Πτωχεύσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών βλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν

Γεια σας, ας δούμε τη 12η Μαΐου…

»»» Η πανδημία covid-19, «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», υποστηρίζουν σε έκθεση τους ανεξάρτητοι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση και «μυριάδες αποτυχίες.

Στην έκθεσή τους με τίτλο: «Covid-19: Ας είναι η τελευταία πανδημία», οι ειδικοί αυτοί υπογραμμίζουν ότι η πανδημία είναι ένα «πραγματικό Τσερνόμπιλ του 21ου αιώνα» και ζητούν να γίνουν άμεσα αλλαγές στα συστήματα προειδοποίησης και πρόληψης.

«Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», δήλωσε η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, πρώην πρόεδρος της Λιβερίας και μία από τις συμπροέδρους της επιτροπής των ειδικών.

Αν και αυστηρή, η έκθεση των ειδικών δεν θεωρεί ότι υπάρχει μόνο ένας ένοχος για την εξέλιξη της πανδημίας. Αντίθετα «η κατάσταση αυτή οφείλεται σε ελλείψεις και καθυστερήσεις στην προετοιμασία και την αντίδραση», υπογράμμισε η Σίρλιφ .

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο συνδυασμός κακών στρατηγικών επιλογών, της έλλειψης επιθυμίας να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και ενός συστήματος από το οποίο έλειπε ο συντονισμός δημιούργησαν ένα τοξικό κοκτέιλ, το οποίο επέτρεψε στην πανδημία να μετατραπεί σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση», αναφέρεται στην έκθεση των ειδικών.

Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της ΕΕ ως προς τη συνολική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, είναι από τις τελευταίες χώρες -μέλη του ΟΟΣΑ- στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ κατατάσσεται στις τελευταίες χώρες του δυτικού κόσμου, γενικότερα, ως προς τις μεθόδους και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής διαχείρησης της κρίσης.

Πρόκειται για τον τρόπο διαχείρησης του παραγωγικού τομέα, του τρόπου λειτουργίας του εμπορίου, της βιομηχανίας και όλων των άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, οι οποίες ρυθμίζουν, τελικά, την αγορά εργασίας.

Όσον αφορά στο θέμα της απώλειας θέσεων εργασίας η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση, 1η ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, με ποσοστό 45,5% συνολικά και στα τρία κύματα της πανδημίας (πολίτες που είχαν δουλειά πριν και απάντησαν ότι την έχασαν).

Ακολουθεί η Κύπρος και η Σλοβενία (39,3%), την ώρα που ο μέσος όρος των 27 χωρών της ΕΕ, στις απώλειες θέσεων εργασίας, είναι 28,1%.

»»» Ήταν ήδη στα κάγκελα οι εργαζόμενοι μόνο με τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν σχετικά με εργασιακό νομοσχέδιο, όμως τώρα τα πράγματα σοβαρεύουν ακόμα πιο πολύ, με αυτά που ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χαρακτήρισε απαρχαιωμένη την εργασιακή νομοθεσία, συμπληρώνοντας πως είναι πλέον 40 ετών, ενώ σημείωσε πως υπάρχει έλλειψη προσαρμογής στις εξελίξεις.Και μετά άρχισε να ρίχνει ρουκέτες!!!

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου, αφορούν την «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις, με δυνατότητα 4ήμερης απασχόλησης, ατομικές συμβάσεις εργασίας, ωράριο-λάστιχο με κατάργηση 8ώρου και… εμφάνιση 10ώρου , καθώς και ψηφιακή κάρτα για την παρακολούθηση του εργαζομένου…

Παράλληλα, εξήγγειλλε την κατάργηση του ΣΕΠΕ, και την αντικατάσταση του από «Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια», με ότι σημαίνει αυτό.

Τέλος, ανατροπές έρχονται και σε ότι αφορά τη συνδικαλιστική δράση, καθώς ο Χατζηδάκης ανακοίνωσε την αλλαγή της νομοθεσίας για να μπορούν να απολύονται συνδικαλιστές, λέγοντας πως «η απόλυση μπορεί να είναι για σπουδαίο λόγο».

Ειδικά μάλιστα για την απεργία επισήμανε ότι «προβλέπεται ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία σε κλάδους κοινής ωφέλειας, 33%» έτσι ώστε «το 1/3 της υπηρεσίας θα δίνεται σε κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στον κλάδο 1264/82» ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται ο κλάδος της υγείας, των μεταφορών, αλλά και της φορτοεκφόρτωσης στα λιμάνια.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος και πιστεύω ότι αν το κάνουν θα βρουν όλη την κοινωνία απέναντί τους» πρόσθεσε ο κ. Κούβελας, ενώ σχετικά με τον εμβολιασμό των πολιτών που νόσησαν, υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να κάνουν κάποια δόση του εμβολίου.

Η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα μετά την έγκριση του εμβολίου της Pfizer στις ΗΠΑ για τους εφήβους, βήμα που δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και η Ευρώπη. Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους.

»»» Έκρηξη ελλείμματος, δημοσίου χρέους, αλλά και κινδύνους για την ελληνική οικονομία καταγράφει η εαρινή έκθεση της Κομισιόν, εκφράζοντας την αβεβαιότητα για το μέλλον αν δεν συνεχιστούν τα μέτρα προστασίας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Οι κίνδυνοι εντοπίζονται σε ένα πιθανό κύμα πτωχεύσεων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης, την πορεία του τουρισμού, την εξέλιξη της απασχόλησης και τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Ταυτόχρονα, μετά τη βουτιά του ΑΕΠ το 2020, για φέτος προβλέπει επάνοδο στην ανάπτυξη, με ποσοστό 4,1%, η οποία θα υποστηριχθεί στα επόμενα χρόνια με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, το έλλειμμα του ισοζυγίου της Ελλάδας έφτασε στο 9,7% του ΑΕΠ το 2020, που αποδίδεται κυρίως στο κόστος των μέτρων που υιοθετήθηκαν για να μετριαστεί η κοινωνική και οικονομική επίπτωση της κρίσης (6,3% του ΑΕΠ) και στην επίπτωση της πανδημίας στα κρατικά έσοδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: