Μειώθηκαν οι εργαζόμενοι Έλληνες

Γεια σας, ας δούμε τη 17η Μαΐου…

»»» Λιγότερες από μια στις τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις στον κόσμο έχουν πάρει κατάλληλα μέτρα για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου ως το 2050, δείχνει μελέτη της βρετανικής εταιρείας επενδύσεων Arabesque.

Στην έρευνα εξετάστηκαν από το 2015 ως το 2019 σχεδόν 700 μεγάλοι όμιλοι που είναι εισηγμένοι στα χρηματιστήρια 14 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Γαλλία.

Σύμφωνα με την Arabesque, το 24,84% μεγάλων, εισηγμένων στα χρηματιστήρια επιχειρήσεων στον κόσμο έχουν λάβει μέτρα που επιτρέπουν τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου στον 1,5% βαθμό Κελσίου.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι οι «καλύτεροι μαθητές», ιδίως αυτές στην Σουηδία (50%), στη Γερμανία (39,29%) και στην Φινλανδία (33,33%), ενώ ακολουθούν ακριβώς μετά αυτές στη Γαλλία (32,5%).

Η Βρετανία (23,08%) και οι ΗΠΑ (23,08%) είναι ουραγοί και ακόμη περισσότερο η Κίνα (8,51%) και η Αυστραλία (4,55%).

Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, τα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων αίματος που είχαν σταλεί στην Αθήνα για να ελεγχθεί εάν σχετίζεται το εμβόλιο με τις θρομβώσεις του 35χρονου, έδειξαν συσχέτιση με το εμβόλιο.

Όπως σημείωσε, το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ιδιαίτερα σπάνιο, καθώς αφορά εμφάνιση θρόμβωσης στο αρτηριακό και όχι στο φλεβικό σκέλος, φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο, ενώ αντίστοιχες παρενέργειες έχουν εμφανιστεί κυρίως σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

Σημειώνεται πως για προληπτικούς λόγους ο 35χρονος υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της θρόμβωσης και είναι καλά στην υγεία του.

»»» «Φτάνει πια με τον εκβιασμό του Ολοκαυτώματος. Τι σχέση έχει το Ολοκαύτωμα με αυτά που βλέπουμε σήμερα; Απολύτως καμία!», λέει ο Ιταλο-Εβραίος ακτιβιστής Μόνι Οβάντια, παίρνοντας θέση στα όσα συμβαίνουν στη Γάζα, κάνοντας παράλληλα λόγο για απαρτχάιντ.

«Ο Νετανιάχου ψάχνει για δικαιολογίες για να καταστρέψει την ταυτότητα των Παλαιστινίων. Για να τους εκμηδενίσει. Να τους κάνει ένα τίποτα. Τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς από μια τέτοια κυβέρνηση που διοικεί έναν τόσο ισχυρό στρατό; Αυτό που βλέπουμε.

»Απαλλοτριώσεις και διωγμούς Παλαιστινίων, αλαζονεία, σαδισμό, βία. Να έχει φυλακίσει έναν λαό στη Γάζα, σε ένα κελί με ανοιχτό ουρανό, να τον έχει να ζει μέσα στα ερείπια και τις κακουχίες», υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στην ΑΥΓΗ.

Η ανισότητα που αντανακλάται ιδιαιτέρως στη θεαματική αύξηση του αριθμού των βαθύπλουτων, στη διάρκεια των διαφόρων οικονομικών κρίσεων, αποτελεί κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία και συγκεκριμένα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Όμως, οι διαστάσεις που έχει προσλάβει εν μέσω της πανδημίας κυριολεκτικά αιφνιδιάζουν και σοκάρουν. Καθοριστικός παράγοντας ήταν τα άνευ προηγουμένου κεφάλαια ύψους 9 τρισ. δολαρίων που διοχέτευσαν οι κεντρικές τράπεζες στις οικονομίες τους.

Μεγάλο μέρος από αυτά τα κεφάλαια κατευθύνθηκαν στις αγορές, διογκώνοντας, έτσι, τα χαρτοφυλάκια όσων ήσαν ήδη αρκετά πλούσιοι για να επενδύουν. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο συνολικός πλούτος των βαθύπλουτων του κόσμου ανέρχεται πλέον σε 13 τρισ. δολάρια, έχοντας αυξηθεί κατά 5 τρισ. δολάρια μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των βαθύπλουτων, αυτός αυξήθηκε κατά σχεδόν 700 άτομα ανά τον κόσμο, φθάνοντας αισίως τις 2.700 μεγιστάνες.

»»» Διαπίστωση σοκ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(ΠΟΥ) και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), ότι περισσότερες από 55 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου των εργαζομένων λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Στην πρώτη παγκόσμια έρευνα για τους θανάτους που οφείλονται στις πολλές ώρες εργασίας, έδειξε ότι το 2016, 745.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις εξαιτίας των πολλών ωρών που εργάζονταν. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 30% σε σχέση με το 2000.

Η έρευνα, που εξέτασε στοιχεία από 194 χώρες, βρήκε ότι όσοι εργάζονται επί 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο έχουν αυξημένο κίνδυνο σε ποσοστό 35% να εμφανίσουν εγκεφαλικό και σε ποσοστό 17% να πάθουν ισχαιμικό επεισόδιο σε σχέση με με όσους εργάζονται 35 με 40 ώρες την εβδομάδα.

Η έρευνα αφορούσε την περίοδο 2000-2016 και δεν εξέτασε τις συνθήκες εργασίας εν μέσω πανδημίας κορονοϊού. Ωστόσο αξιωματούχοι του ΠΟΥ επεσήμαναν ότι η αύξηση της τηλεργασίας και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της υγειονομική κρίσης ενδέχεται να έχουν αυξήσει τους κινδύνους.

Τελευταίο «χτύπημα» ήρθε από τη Ρωσία, η οποία άφησε την Ελλάδα εκτός των χωρών με τις οποίες θα ξαναρχίσει τις τακτικές αεροπορικές συνδέσεις από τις 25 Μαΐου, λόγω της επιδημιολογικής της κατάστασης.

Νωρίτερα, σοβαρό «πλήγμα» στις προσδοκίες για προέλευση Βρετανών ταξιδιωτών είχε προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να αφήσει τη χώρα μας εκτός της λεγόμενης «πράσινης» λίστας, με τους ασφαλείς από επιδημιολογικής άποψης τουριστικούς προορισμούς.

Ανάλογη ανησυχία προκάλεσε και η ταξιδιωτική οδηγία της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία συμπεριέλαβε την Ελλάδα στη λίστα των χωρών «επιπέδου 4», στις οποίες συμβουλεύει του Αμερικάνους πολίτες να μην ταξιδεύουν, λόγω «του πολύ υψηλού επιπέδου κορονoϊού».

»»» Μεγάλες είναι οι ζημιές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το πολύμηνο lockdown, καθώς σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μία στις τρείς βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Παράλληλα, οι εκιμήσεις οικονομολόγων είναι ότι το 70% όσων άντεξαν στην κορονο-κρίση, χρειάζονται πάνω από ένα χρόνο για να επιστρέψουν στην κατάσταση που ήταν πριν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ η έλλειψη δεξιοτήτων και πόρων είναι οι βασικοί λόγοι για τις μεγάλες ζημιές σε πολλές επιχειρήσεις και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιδίωξε να καλύψει αυτό το κενό.

Ωστόσο, οι αιτήσεις δεν έχουν ξεπεράσει το 60% και αυτό δείχνει ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας για κάποιες επιχειρήσεις ήταν τέτοιες, που δεν τους επιτρέπουν να επενδύσουν ούτε το ποσό που χρειάζεται για την δημιουργία e-shop με την στήριξη του προγράμματος.

Το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 15.115 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 477 εκατ. ευρώ ή 3,1% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα, που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 13.974 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 144 εκατ. ευρώ ή 1,0% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.

»»» Σχεδόν οι μισοί επαγγελματικά ενεργοί Έλληνες δεν εργάζονται, καθώς ο αριθμός τους έφτασε 3.401.682 με αύξηση σε σχέση με πέρυσι, ενώ μειώθηκαν κατά 162.384 οι απασχολούμενοι, οι οποίοι ανήλθαν σε 3.760.313 άτομα.

Τα στοιχεία προέρχονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία ακολουθώντας τη δική της τεχνική μέτρησης, υπολογίζει την ανεργία στο 16% τον Ιανουάριο και τους ανέργους σε μόλις 714.809 άτομα.

Όμως, τα άτομα εκτός εργατικού δυναμικού, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.401.682 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 188.842 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020

Παράλληλα, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 3.760.313 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 162.384 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 (-4,1%) και κατά 119.643 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 (-3,1%).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: