Φόβοι για ξαφνικό σοκ στην αγορά εργασίας με χιλιάδες απολύσεις

Γεια σας, ας δούμε τη 18η Μαΐου…

»»» Υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός για όλους τους πυροσβέστες στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών, τη γνωστή ΕΜΑΚ και όσοι αρνηθούν να εμβολιασθούν θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες!!!

Σύμφωνα με τη διαταγή του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής, τα μέλη της ΕΜΑΚ έχουν περιθώριο να κάνουν το εμβόλιο έως τις 11 Ιουνίου και τρεις ημέρες περιθώριο, δηλαδή μέχρι τις 21 του μήνα, να κάνουν γνωστές τις προθέσεις τους.

Τα ζητήματα ωστόσο που τίθενται είναι αρκετά. Το ένα αφορά την επιβολή εμβολιασμού ως προϋπόθεση εργασίας -κάτι που παρατηρείται πρώτη φορά και δεν έγινε ούτε για τους υγειονομικούς- και το δεύτερο είναι πώς θα υποβαθμιστούν άνδρες με ειδική εκπαίδευση, αν μετατεθούν μετά από άρνηση εμβολιασμού.

Από την πλευρά του, το Αρχηγείο κάνει λόγο για μια απόφαση που αποτελεί στοιχείο εξασφάλισης αδιάληπτης επιχειρησιακής λειτουργίας, για επιχειρήσεις στο εξωτερικό…

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, το μέτρο αυτό, με τον τρόπο που προβλέπεται, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως μέσο για τον περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων, μιας και αφορά το σύνολο των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Επίσης, επιβάλλει ως υποχρεωτική μια κτηνιατρική επέμβαση, πράξη η οποία θα έπρεπε να έχει τη λογική της προστασίας της υγείας των ζώων και όχι να γίνεται μέσω της επιβολής. Παράλληλα, μετατρέπει με το μέτρο αυτό την κατοχή ζώου από δικαίωμα σε προνόμιο, το οποίο θα μπορούν να έχουν μόνο οι οικονομικά ισχυρότεροι.

Με την καθολική στείρωση, επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά πως η Πολιτεία λειτουργεί εκδικητικά απέναντι στους πολίτες, χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια προς την αναζήτηση άλλων τρόπων αντιμετώπισης.

»»» Μήνυση κατά της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, για απευθείας αναθέσεις για προμήθειες υλικών, κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Συγκεκριμένα, οι Θεόφιλος Ξανθόπουλος (Δικαιοσύνης), Χρήστος Σπίρτζης (Προστασίας του Πολίτη) και Παύλος Πολάκης (Διοικητικής Διαφάνειας), υπέβαλλαν στον εισαγγελέα την αναφορά για το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.

Όπως αναφέρουν από τις 30 Μαρτίου 2020 έως και τις 30 Μαρτίου 2021 η Σοφία Νικολάου, με την επίκληση της «ανάγκης αντιμετώπισης της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID -19 στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας», προέβη σε 28 απευθείας αναθέσεις προμήθειας ειδών ατομικής προστασίας και καθαριότητας αι υπηρεσιών καθαρισμού, συνολικού ποσού 3.892.181,29 ευρώ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι από αυτές τις αναθέσεις προκλήθηκε ζημιά εις βάρους του Δημοσίου, υπολογιζόμενου ύψους 2.191.561,46 ευρώ.

Η θεραπεία εμποδίζει τον ιό να αναπαραχθεί επιτιθέμενη κατευθείαν στο γονιδίωμά του, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Υγείας «Menzies» του πανεπιστημίου Γκρίφιθ της Αυστραλίας και του ινστιτούτου City of Hope της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το φάρμακο έχει σχεδιαστεί να αποδίδει, τόσο ενάντια στην Sars-Cov-2, όσο και εναντίον κάθε νέας μετάλλαξης που μπορεί να προκύψει.

»»» «Ας κάνουν λίγο κράτει οι επιδημιολόγοι με τις προβλέψεις για αύξηση κρουσμάτων», είπε σε συνέντευξη του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι η κυβέρνηση κινεί τα νήματα στην επιτροπή των ειδικών και όταν κάποιοι διαφωνούν με τις επιλογές της, τους βγάζουν στη σέντρα.

Συγκεκριμένα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις προβλέψεις ορισμένων επιστημόνων που κάνουν λόγο για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά την άρση του lockdown και το άνοιγμα του τουρισμού, ο υφυπουργός αντέδρασε σαν να ήταν ο ίδιος λοιμωξιολόγος.

«Αυτό που εγώ γνωρίζω, είναι ότι προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Προβλέψεις γίνονταν και πριν, μιλούσαν για εκθετική αύξηση των νοσηλειών, των εισαγωγών σε ΜΕΘ, των κρουσμάτων και διαψεύσθηκαν. Η πολιτική που εφαρμόζουμε εδώ και 1,5 μήνα με τις «ανάσες» ελευθερίας που δώσαμε, απέδωσε.

»Οι πολίτες κατάλαβαν, μαζί και οι επιστήμονες, ότι μπορούμε να έχουμε υψηλότερη συμμόρφωση, καλύτερη διαχείριση της πανδημίας και του ρίσκου αυτής με το να έχουμε συγκεκριμένες δραστηριότητες σε λειτουργία που δεν επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κοινότητα.

» Άρα, ας κάνουν λίγο κράτει οι επιδημιολόγοι με τις προβλέψεις και ας κοιτάνε τις τάσεις, που είναι πτωτικές»…

Η γυναίκα, η οποία είναι μητέρα δύο παιδιών, νοσηλεύεται στην Νευροχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, και όπως έγινε γνωστό εμβολιάστηκε στις 4 Μαΐου, στον Άγιο Νικόλαο, με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σχεδόν αμέσως μετά τον εμβολιασμό ανέβασε πυρετό και άρχισε να έχει ενοχλήσεις στα άκρα. Μετά από περίπου μια εβδομάδα, στις 11 Μαΐου, και καθώς ο πονοκέφαλος επιδεινωνόταν, ξεκίνησε μια περιπέτεια με συνεχή πήγαινε – έλα σε νοσοκομεία της περιοχής και εξετάσεις.

Τα συμπτώματα ωστόσο επέμεναν και στις 12 Μαΐου, η 47χρονη υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία, η οποία έδειξε θρόμβο στον εγκέφαλο. Οι οικείοι της υποστηρίζουν ότι οι γιατροί αποδίδουν την περιπέτεια της γυναίκας στο εμβόλιο, ωστόσο ακόμα δεν έχουν δοθεί επίσημες διευκρινίσεις για το θέμα.

»»» Περισσότερες από 210.000 επιχειρήσεις τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο του 2020, το 14,8% του συνόλου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας καταγράφηκε στον τομέα Εκπαίδευση (89,3%) και ακολούθως στον τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (85,0%).

Τα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στον τομέα Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες (0,2%) και στον τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία (1,1%).

Παράλληλα, τα συνολικά χρέη της κορονο-κρίσης έφτασαν τα 13 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν πρέπει ξεχνά κανείς και τα χρέη του 2021, τα οποία προστίθενται σε αυτά του 2020.

Η κατάσταση θα γίνει πιο δραματική για τους επιχειρηματίες, καθώς παρά το «κούρεμα» που αποφασίστηκε στους τρεις πρώτους γύρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, από την Πρωτοχρονιά του 2022 θα πρέπει να ξεκινήσει η αποπληρωμή αυτών των δανείων…

Όσο περνούν οι μήνες και η χώρα εισέρχεται με αργό ρυθμό στη νέα υγειονομική και οικονομική κανονικότητα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ζητούμενο θα είναι κυρίως το εάν θα συγκρατηθούν οι απολύσεις, καθώς θα φθίνουν οι πρόνοιες που ισχύουν και συνδέουν τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων με δεσμεύσεις για διατήρηση της απασχόλησης.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως εργαζόμενοι κλειστών επιχειρήσεων που άνοιξαν ή θα ανοίγουν το επόμενο διάστημα, εφόσον ο εργοδότης δεν κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής ή δεν εντάξει εργαζόμενους του στον μηχανισμό Συν-Εργασία κινδυνεύουν με απόλυση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: