Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό της κορονο-κρίσης;

Γεια σας, ας δούμε τη 19η Απριλίου…

»»» Δεν κρατιέται ο Χάρης Θεοχάρης να ανοίξει τα σύνορα για τους τουρίστες, και ενώ έχει ανακοινώσει ότι επίσημα στις 14 Μαΐου αρχίζει η τουριστική σεζόν, ήδη από σήμερα καταφθάνουν οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες.

Μάλιστα, για να μην υπάρξουν προβλήματα στην άφιξη τους, ακολουθεί τη λογική του «μπάτε σκύλοι αλέστε», καθώς για τους περισσότερες δεν υπάρχει καραντίνα, αλλά επίδειξη εγγράφου ότι έχουν κάνει εμβόλιο ή τεστ…

Και όλα αυτά ενώ στην Ελλάδα τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, και ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό, των διασωληνωμένων και των κρουσμάτων, συνεχώς μεγαλώνει.

«Ελεύθερη διαμονή» επιστρέπει η κυβέρνηση σε ταξιδιώτες από χώρες της ΕΕ, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

Ο ανέμελος, τενίστας πρωθυπουργός, φαίνεται ότι δεν είχε ενημερωθεί σωστά και υπέπεσε σε μία γκάφα, που μάλιστα απαθανατίστηκε και από τηλεοπτικές κάμερες…

Μόνο που κανείς δεν πρόλαβε να του πει ότι ο Ισθμός της Κορίνθου είναι κλειστός από τον περασμένο Ιανουάριο με τις κατολισθήσεις που έγιναν τότε και θεωρητικά, ακριβώς επειδή έχουν αλλάξει έκτοτε οι όροι της ναυσιπλοΐας, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να το γνωρίζει.

»»» Με αλλεπάλληλα tweet ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ αμφισβητεί την αισιοδοξία της για τον τουρισμό.

Στο πρώτο tweet αναφέρεται σε αυτούς που βγαίνουν στους δρόμους και τις πλατείες, αναφέροντας ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο κόσμος «δεν βλέπει φως με την πολιτική που εφαρμόζεται και έχει επέλθει κλίμα χαλάρωσης.
Οι λοιμωξιολόγοι που έγιναν πολιτικοί, ο υπουργός που έστειλε τον κόσμο στα χωριά για Πάσχα κ.α. έπαιξαν ρόλο
».

Στο δεύτερο tweet γράφει: «Τρέχαμε να σώσουμε τα Χριστούγεννα. Στη συνέχεια υποσχέθηκαν διάφοροι Πάσχα στο χωριό. Τώρα πάμε προς ματαίωση της πασχαλινής εξόδου για να σώσουμε το τουριστικό καλοκαίρι,
το οποίο επρόκειτο να είναι καλοκαίρι δυναμικής ανάκαμψης. Ζητείται στρατηγική αντιμετώπισης του COVID-19
».

Και στο τρίτο αναφέρεται στους θανάτους από τον κορονοϊό, γράφοντας: «Στην Ιαπωνία διστάζουν για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων. Η Ιαπωνία καταγράφει 75 θανάτους ανά εκατ. κατοίκους(861 στην Ελλάδα)
Με 12 φορές τον πληθυσμό μας είχε 181 θανάτους το τελευταίο 7ήμερο(εμείς 462). Οι δυσκολίες Ιαπωνίας δείχνουν πόσο απέχουμε από ανάκαμψη τουρισμού».

»»» Έκπτωτη κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η αμφιλεγόμενη εταιρεία Swiss Med, η οποία συστήθηκε πριν από τρεις μήνες και είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για τα 3 εκατ. self test.

Η αδυναμία της να παραδώσει εγκαίρως την ποσότητα των 3 εκατ. τεστ, αντί 10,8 εκατ. ευρώ, ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη που όχι μόνο εκθέτει την κυβέρνηση, καθώς δημιουργεί ακόμα ένα κενό στις προμήθειες.

Σημειώνεται πως τα μεγάλα ονόματα του χώρου (Roche, Abbott, Siemens κ.ά.) απουσιάζουν πλήρως από τον διαγωνισμό γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το κινεζικό προϊόν που έχει πολύ φτηνό κόστος αγοράς, κάτω από 1,5 ευρώ ανά τεστ.

Όπως διαπιστώνεται από το ρεπορτάζ, στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως οι Σκέρτσος και Γεραπετρίτης, ασκούσαν πιέσεις στους ειδικούς και γίνονταν παρεμβάσεις στο έργο της επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας.

Από το πολυσέλιδο δημοσίευμα γίνεται εύκολα αντιληπτό πως και πρακτικά τηρούνται με κάθε επισημότητα και η άρνηση της κυβέρνησης να τα κοινολογήσει, τουλάχιστον στα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει πρόδηλη στόχευση να αποκρύψει τα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες.

Επιπλέον φαίνεται ξεκάθαρα πως ο «Σωτήρης» -όπως αποκάλεσε τον καθηγητή Τσιόδρα ο Κ. Μητσοτάκης- έφυγε από το κάδρο των ενημερώσεων διότι διαφωνεί σε μια σειρά ζητήματα με τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

«Πες μας την αλήθεια. Όχι μια φορά, αλλά κάθε μέρα. Γιατί πεθαίνουν 15 φορές περισσότεροι εδώ από ό,τι στην Αγγλία και τη Δανία και τι πρόκειται να κάνεις για να περιορίσεις το κακό», ρωτά την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος.

Η πλήρη αμφισβήτηση της κυβερνητικής ειλικρίνιας στο θέμα του κορονοϊού, την οποία διατυπώνει σε άρθρου του στα «ΝΕΑ», στηρίζεται σε παράθεση στοιχείων από το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες.

«Την τελευταία εβδομάδα, αυτή που έληξε στις 15 Απριλίου, σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι στην Ελλάδα ανά εκατομμύριο κατοίκους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα… Για τέσσερις εβδομάδες συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.

«Έχω την εντύπωση ότι ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει την αλήθεια… Η άγνοια εξηγεί ενδεχομένως την ανεμελιά, την αγνόηση του κινδύνου… Ύστερα, είναι και τα ΜΜΕ που περιορίζονται στην περιγραφή απολύτων μεγεθών, που δεν προσφέρονται για την εξαγωγή συμπερασμάτων από την κοινή γνώμη».

Η πανδημία και τα ελλειμματικά μέτρα της κυβέρνησης επιδείνωσαν το ήδη οξύ πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, το οποίο στο τέλος του 2020 ξεπέρασε τα 242 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρέη τα οποία αφορούν οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, από τα 242,6 δισ. ευρώ το μεγαλύτερο ποσό, 108,1 δισ., είναι στην εφορία, τα 37,5 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και 97 δισ. ευρώ σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

»»» Το ενδεχόμενο να καραδοκεί μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση, σε όλη την Ευρώπη, δεν αποκλείουν οικονομολόγοι, καθώς το χρέος που έχει δημιουργηθεί σε όλα τα κράτη λόγω της πανδημίας, είναι τεράστιο.

Σε όλη την Ευρώπη, από την Ελλάδα μέχρι τη Φινλανδία, το δημόσιο χρέος συνεχώς διογκώνεται και σύμφωνα με τη Eurostat στην Ευρωζώνη φτάνει πλέον, κατά μέσο όρο, στο 100% του ΑΕΠ, με ανοδική τάση.

Και, βέβαια, τα κράτη είναι οι πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό για τα «κοινά χρέη» της ΕΕ, και πιο συγκεκριμένα οι επόμενες γενιές.

Στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος φτάνει ήδη το 200% και στην Ιταλία το 180%. Πριν από την πανδημία τα στοιχεία αυτά θα προκαλούσαν πανικό. Σήμερα ωστόσο οι οικονομολόγοι βλέπουν πιο χαλαρά την περίπτωση της Ελλάδας, στηρίζοντας τις ελπίδες για το αύριο στο Ταμείο Ανάκαμψης, όποτε δημιουργηθεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: