Μισθούς του 2018 έφερε η κορονο-κρίση

Γεια σας, ας δούμε την 31η Μαΐου…

Η απόφαση ελήφθη σε διαδικτυακή σύσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ με τους 16 πρωθυπουργούς ισάριθμων γερμανικών κρατιδίων και συμπίπτει με την κατάργηση της προτεραιότητας στους εμβολιασμούς.

Η Μέρκελ μαζί με τους τοπικούς πρωθυπουργούς έδωσαν το πράσινο φως χωρίς προηγούμενη τοποθέτηση της εθνικής Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (STIKO), η οποία μέχρι τώρα διαδραμάτιζε ουσιαστικό ρόλο στις κυβερνητικές αποφάσεις στον προγραμματισμό των εμβολιασμών και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 40% των γονέων δήλωσε ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει στο παιδί του να εμβολιαστεί. Μάλιστα, ο Κλάους Ράινχαρντ, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου, συνέστησε στους γονείς να μην υποκύψουν σε πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις στη διαδικασία λήψης της σχετικής απόφασης.

»»» Έχασε, τελικά, τη ζωή της η 44χρονη γυναίκα, που υπέστη θρόμβωση αμέσως μετά τον εμβολιασμό της με το AstraZeneca και νοσηλευόταν για αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται πως η γυναίκα εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση του εμβολίου, ωστόσο λίγες μέρες αργότερα άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία, η οποία διαπιστπωθηκε ότι προερχόταν από θρόμβωση.

Στο μεταξύ ένας ιερέας στην Κρήτη έπαθε εγκεφαλικό οκτώ ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca. Μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ όπου νοσηλεύτηκε για μερικές ημέρες, ενώ μέχρι και σήμερα, εβδομάδες μετά, συνεχίζει να κάνει φυσιοθεραπείες λόγω του κινητικού προβλήματος στη δεξιά πλευρά.

Ο ιερέας πριν εμβολιαστεί έδωσε, όπως είπε, πλήρες ιατρικό ιστορικό και μάλιστα γραπτώς. Ύστερα από οκτώ ημέρες μετά και ενώ βρισκόταν σε ένα μοναστήρι, το οποίο καθάριζε για τον εορτασμό του, ένιωσε το δεξί πόδι να μουδιάζει. Ξαφνικά μούδιασε όλη του η πλευρά.

Τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και από ‘κει διακομίστηκε επειγόντως στο εφημερεύον νοσοκομείο. Το γεγονός ότι έπαιρνε αντιπηκτική αγωγή λόγω προϋπάρχοντος προβλήματος υπήρξε σωτήριο για την ζωή του, όπως του είπε ο γιατρός.

Τεράστια προβλήµατα βιώνει και ο κλάδος της εστίασης, αφού το πολύµηνο lockdown άφησε τις επιχειρήσεις µε πληθώρα χρεών, ενώ σηµαντικό ποσοστό τους δεν επιτρέπεται ακόµη να ανοίξει. Και ποσες άνοιξαν αντιπετωπιζουν προβλήματα ρευστότητας.

Το λιανεμπόριο δεν έλαβε καμία στήριξη εκτός από τις επιστρεπτέες προκαταβολές κι ενώ έχει στην πλάτη του το πρόβλημα των επιταγών, η πληρωμή των οποίων µμετατέθηκε γιατί έχει αλλαγές εμπορευμάτων λόγω εποχικότητας.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι έχουν συσσωρευτεί απίστευτα χρέη και στον κλάδο της εστίασης, καθώς έμεινε έξω και από το επίδομα ειδικού σκοπού, ενώ η επιστρεπτέα προκαταβολή ουσιαστικά κάλυψε τα πάγια έξοδα που έτρεχαν και τα έξοδα διαβίωσης.

»»» Νέα, δυσμενέστερα δεδομένα θα ισχύουν από 1η Ιουνίου για χιλιάδες υπερχρεωμένους πολίτες, νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά χρέη και πλειστηριασμούς, αφού δε θα υπάρχει πλέον καμία προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η δεύτερη φάση του Πτωχευτικού Κώδικα, ο οποίος ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, οι οικονομικές επιπτώσεις της οποίας δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως, έρχεται να ρυθμίσει το δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος (κοντά στα 250 δισ. ευρώ) με βασικό εργαλείο την εξωδικαστική διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας .

Ειδικότερα, με τον νέο πτωχευτικό προβλέπεται η λεγόμενη προπτωχευτική διαδικασία στην οποία θα γίνεται η προσπάθεια ρύθμισης πριν από την πτώχευση με ρύθμιση των χρεών έως 240 δόσεις. Βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές, και όχι μόνο εκείνες προς το Δημόσιο.

Όσοι δηλώνουν πτώχευση θα έχουν απώλεια του συνόλου της περιουσίας τους και διαγραφή των οφειλών τους. Αυτό αφορά σε μικρές επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αλλά και απλούς πολίτες.

Με την πτώχευση του οφειλέτη γίνεται μεταβίβαση της πρώτης κατοικίας σε φορέα που θα συσταθεί, και ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας του. Η διάρκεια του ενοικίου είναι 12 έτη, ενώ η επαναγορά της κατοικίας θα μπορεί να γίνει, αλλά χωρίς αφαίρεση των ενοικίων.

Λίγες ημέρες μετά το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, μόλις το 10% των ξενοδοχειακών μονάδων της Ελλάδας έχει ανοίξει τις πύλες του, με τους περισσότερους επιχειρηματίες να έχουν αναβάλλει το άνοιγμα τους για τα μέσα ή και τέλη Ιουνίου.

Η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Χριστίνα Τετράδη, τόνισε ότι αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στις κύριες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό (Αγγλία-Γερμανία-Ρωσία-Σκανδιναβία).

Και πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα οι κρατήσεις για το επόμενο διάστημα είναι λίγες στα ξενοδοχεία, οι Tour Operators ζητάνε συνεχώς μειώσεις στις τιμές και την ίδια στιγμή έρχονται Ελλάδα με ελάχιστους επισκέπτες στις πτήσεις τους.

»»» Ο μέσος μισθός, όσων έχουν δουλειά ακόμα, κατά τη διάρκεια της κορονο-κρίσης βρέθηκε στα επίπεδα του 2018 και ενδέχεται να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα το 2023, και ίσως πιο αργά, αν εφαρμοστεί ο αντεργατικός νόμος της κυβέρνησης.

Κυρίως, γιατί εκτιμάται ότι θα φέρει ετήσιες απώλειες εισοδήματος στους εργαζομένους της τάξεως των τριών μισθών, λόγω της εφαρμογής του 10ωρου χωρίς πληρωμή υπερωρίας, όπως και από την μείωση της αμοιβής σε περιπτώσεις υπερωριών.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μελέτη των πανεπιστημιακών Σάββα Ρομπόλη και Βασίλη Μπέτση, στην οποία
ασκείται οξύτατη κριτική για τα συγκεκριμένα μέτρα του εργασιακού νομοσχεδίου, και επισημαίνεται ότι η εφαρμογή τους θα αποτελέσει, μια «θεσμοποιημένη παρεμπόδιση στην αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων-μισθωτών».

Στην καθυστερημένη επάνοδο των μισθών, στα προ κορονο-κρίσης επίπεδα θα συντελέσει και η αυξημένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας (ελαστικό οκτάωρο, μη αμειβόμενη υπερωρία, ατομική συμφωνία, παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δραστηριότητας, κ.λπ.).

Παράλληλα, η ανεργία το 2021 θα διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμήσεις των δύο πανεπιστημιακών μιλούν για 18,9% (870.000 άτομα) έως 22,6% (1.040.000 άτομα) τον Δεκέμβριο του 2021.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: