Δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα

Γεια σας, ας δούμε την 27η Μαΐου…

»»» Μέχρι 150 χρόνια μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος, σύμφωνα με διεθνή ομάδα ερευνητών, οι οποίοι ασχολήθηκαν με το ποια μπορεί να είναι το ανώτατο όριο ηλικίας που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Η ομάδα των βιολόγων και βιοφυσικών χρησιμοποίησε έναν τεράστιο αριθμό ιατρικών και γονιδιακών δεδομένων -όπως αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων, την απόσταση που καλύπτουν βαδίζοντας καθημερινά, στοιχεία DNA- από δεκάδες χιλιάδες άτομα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Με μια εφαρμογή για iPhone, που ανέπτυξαν με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, ανέλυσαν τις πληροφορίες σχετικά με την υγεία και τη φυσική κατάσταση των εθελοντών και συμπέραναν ότι το προσδόκιμο ζωής εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες.

Τη βιολογική ηλικία -σε σχέση με το άγχος, τον τρόπο ζωής και τις χρόνιες ασθένειες- και τη φυσική αντοχή, δηλαδή πόσο γρήγορα ένα άτομο ανακάμπτει από τραυματισμούς ή νοσήματα.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα ευρήματα διαπίστωσαν ότι γύρω στα 120 με 150 έτη ζωής ο οργανισμός του ανθρώπου εμφανίζει μια «πλήρη απώλεια» της φυσικής αντοχής, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανακάμψει από μια περιπέτεια υγείας.

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, κάθε πόλη του κόσμου έχει τα δικά της μικρόβια, το μικροβιακό «δαχτυλικό αποτύπωμα» ή «προφίλ», όπως το λένε οι ειδικοί, το οποίο κολλά στα παπούτσια και με την κατάλληλη ανάλυση, να δώσει συμπεράσματα για το πού βρισκόταν, όποιος τα φορούσε.

Τα μικροβιακά «προφίλ» των ευρωπαϊκών και βορειοαμερικανικών πόλεων διαφέρουν σημαντικά από εκείνο των ανεπτυγμένων πόλεων της ανατολικής Ασίας, όπως δήλωσαν οι ερευνητές.

Γενικότερα, όσο πιο κοντά βρίσκονται δύο πόλεις, τόσο περισσότερο μοιάζουν τα μικροβιακά «αποτυπώματα» τους. Πόλεις κοντά στον Ισημερινό έχουν μεγαλύτερη μικροβιακή βιοποικιλότητα, ενώ παραθαλάσσιες πόλεις έχουν αρκετά μικρόβια που σχετίζονται με το νερό.

Όσο μεγαλύτερη είναι μια πόλη, τόσο πιο πολύπλοκο και διαφοροποιημένο είναι το μικροβίωμα της. Η προέλευση και οι λειτουργίες πολλών από αυτούς τους μικροοργανισμούς παραμένουν άγνωστες, αν και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν αποτελούν πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας.

»»» Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα των εμβολιασμών, όπως περίμενε, και έβγαλε στα κανάλια τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να εκτοξεύσει απειλές εναντίον όσων δεν πηγαίνουν να εμβολιαστούν.

Όπως είπε, «έχουμε εντοπίσει ορισμένες περιοχές της χώρας, όπου το ποσοστό του εμβολιασμού δεν είναι ικανοποιητικό. Συγκεκριμένα κάποια νησιά αρκετά τουριστικά δεν έχουν την ανταπόκριση που θα θέλαμε.

Εκεί θα δοθεί έμφαση το επόμενο διάστημα, προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά του COVID-19».

Όμως, δεν περιορίστηκε στο θέμα της πειθούς, αλλά προχώρησε σε ευθείες απειλές κατά των πολιτών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής «πέναλτι» σε όσους ακυρώνουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό!!!

Το θέμα είναι ποιος θα βάλει το γκολ…

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του καθηγητή, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος προσπαθώντας να υποβαθμίσει τα περιστατικά που συνέβησαν στην Κρήτη, μετά από εμβολιασμούς AstraZeneca, είπε ότι ίσως θα έπρεπε να ερευνηθεί «μήπως υπάρχουν γονιδιακές ιδιαιτερότητες σε κάποιους πληθυσμούς»!!!

«Όταν έχουμε 30 θανάτους σε αυτή την ομάδα γυναικών, που υποτίθεται δημιουργεί το εμβόλιο αυτό που δημιουργεί, δεν μπορείς να βάλεις τους 30 θανάτους από τη μια μεριά και στην άλλη τα 5 περιστατικά θρομβώσεων από την άλλη με 1 περιστατικό να κατέληξε και να πεις σταματάω τον εμβολιασμό», πρόσθεσε…

»»» Απάντηση στο φλέγον θέμα των θρομβώσεων που προκαλεί τεράστια ανησυχία και επιφυλακτικότητα απέναντι στα εμβόλια των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson, υποστηρίζει πως βρήκε γερμανικό εργαστήριο.

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, Rolf Marschalek, η έρευνα του έδειξε ότι το πρόβλημα σχετίζεται με τους φορείς αδενοϊού που χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια για να μεταφέρουν την ακίδα πρωτεΐνης του ιού στο σώμα.

Σύμφωνα με τον Marschalek, ορισμένα κύτταρα της πρωτεΐνης των εμβολίων είτε συγκολλούνται, είτε χωρίζονται, δημιουργώντας μεταλλαγμένες εκδοχές, οι οποίες δεν μπορούν να συνδεθούν με την κυτταρική μεμβράνη όπου γίνεται η σημαντική ανοσοποίηση.

Αντ’ αυτού, οι πρωτεΐνες εκκρίνονται από τα κύτταρα και διαχέονται στο σώμα, προκαλώντας θρόμβους αίματος σε περίπου έναν στους 100.000 ανθρώπους…

Ο 52χρονος, από την Ιεράπετρα της Κρήτης υπέστη ανακοπή καρδιάς μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό του και άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορά άνδρα 60 ετών από την Ξάνθη που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και υπέστη επεισόδιο κοιλιακής μαρμαρυγής.

Οι αρμόδιοι υποστηρίζουν πως δεν φαίνεται ότι τα δύο περιστατικά να συνδέονται με τα εμβόλια, ωστόσο, θα γίνει ο απαραίτητος έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο τα περιστατικά σχετίζονται.

»»» Ο «γκουρού» του νεοφιλελευθερισμού, Φράνσις Φουκουγιάμα, φαίνεται να αναθεωρεί τις απόψεις του. Η πανδημία όχι μόνο κλόνισε τις απόψεις του, με την αναγκαία κρατική παρέμβαση, αλλά έχει περιορίσει και την ελευθερία των πολιτών. Κάτι που δεν εκτιμά ότι θα είναι προσωρινό.

«Η φιλελεύθερη δημοκρατία βιώνει ένα ισχυρό στρες εδώ και μια δεκαετία και η πανδημία, που όπως όλες οι κρίσεις έχει απρόβλεπτες συνέπειες, μειώνει σε τελική ανάλυση τους χώρους ελευθερίας.

Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τον κορωνοϊό για να επεκτείνουν τις εκτελεστικές τους εξουσίες, περιορίζοντας στην πράξη τις ελευθερίες των πολιτών σε καιρούς υγειονομικής έκτακτης ανάγκης. Μια απώλεια που δεν θα είναι προσωρινή, καθώς είναι πολλοί οι ηγέτες που δεν θέλουν να χάσουν αυτές τις νέες εξουσίες» επισήμανε σε συνέντευξη του.

Για την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξος. «Τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου ήμουν πεπεισμένος ότι θα άνοιγε ένας νέος κύκλος υπό την επιρροή ακόμη της Άνγκελα Μέρκελ. Πρόβλεψη εσφαλμένη και καλύτερα να μην κάνω άλλες» κατέληξε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει ότι ευάλωτοι κλάδοι θεωρούνται, οι υπηρεσίες, το εμπόριο (χονδρικό και λιανικό), οι μεταφορές και ο τουρισμός.

Η ΕΚΤ αναφέρει υψηλότερους κινδύνους για τις οικονομίες υπηρεσιών και όσες είναι εξαρτημένες από τους παραπάνω κλάδους, εντοπίζοντας μάλιστα το πρόβλημα στις μικρές επιχειρήσεις. Αντίθετα, άλλοι κλάδοι όπως η βαριά βιομηχανία, φαίνεται ότι θα ανακάμψουν ταχύτερα και ευκολότερα.

Σημειώνεται, ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται από τους περισσότερους ευάλωτους κλάδους, που εντοπίζει η ΕΚΤ (υπηρεσίες, τουρισμός, μεταφορές, εμπόριο) και αυτό εξηγεί τις προβλέψεις της για υψηλό αριθμό πτωχεύσεων.

»»» Δύσκολο, αν όχι αδύνατο να επανέλθει η οικονομία στα προ πανδημίας επίπεδα, εκτιμά έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με το Levy Economics Institute. Η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί μόνο μετά από δυναμικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, σε κατευθύνσεις που δεν συζητά, ούτε ασχολείται, η σημερινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της έρευνας η ανάπτυξη θα φτάσει 3,4% το 2021 και 4,9% το 2022. Όμως, τα συνολικά ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στο προ πανδημίας επίπεδο του ΑΕΠ.

Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εξέτασε δύο σενάρια οικονομικής πολιτικής που μπορούν να ανατρέψουν αυτή την εκτίμηση. Το ένα δίνει έμφαση στην ανάκαμψη μέσω των δημόσιων επενδύσεων και της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και το άλλο μέσω της εφαρμογής ενός προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης, με στόχο την ουσιαστική μείωση της ανεργίας.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο χρόνος απορρόφησης και ο όγκος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και το μέγεθος του προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης είναι σημαντικές προσδιοριστικές παράμετροι της δυναμικής της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: