Σε «αναξιοπρεπή» διαβίωση οδηγούν τους Έλληνες οι χαμηλοί μισθοί!!!

Γεια σας, ας δούμε τη 14η Ιουνίου…

Αυτή είναι η εισήγηση της ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, η οποία προτείνει ακόμη σε όσους έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του AstraZeneca να αλλάξουν το ραντεβού τους με άλλο εμβόλιο.

Να θυμίσουμε ότι με φανφάρες είχε ανακοινωθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των νέων από 30-39 ετών, με το απόθεμα των εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας, παρά τη διεθνή αντίδραση για τη χρήση του εμβολίου στις ηλικίες αυτές…

»»» Ακριβά στοιχίζει στους Έλληνες το ΝΑΤΟ και η εθνική άμυνα, καθώς το ετήσιο κόστος έφτασε στο 3,82% του ΑΕΠ, έναντι 2,65% πέρυσι. Και αυτό παρατηρείται σε περίοδο κορονο-κρίσης και την ώρα που η φτώχεια φουντώνει στην ελληνική κοινωνία.

Πρόκειται για ένα ποσοστό που αντιστοιχεί φέτος, με βάση τις προβλέψεις, σε πάνω από 6,5 δισ. ευρώ (ή 8 δισ. δολάρια), με αύξηση της τάξης του 49% σε σύγκριση με το 2020. Έτσι, σε κάθε Έλληνα υπολογίζεται ότι αναλογούν ετησίως περίπου 600 ευρώ ή 700 δολάρια, για τις αμυντικές δαπάνες.

Σημειώνεται πως, μετά από την Ελλάδα, που είναι «πρωταθλήτρια, στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με 3,52%, ενώ από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που ανήκουν και στο ΝΑΤΟ, πάνω από το 2% (αν και με πολύ μικρότερα ποσοστά) βρίσκονται η Κροατία, η Εσθονία, η Λετονία, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και, βεβαίως, η Γαλλία.

Σε σύγκριση με την Τουρκία, διαπιστώνεται ότι η γειτονική χώρα διαθέτει το 1,57% του ΑΕΠ της σε αυτόν τον τομέα, με κάθε πολίτη να επιβαρύνεται με 200 δολάρια ετησίως για «αμυντικές δαπάνες», ποσό που είναι το ένα τρίτο σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Εκτός από τα κοινωνικά επιδόματα, όπως στέγασης, θέρμανσης και του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, για τα οποία λαμβάνονται υπόψη η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, υπάρχουν και άλλες τρεις απειλές.

Το αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας, όταν με την αύξηση ξεπερνούνται τα όρια, τα τεκμήρια για την κατοικία, ενώ σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις στις δωρεές και τις γονικές παροχές.

»»» Ερωτήματα προκαλεί η παρουσία του Νικόλαου Γλύξμπουργκ ως εκπρόσωπου της Ελλάδας και ως ελληνική συμμετοχή στη Μπιενάλε Ντιζάιν του Λονδίνου.

Στο επίσημο site της Μπιενάλε Ντιζάιν του Λονδίνου προβάλλεται ως η συμμετοχή της Ελλάδας με τον καλλιτέχνη να αναφέρεται ως HRH (His Royal Highness) Prince Nikolaos, δηλαδή, η αυτού βασιλική υψηλότητα Πρίγκιπας Νικόλαος!!!

Και αυτό προκαλεί πλείστα ερωτήματα. Από τη στιγμή που ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ προβάλλεται ως ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, λογικά σημαίνει ότι η επιλογή του έγινε μέσα από κάποια διαδικασία, εν γνώσει του υπουργείου Πολιτισμού. Ή μήπως όχι;

Αναφερόμενη στο άρθρο 55 που προβλέπει ότι ως πλήρης απασχόληση νοείται και η εργασία τεσσάρων ημερών εβδομαδιαίως, η Υπηρεσία υπογραμμίζει ότι «αν µεν αναφέρεται σε τετραήμερη δεκάωρη ημερησίως εργασία, αυτή δεν µμπορεί να προσφέρεται στο πλαίσιο της διευθέτησης».

Επίσης, αναφερόμενη στο άρθρο 59, η Επιστημονική Υπηρεσία αναφέρει ότι «με την προτεινόµενη διάταξη ορίζεται ότι θα είναι δυνατόν να επιχειρηθεί διευθέτηση και µε ατοµική συµφωνία, η οποία θα συνάπτεται µετά από πρόταση του εργαζοµένου.

»Πρέπει, όμως, να σημειωθεί, εν προκειμένω, ότι στην επιστήμη του εργατικού δικαίου αμφισβητείται, εν γένει, η αυθεντικότητα των ατομικών συμφωνιών εργαζομένου και εργοδότη, λόγω ακριβώς της εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο»…

»»» Στην τελευταία θέση και με διαφορά, βρίσκεται η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της ΕΕ αναφορικά με τον δείκτη ποιότητας εργασίας και τους μισθούς των εργαζομένων, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, καταγράφονται υψηλότατα ποσοστά υπερωριών, ενώ η εν λόγω έκθεση αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους, πληρώνονται με τους χαμηλότερους μισθούς, η αγοραστική τους δύναμη διαρκώς συρρικνώνεται.

Ακόμα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας είναι η υψηλότερη στην ΕΕ και η τρίτη υψηλότερη αν συνυπολογίσουμε την Τουρκία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η έκθεση σημειώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη χωρίς ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών και ότι πρέπει να προστατευτούν τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ στο οποίο ο μέσος μισθός μειώθηκε σε σχέση με το 2010, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε περαιτέρω επιδείνωσή του, καθώς και ταυτόχρονη απώλεια στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: