To ΔΝΤ ξανάρχεται με στόχο μισθούς και συντάξεις

Γεια σας, ας δούμε την 3η Ιουνίου…

Σύμφωνα με την έρευνα με τίτλο: «COVID-19 MEntal health inTernational for the General Population (COMET-G) Study», το 18% του πληθυσμού εμφάνισε κατάθλιψη και άλλο τόσο ποσοστό ανθρώπων να εμφάνισαν σοβαρότατο στρες.

Η γενική ποιότητα ζωής ολόκληρου του πληθυσμού φαίνεται να έχει πληγεί σοβαρότατα, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Η επίπτωση ήταν σοβαρότατη στα άτομα με προηγούμενο ψυχιατρικό ιστορικό (ποσοστό κατάθλιψης που πέρασε το 30%), τα οποία και εμφάνισαν υψηλότατα ποσοστά αυτοκτονικών σκέψεων (σχεδόν 15%).

»»» Θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων έχει γίνει η οικονομία, όπως δείχνει νέα μελέτη του Ευρωβαρόμετρου, καθώς 8 στους 10 Έλληνες βλέπουν μαύρη την οικονομική τους κατάσταση, λόγω της κορονο-κρίσης, χωρίς ελπίδα για άμεση βελτίωση.

Το 80% είναι το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Ειδικότερα, το 50% των Ελλήνων απάντησε ότι έχει ήδη δει την οικονομική του κατάσταση να επηρεάζεται αρνητικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το αντίστοιχο ποσοστό των Ευρωπαίων να είναι σαφώς μικρότερο, στο 31%.

Επίσης, 30% των Ελλήνων αναμένει δυσμενή εξέλιξη στα οικονομικά του, με το αντίστοιχο ποσοστό των Ευρωπαίων να είναι 26%. Αθροιστικά 57% των Ευρωπαίων έδωσαν αρνητική απάντηση για την σημερινή ή την μελλοντική οικονομική τους κατάσταση, με το αντίστοιχο ποσοστό για τους Έλληνες να εκτοξεύεται στο 80%.

Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεις (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), ζητεί τη λήψη μέτρων για να ανατιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της κορονο-κρίσης, η οποία έφερε στην επιφάνεια τα διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η συγκριτική ανάλυση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, αποκαλύπτει ότι την περίοδο 2009-2016, η μείωση των ατομικού εισοδήματος στην Ελλάδα (σε τιμές αγοραστικής δύναμης) ήταν ιδιαίτερα μεγάλη (33,3 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το αντίστοιχο μέσο εισόδημα της της Δανίας), αρκετά μεγαλύτερη από αυτή της Ισπανίας, που είχε την αμέσως χειρότερη επίδοση στο πεδίο αυτό.

Επιπρόσθετα το μέσο ατομικό εισόδημα στην Ελλάδα σε τιμές αγοραστικής δύναμης ήταν με διαφορά το χαμηλότερο στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 2016 μόλις το 27,7% του αντίστοιχου εισοδήματος της Δανίας και περίπου 50% του αντίστοιχου της Ισπανίας.

»»» Ραγδαίες αυξήσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα καύσιμα, αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα, ως συνέπειες των αυξήσεων των πρώτων υλών διεθνώς, αλλά και της τιμής των ναύλων για μεταφορές προϊόντων.

Η αύξηση τιμών σε πρώτες ύλες, σιτηρά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, καφέ και βοδινό κρέας ξεκινά από 3,63% και φτάνει το 26,59%, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Την ίδια στιγμή, εκτός από την αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ, παρατηρείται επίσης αύξηση στα καύσιμα, που επηρεάζουν με τη σειρά τους τις τιμές των προϊόντων.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στη μέση τιμή σε αμόλυβδη, σήμερα διαμορφώνεται στα 1,61 ευρώ ανά λίτρο, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή ήταν στα 1,36 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης από 1,330 ευρώ το λίτρο πριν από ένα χρόνο, έχει φτάσει φέτος σε 1,110 ευρώ το λίτρο.

Η Κομισιόν αξιολογεί ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2030, πλην όμως τα δύο εναλλακτικά σενάρια, πέραν του βασικού, που συνέταξε δείχνουν αυξημένους κινδύνους βιωσιμότητας του.

Στο βασικό πάντως από τα τρία σενάρια οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθούν βραχυπρόθεσμα λόγω της πανδημίας, αλλά και απορρόφησης δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μεσοπρόθεσμα οι ανάγκες θα επανέλθουν σε μέσο ετήσιο επίπεδο κάτω του 15% του ΑΕΠ ώς το 2030.

»»» Περικοπές σε συντάξεις και μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και απολύσεις, βρίσκονται στο επίκεντρο των συμπερασμάτων της τελευταίας του αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα αποτυπώνονται στην έκθεση του ΔΝΤ, αναφορικά με την ελληνική οικονομία, εντοπίζονται «ουσιαστικές αβεβαιότητες και πτωτικά ρίσκα», που σχετίζονται με την πανδημία, τα οποία «συνεχίζουν να επισκιάζουν τις προοπτικές».

Παράλληλα, το ΔΝΤ, δηλώνει αδυναμία αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους, ενώ «συστήνεται» μείωση στις συντάξεις.

Για το Δημόσιο, το ΔΝΤ βλέπει το μισθολογικό κονδύλι να επανέρχεται στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ επισημαίνεται ότι οι κρατικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αποτελούν διαρροή πόρων για τον προϋπολογισμό.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι από τις δύο αυτές πηγές μπορούν να προκύψει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών. Παράλληλα το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη μόλις 3,3% για την ελληνική οικονομία για φέτος όταν η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για 3,6%.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: