Η «κανονικότητα» φέρνει κύμα απολύσεων

Γεια σας, ας δούμε τη 14η Μαΐου…

Όπως αναφέρεται σε επιστημονική έρευνα με τίτλο «Κατσαρίδες στο αστικό δίκτυο της πόλης Θεσσαλονίκης– Επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», η μεγάλη πυκνότητα κατσαρίδων προκαλεί άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα.

Οι κατσαρίδες εντοπίζονται σε πολύ μεγάλο αριθμό κοντά σε εγκαταστάσεις νοσοκομείων, στην εκτενή περιοχή ανατολικά του κέντρου, αλλά και μέσα σε πυκνοκατοικημένα και παλιά τμήματα της πόλης, όπου έχουν πραγματοποιηθεί απεντομώσεις.

»»» Φρένο βάζουν Στουρνάρας και ΣΕΒ στην πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για αύξηση του κατώτατοι μισθού στα 751 ευρώ, την ώρα που οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν κάνει αυξήσεις εν μέσω πανδημίας.

Όμως, στη νεοφιλελεύθερη Ελλάδα, δεν υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΣΕΒ, διάφορους εργοδότες, αλλά και ελεγχόμενους από το κράτος δημόσιους φορείς, να εισηγούνται το πάγωμα κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Ειδικότερα η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει ξεκάθαρα στο πόρισμά της, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αύξηση του κατώτατου μισθού, επειδή, όπως αναφέρει στην παρούσα συγκυρία κάτι τέτοιο, θα οδηγούσε σε μείωση της απασχόλησης.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που ελέγχεται από τον ΣΕΒ, αναφέρει ότι τουλάχιστον για όσο διαρκούν οι άμεσες αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνουν μισθολογικές αλλαγές, ειδικά μεγάλης κλίμακας».

Το κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του κατώτατου μισθού, αλλά εφόσον αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομία και αυτή καταγράψει συστηματικά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, (ΙΝΣΕΤΕ), αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού το 2021 και αφήνει ελπίδες για το 2022. Επίσης το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, θεωρεί ότι τώρα προέχει η στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία…

Η πανδημία της Covid-19, η οποία εμφανίσθηκε στα τέλη του 2019 στην Κίνα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 3,34 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, έχει κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε απολεσθέντα εισοδήματα και έχει αναστατώσει τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

«Εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιορισθεί η προέλευση της πανδημίας», δήλωσαν οι 18 επιστήμονες, σε επιστολή τους προς την επιθεώρηση Science.

Οι συντάκτες της επιστολής αναφέρουν πως η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση του ιού δεν «εξέτασε ισορροπημένα» τη θεωρία ότι μπορεί να προήλθε από επεισόδιο σε εργαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα του ΠΟΥ, η οποία πέρασε τέσσερις εβδομάδες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μέσα στην Ουχάν και στην περιοχή της, αναφέρει πως ο ιός μεταδόθηκε πιθανόν από νυχτερίδες σε ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου και πως μια διαρροή από εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανη» ως αιτία.

»»» Μπορεί από σήμερα να αίρεται το lockdown, για χάρη του τουρισμού, ωστόσο είναι διάχυτη η ανησυχία των ειδικών για την εικόνα που δίνει η κυβέρνηση ότι «απελευθερωθήκαμε», επισημαίνοντας ότι ο κορονοϊός είναι εδώ.

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξέφρασε τον φόβο του για τέταρτο κύμα της πανδημίας τον Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας ότι, «δεν ανοίγουμε γιατί η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά γιατί ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του».

Τις ανησυχίες του συμμερίστηκε και ο ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προειδοποιώντας για τυχόν επιδημικό πρόβλημα και στα νησιά από τους συγχρωτισμούς. Φοβάμαι ότι η κοινωνία παίρνει το μήνυμα ότι «τελειώσαμε» με τον ιό, κάτι που δεν ισχύει, τόνισε.

Και πρόσθεσε, «τον Μάρτη υπήρχε χρόνος για σοβαρό lockdown αλά Πορτογαλία και Αγγλία, με άνοιγμα αφότου κατέβουν τα κρούσματα. Η Ελλάδα σταμάτησε το lockdown την ώρα που έχει 2.000 με 3.000 κρούσματα και νεκρούς καθημερινά» σχολίασε…

Όπως τονίζει σε ανάρτησή του στο facebook, «πρόκειται για εγκληματική απόφαση, την οποία υποστήριξαν κυρίως οι κύριοι Λαζανάς, Γώγος, Μαγιορκίνης, Σύψας, Παπαευαγγέλου και Εξαδάκτυλος! Ο Ζαούτης σιωπηλός, ο Τσιόδρας χλιαρός υπέρ της χρήσης και ο Παναγιωτακόπουλος (αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ) υπέρ» επισημαίνει.

«Είστε συνειδητοί εγκληματίες» υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπενθυμίζοντας ότι τόσο ο αμερικανικός FDA, όσο και ο ευρωπαϊκός ΕΜΑ τα έχουν εγκρίνει και ότι έχει αποδειχθεί ότι αν χορηγηθούν μέχρι την 7-8η ημέρα από τη έναρξη των συμπτωμάτων μειώνουν κατά 70-75% την κακή εξέλιξη – διασωληνώσεις και θανάτους.

»»» Η σταδιακή επιστροφή της αγοράς σε κάποιου είδους «κανονικότητα», με ταυτόχρονη διακοπή κρατικής στήριξης στις πληττόμενες επιχειρήσεις, προκαλεί φόβους σε σημαντικό τμήμα των εργαζόμενων για επερχόμενο κύμα απολύσεων.

Συνδικαλιστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι διαμορφώνονται δυσμενέστερες συνθήκες στην ήδη ζοφερή αγορά εργασίας, από την άρση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας, σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για μαζικές απολύσεις.

Ειδικότερα, εκτιμούν ότι εργοδότες θα επιχειρήσουν να καλύψουν μέρος των απωλειών εσόδων, μειώνοντας το μισθολογικό κόστος με απολύσεις, με το τέλος των αναστολών συμβάσεων.

Σημειώνεται, ότι οι εργοδότες που έχουν κάνει χρήση του μέτρου δεσμεύονται, για διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων σε ίσο χρόνο με τη διάρκεια των αναστολών.

Αυτή όμως η ρήτρα δεν τους αφαιρεί τη δυνατότητα των …φθηνότερων λύσεων, με αντικατάσταση εργαζομένων, που είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, από άλλους χαμηλότερα αμειβόμενους, είτε πλήρους, είτε μερικής απασχόλησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: