικά.

Το 95% των ποταμών που υπάρχουν σε καυτές και ξερές περιοχές, είναι επιρρεπή σε διακοπή της ροής τους ολοένα συχνότερα, καθώς η εξάτμιση είναι ταχύτερη από τις βροχοπτώσεις. Στα πιο ψυχρά κλίματα η διακοπή της ροής των ποταμών συχνά οφείλεται στη δημιουργία πάγων στην επιφάνεια τους.

Κορυφαίος Κινέζος επιδημιολόγος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει πλέον να είναι ο κατά προτεραιότητα στόχος των ερευνών για την προέλευση της Covid-19, μετά την αμερικανική μελέτη που έδειξε ότι η ασθένεια του κορωνοϊού κυκλοφορούσε στην Αμερική από τον Δεκέμβριο του 2019.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε από τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) κατέδειξε ότι τουλάχιστον επτά άτομα σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ είχαν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2 αρκετές εβδομάδες πριν οι ΗΠΑ αναφέρουν τα πρώτα επίσημα κρούσματα κορωνοϊού.

Ο Ζενγκ Κουάνγκ, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καθυστέρησαν χαρακτηριστικά στον έλεγχο των πολιτών στα πρώτα στάδια της πανδημίας, ενώ επισήμανε ότι «θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο έρευνας όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με βιολογικά όπλα»!!!

»»» Φιάσκο αποδείχθηκε το εμβόλιο της γερμανικής εταιρείας Curevac, το οποίο αρχικά είχε θεωρηθεί «θαύμα» και για την απόκτηση του είχαν… βγάλει μαχαίρια Μέρκελ και Τραμπ, με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ να σχεδιάζει επιθετική εξαγορά.

Η εταιρεία ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα για το υπό δοκιμή εμβόλιό της, που είναι τεχνολογίας m-RNA, με την αποτελεσματικότητά του για την πρόληψη κάθε μορφής νόσησης από την Covid-19 να φτάνει μόλις στο 47%!

Το αντίστοιχο ποσοστό για τα άλλα δύο που χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία, των BioNTech/Pfizer και Moderna, ανέρχεται σε περίπου 95% – και των AstraZeneca και Johnson & Johnson στο 60-70%.

Όπως περιέγραψε, ο 42χρονος αδελφός της εμφάνισε σύνδρομο Γκιλέν – Μπαρέ (παράλυση άκρων) και στην αρχή πίστεψαν ότι ήταν εξέλιξη της ασθένειας του, καθώς οι γιατροί δεν επιβεβαίωναν ότι η παρενέργεια οφείλεται στο εμβόλιο.

«Είναι κρίμα για ανθρώπους που είχαν προβλήματα υγείας τόσο χρόνια. Για να προστατευθούν και οι ίδιοι και οι γύρω τους, εμβολιάστηκαν. Για κάποιους φιλάσθενους, έπρεπε να μην ήταν όλα τα εμβόλια στην λίστα» σημείωσε η αδελφή του 42χρονου.

»»» Εικόνες από το μέλλον της Ελλάδας, έρχονται από την Ιταλία, όπου λόγω της κορονο-κρίσης το 2020 σημειώθηκε αύξηση κατά 7,7% της απόλυτης φτώχειας των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, το 9,4% των νοικοκυριών του ιταλικού νότου ζει σε κατάσταση απόλυτης ένδειας, ενώ, παράλληλα, το ποσοστό αυτό παρουσιάζει αύξηση και στις περιφέρειες του ιταλικού βορρά: το 2020 ήταν 7,6%, έναντι του 5,8% το προηγούμενου έτος.

Σε ό, τι αφορά τις διάφορες ηλικιακές ομάδες, το 11,3% των κατοίκων της χώρας αφορά πολίτες από 18 με 34, το 9,2% ηλικίες από 35 με 64 ετών, ενώ το ποσοστό όσων ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας περιορίζεται στο 5,4% για όσους είναι πάνω από 65 ετών.

Η αύξηση των δανείων είναι αποτέλεσμα των τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων που πραγματοποιούν οι τράπεζες στο πλαίσιο της πολιτικής εξυγίανσης των ισολογισμών τους, μεταβιβάζοντας τα δάνεια αυτά σε funds, τα οποία λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος, που μεταφέρεται με τον τρόπο αυτό από το ένα κανάλι στο άλλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, από το σύνολο των 42,8 δισ. ευρώ που είναι τα δάνεια που ανήκουν πλέον σε funds, τα 16,8 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, ενώ άλλα 20,5 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια των νοικοκυριών.

Από τα δάνεια των νοικοκυριών η πλειονότητα είναι καταναλωτικά, το ύψος των οποίων αυξήθηκε το α΄ τρίμηνο του έτους στα 12,6 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 7,7 δισ. ευρώ περίπου είναι η αξία των στεγαστικών δανείων που έχουν πωληθεί.

Να σημειωθεί ότι η κατηγορία των στεγαστικών δανείων που περνούν σε funds αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τους προσεχείς μήνες, καθώς αποτελεί τον κύριο όγκο των τιτλοποιήσεων που έχουν δρομολογήσει οι τράπεζες.

»»» Πάνω από 9 στους 10 καταναλωτές ζητούν «καθαρούς λογαριασμούς» ρεύματος και αφαίρεση των χρεώσεων υπέρ τρίτων, όπως τα δημοτικά τέλη, ειδικοί φόροι, και ΕΡΤ.

Στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας η αντιπρόεδρος της Καταναλωτικής Οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ Π. Καλαποθαράκου αναφέρθηκε στις αυξημένες καταγγελίες και σημείωσε ότι ένα υψηλό ποσοστό καταναλωτών καταγγέλλει υπέρογκους, πολύπλοκους, δυσνόητους λογαριασμούς ρεύματος, με πλήθος άσχετων χρεώσεων.

Όπως υπογράμμισε, οι καταναλωτές αδυνατούν να αποπληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς, ενώ οι εισπρακτικές εταιρείες απειλούν με τρόπο μη σύννομο και πιέζουν ακόμα και για μικρά ποσά.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ το επόμενο διάστημα θα αιτηθεί, με τη σύμπραξη και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, σχετική νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να αποσχιστούν οι εν λόγω χρεώσεις υπέρ τρίτων και να εισπράττονται με άλλον τρόπο.

Συγκεκριμένα, περισσότερες από τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 61%) έχουν μεγαλύτερη ανησυχία από κάθε άλλη φορά για τη δυνατότητα των οφειλετών τους να πληρώσουν εμπρόθεσμα, ενώ οι μισές (ποσοστό 45%) πιστεύουν ότι διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στους όρους πληρωμής και στην πραγματική διάρκεια εξόφλησης.

Έξι στις 10 (61%) δήλωσαν ότι η αυξανόμενη μακροοικονομική αβεβαιότητα τις οδήγησε να επεκτείνουν τους χρόνους πληρωμής στους προμηθευτές κατά το προηγούμενο έτος, ενώ σχεδόν οι μισές (48%) έχουν αποδεχτεί πληρωμές σε αργότερο χρόνο από αυτόν που θα αισθάνονταν άνετα προκειμένου να μην επηρεαστούν αρνητικά οι σχέσεις με τους πελάτες.

Το 66% (έναντι 35% το 2020) των επιχειρήσεων διαβλέπουν αυξημένο κίνδυνο για εκπρόθεσμες/μηδενικές πληρωμές από τους οφειλέτες της εταιρίας κατά τους επόμενους 12 μήνες.

»»» Αποκάλυψη ότι η φτώχεια βαθαίνει στη χώρα αποτελούν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία 1.267.193 οφειλέτες (32%) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 50-500 ευρώ, με αύξηση 48.800 άτομα, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή επισημαίνει ότι «τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα εισοδήματος, είναι αναμενόμενο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις τρέχουσες και τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις».

Στον αντίποδα 8.517 φορολογούμενοι χρωστούν το μισό ΑΕΠ, καθώς οι οφειλές τους προς το Δημόσιο έφτασαν τα 109,1 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, αυξημένα κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Από αυτούς που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ, 5.195 είναι επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα είναι φυσικά πρόσωπα. Πάντως, πολλά εξ αυτών των χρεών δημιουργήθηκαν προ δεκαετιών και έχουν διογκωθεί λόγω προστίμων και προσαυξήσεων, τα οποία στην ουσία βαίνουν προς διαγραφή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: