Έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών με 13.000 κάθε μήνα!!!

Γεια σας, ας δούμε την 1η Ιουνίου….

»»» Τις παγίδες και τους κινδύνους για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες από την εφαρμογή του Πτωχευτικού νόμου, παρουσιάζει μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Όπως αναφέρει, «η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου ισοδυναμεί με το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να χάσουν τις περιουσίες τους.

Η δυνατότητα που δίνεται στους πιστωτές να προβούν σε μονομερή ενεργοποίηση της διαδικασίας πτώχευσης και η αντιμετώπιση, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, των φυσικών προσώπων ως επιχειρήσεων ευνοεί με προκλητικό τρόπο τις τράπεζες.

Η εισαγωγή του μεταπτωχευτικού εισοδήματος στην πτωχευτική περιουσία θα οδηγήσει στην εξαθλίωση όσους εισέλθουν στην πτωχευτική διαδικασία.

Οι μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν το 81% των μικρομεσαίων εξαιρούνται της ασφάλειας δικαίου, καθώς οι υποθέσεις τους θα εκδικάζονται στα Ειρηνοδικεία, χωρίς δυνατότητα φυσικής παρουσίας.

Τέλος, η περίφημη δεύτερη ευκαιρία δεν είναι παρά το τυράκι στη φάκα, μιας και παρέχεται υπό εντελώς ασύμφορους και δρακόντειους όρους», επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ.

«Ο κύκλος αίματος που καθημερινά απασχολεί την Ελληνική κοινωνία, με τα «συμβόλαια θανάτου» Θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί, όσο η ΕΛΑΣ περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή και ο Χρυσοχοΐδης εξαντλητικά κάνει δηλώσεις στον απόηχο των καλάσνικοφ…», υπογραμμίζει.

Και καταλήγει: «ΑΦΟΎ ΔΕΝ ΝΟΓΑΣ ΜΙΧΆΛΗ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΣΑΙ??? Κάπου θα σε βολέψει ο Κυριάκος…»

»»» Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο για την άρση του καθεστώτος προστασίας πρώτης κατοικίας, όσο και για τη θεσμοθέτηση της πληρωμής εργαζομένων σε ρεπό.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook υπογραμμίζει ότι «πριν καλά καλά ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα, μετά από έξι μήνες lockdown και με πολλά δισ. ευρώ επιπλέον ιδιωτικού χρέους να βαραίνουν νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση από σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Χιλιάδες οφειλέτες, εργαζόμενοι, επαγγελματίες και καταστηματάρχες οδηγούνται με συνοπτικές διαδικασίες στην πτώχευση και η περιουσία τους σε μαζικούς πλειστηριασμούς.

Ο κ. Μητσοτάκης από τη μία μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων και θεσμοθετεί την πληρωμή σε…ρεπό και από την άλλη βγάζει στο σφυρί τα σπίτια τους. Δεν πρόκειται απλά για το πιο νεοφιλελεύθερο σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Πρόκειται για εν εξελίξει κοινωνική καταστροφή», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2021 περίπου 15.380 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, εκ των οποίων 13.030 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ ήταν άνεργοι.

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 165.000 στην Ε.Ε. και κατά 134.000 στη ζώνη του ευρώ. Όμως, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, η ανεργία αυξήθηκε κατά 1.406 εκατομμύριο στην Ε.Ε. και κατά 1.275 εκατομμύριο στη ζώνη του ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2021, το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) ήταν 17,1% στην Ε.Ε. και 17,2% στη ζώνη του ευρώ και παρέμεινε σταθερό και στις δύο περιοχές σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

»»» Τους 232 φτάνουν οι νεκροί στην Ελλάδα από τα 500 ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία συνέβησαν τα τελευταία 20 χρόνια, και έχουν προκαλέσει φυσικές καταστροφές με κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Από το συνολικό αριθμό των νεκρών, 132 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πλημμυρικά επεισόδια την περίοδο 2000-2020, πράγμα που δείχνει ότι οι πλημμύρες είναι μακράν το πιο επικίνδυνο φαινόμενο.

Οι περιοχές με τα περισσότερα επεισόδια με κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις είναι η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής (Αθήνα-προάστια) με 80 επεισόδια, η Θεσσαλονίκη με 75, τα Χανιά με 53 και η Ηλεία με 50.

Ο νομός Αττικής, όπου διαμένει περίπου το 35% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού, είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή της Ελλάδας, καθώς επηρεάστηκε από το ένα τέταρτο των καιρικών επεισοδίων που εκδηλώθηκαν στη χώρα την περίοδο 2000-2020, ενώ 53 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή εξαιτίας καιρικών φαινομένων.

Όπως επισήμανε, έχουν αρχίσει ήδη να δημιουργούνται ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία λόγω της ανόδου των τιμών πρώτων υλών και της εξωπραγματικής αύξησης 525% (!) των ναυτιλιακών ναύλων για τις μεταφορές κοντέινερ.

Αυτή η κατάσταση προκαλεί «ανυπέρβλητα προβλήματα στις εξαγωγικές αλλά και τις εισαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις, καταλήγοντας στους καταναλωτές».

»»» Συνθήκες κραχ βιώνουν οι έμποροι στο κέντρο της Αθήνας, με σχεδόν μηδενικούς τζίρους, κυρίως στα καταστήματα που πωλούν ρούχα και παπούτσια, ακόμα και στην πολυσύχναστη Ερμού.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, το ιστορικό κέντρο, δηλαδή Πλάκα και Μοναστηράκι, «βλέπει» το τζίρο του σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, καθώς οι όποιοι ντόπιοι καταναλωτές επ’ ουδενί μπορούν να καλύψουν την ηχηρή απουσία των ξένων επισκεπτών.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι επαγγελματίες του Τουρισμού δεν αναμένουν κινητικότητα πριν από τον Ιούλιο, μπορεί να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος.

Ακόμα και η Ερμού, όπου η παρουσία των καταναλωτών είναι σαφώς εντονότερη, δυσκολεύεται να βρει ρυθμό και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τζίρος είναι μειωμένος κατά περίπου 20%. Πιο έντονο είναι το πρόβλημα στα εμπορικά κέντρα είτε στο κέντρο είτε στα προάστια της Αθήνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί 90.769 πλειστηριασμοί, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι από 2 Ιουνίου έως και τις 2 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή για τους επόμενους 8 μήνες!

Αν ληφθεί υπόψη ότι τον Αύγουστο έχει καθιερωθεί να μην γίνονται πλειστηριασμοί, ο ρυθμός διενέργεια τους μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2022, είναι περίπου 13.000 ανά μήνα. Μόνο για αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 615 πλειστηριασμοί.

Σύμφωνα μάλιστα, με τις εκπεφρασμένες προθέσεις, κυρίως τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης ακινήτων (funds), θα βγαίνουν στο σφυρί ολοένα και περισσότερα ακίνητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: