«Και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορονοϊό»

Γεια σας, ας δούμε την 7η Ιουνίου…

Η έρευνα δείχνει ότι με το πέρασμα του χρόνου οι πιο ακραίες θερμοκρασίες και τα συχνότερα κύματα καύσωνα τα καλοκαίρια οδηγούν σε περισσότερους θανάτους. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ένα μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής παρατηρείται σταδιακά στις πιο ζεστές χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα.

Το ποσοστό «ενοχής» της κλιματικής αλλαγής ποικίλει από χώρα σε χώρα και από πόλη σε πόλη του κόσμου. Στην Αθήνα, σύμφωνα με την έρευνα, εκτιμάται ότι το 26,1%, δηλαδή τουλάχιστον ένας στους τέσσερις θανάτους, οι οποίοι σχετίζονται με τη ζέστη, μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή.

»»» Μεγάλο παιχνίδι φαίνεται ότι παίζεται με τα τρόφιμα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς πριν προλάβουν οι πολίτες να βγουν από τα παρατεταμένα lockdown, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 10 ετών στις τιμές, οι οποίες μέσα στον Μάιο έκαναν άλμα 40%.

Όπως τονίζει η Υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ήταν ο 12ος μήνας ανόδου των τιμών του κόστους των τροφίμων. Η θεαματική αύξηση εγκυμονεί τον κίνδυνο μεγάλης επιτάχυνσης του πληθωρισμού ειδικότερα σε φτωχές χώρες, τις εξαρτημένες από τις εισαγωγές.

Ανάμεσα στους παράγοντες που συνέδραμαν στην αύξηση των τιμών ήταν η ξηρασία στις χώρες της Νότιας Αμερικής, καθώς κατέστρεψε τη σοδειά μεγάλου φάσματος βασικών ειδών διατροφής από το καλαμπόκι και τη σόγια, μέχρι τον καφέ και τη ζάχαρη.

Σύμφωνα με τη FAO, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων επιταχύνθηκε το 2020 στο 6,3% από το 4,6% στο οποίο βρισκόταν ήδη το 2019 και η αιτία ήταν βέβαια οι ρωγμές που προκάλεσε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα, πλήττοντας, έτσι, την παραγωγή αλλά και τη διανομή των τροφίμων.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από όσους τηλεργάστηκαν μόνον το 12,4% επιθυμεί να συνεχίσει την τηλεργασίας σε πλήρες ωράριο και το 47,4% δήλωσε ότι δεν το επιθυμεί. Τέσσερις στους δέκα (40,2%) δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τηλεργάζονται ανάλογα με τις συνθήκες και τους όρους εργασίας.

Αν και οι εργαζόμενοι, αλλά και οι εργοδότες είναι ακόμα αβέβαιοι και αισθάνονται ανασφαλείς απέναντι στην εξ’ αποστάσεως εργασία, φαίνεται ξεκάθαρα πλέον σε διεθνείς μελέτες ότι η πανδημία έδειξε ένα νέο δρόμο και σε αυτόν τον τομέα και ότι το εργασιακό τοπίο έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί.

»»» Σχεδόν 7 στους 10 επιχειρηματίες κρίνουν ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση και δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο, με τους μισούς να φοβούνται, ότι εάν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση στην Οικονομία, θα βάλουν λουκέτο στην επιχείρησή τους

Σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, απογοητευτική είναι η κατάσταση ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς το 63% δήλωσε ότι η μείωση του τζίρου του, ξεπερνά το 30% το τελευταίο 12μηνο, ενώ μόλις 10% των επιχειρηματιών κατέγραψε μικρή αύξηση.

Συγκεκριμένα, το 19% των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να κλείσει, αφορά μικρομεσαίους επιχειρηματίες έως 30 ετών, με κυρίως ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίοι έχουν μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 50% και δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ρευστότητα ούτε μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Η συντριπτική πλειοψηφία 74% δεν θα μπορέσει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στο Δημόσιο στο μέλλον, με το 39% των επιχειρηματιών να μην γνωρίζει αν θα είναι ικανό να ανταποκριθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και το 35% να το θεωρεί δεδομένο.

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή στην μεγάλη πιθανότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να αναπτυχθούν μεταλλάξεις και στους εμβολιασμένους, όπως προειδοποιούν οι ιολόγοι.

«Περίπου το 30% του πληθυσμού έχει πάρει μια δόση εμβολίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε γρήγορα τοίχος ανοσίας. Δεύτερον, ανοίγει ο τουρισμός, ενώ όλη η Ευρώπη βρίσκεται μέσα στην πανδημία. Τρίτον, όπως λένε οι ιολόγοι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν μεταλλάξεις στους εμβολιασμένους»

Όπως τόνισε, «βρισκόμαστε μέσα στην πανδημία και πρέπει να οργανωθούμε, ώστε στο επόμενο κύμα να μην έχουμε τις τραγικές συνέπειες που είχαμε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο. Άρα πρέπει να προετοιμαστεί το σύστημα Υγείας σε όλα του τα επίπεδα. Μη γίνει από τη πολιτική ηγεσία το ίδιο λάθος που έγινε και πέρυσι»…

»»» Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού επισημαίνοντας ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία της με τα προνόμια στους πλήρως εμβολιασμένους, τα οποία μελετά η κυβέρνηση.

Όπως εξήγησε η εμπειρία από χώρες που έχουν επιτύχει τείχος ανοσίας στους ενήλικες, δείχνει ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στους εφήβους, στα άτομα κάτω των 18 ετών.

Έτσι, αν ελευθερωθούν οι μεγαλύτεροι, βάζουν σε κίνδυνο τους νεότερους, προειδοποίησε, και προέτρεψε να μην αξιοποιήσουν οι μεγαλύτεροι τα προνόμια που ενδεχομένως θα ισχύσουν για να μην μπουν σε κίνδυνο οι νεότεροι.

Όσον αφορά το θέμα των προνομίων, η κ. Λινού επισήμανε ότι η συζήτηση για αυτά ενέχει πολύ μεγάλους κοινωνικούς κινδύνους.

Όπως είπε, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κοινωνικά προβλήματα, αλλά και με σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω άλλων ασθενειών που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η αντιμετώπισή τους, έχει μπει σε δεύτερη μοίρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: