Στα κάγκελα για κατάργηση 8ώρου- «Φάντασμα του παρελθόντος» λέει ο Μητσοτάκης

Γεια σας, ας δούμε τη 14η Απριλίου…

»»» «Φάντασμα του παρελθόντος είναι το 8ωρο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι με τον νόμο Χατζηδάκη, «η κυβέρνηση κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας»!!!

Μιλώντας για το αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα ισχύουν μόνο αν τις ζητήσει ο εργαζόμενος.

Και συνέχισε: «Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκοπής με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου».

Επιχειρώντας να κάνει το μαύρο άσπρο, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ακόμα πως «το 8ωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει». Και τόνισε ότι η ελαστικοποίηση είναι δικαίωμα του εργαζόμενου:

«Εκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος».

Σύμφωνα με τον Γερμανό δερματολόγο Πέτερ Ελσνερ, σε κλινικές και δερματολογικά ιατρεία καταγράφεται εδώ και ένα χρόνο αύξηση εκζεμάτων στα χέρια.

Σφυγμομέτρηση σε πάνω από 100 εργαζόμενους της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μονάχου δείχνει ότι το 90% των ερωτηθέντων δήλωσε πως εμφάνισε τέτοια συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με τη συνεχή χρήση σαπουνιού, αντισηπτικών και κρέμας χεριών από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα.

Όμως εντύπωση προκαλεί η δήλωση του ότι «πολιτικοί λόγοι» ώθησαν τις υγειονομικές αρχές, όταν ξέσπασε η πανδημία, να προτείνουν στον πληθυσμό να πλένει συχνότερα και σχολαστικότερα τα χέρια του, καθώς τότε υπήρχε έλλειψη από μάσκες και αντισηπτικά και έπρεπε να προτείνουν και κάτι άλλο για την προστασία των πολιτών…

»»» Σοκάρουν τα όσα αποκάλυψαν για την ανύπαρκτη ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας οι δηλώσεις που έκανε ο εντατικολόγος του νοσοκομείου «Γεννηματάς», Θανάσης Μαντζιώρος, σχετικά με ασθενείς από κορονοϊό, οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινούνται με ταξί ή ΜΜΜ, καθώς δεν υπάρχουν ασθενοφόρα!!!

Όπως είπε, σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, σε Αθήνα και Πειραιά, υπάρχουν πολίτες που προσέρχονται είτε επειδή είναι «ύποπτα» κρούσμτα, αλλά πρέπει να επανεξεταστούν.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι σε φάση της μόλυνσης με κορονοϊό που τον μεταδίδουν και πρέπει εφόσον δεν κρίνεται ότι πρέπει να παραμείνουν για νοσηλεία, χρειάζεται να επιστρέψουν στις κατοικίες τους με ασθενοφόρο, προκειμένου να μην απειλήσουν με μόλυνση κανέναν άλλον πολίτη.

Ωστόσο, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, οι ασθενείς που δεν έχει λήξει η καραντίνα τους, δεν μπορούν να περιμένουν ασθενοφόρο και γυρίζουν σπίτι τους με ΜΜΜ και ταξί, που μετατρέπονται αυτομάτως σε υγειονομικές βόμβες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, «το προηγούμενο διάστημα μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2020 είχαμε σημαντική αύξηση στη χρήση αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών. Παράλληλα, και η κοκαΐνη έχει αυξηθεί στα λύματα.

Αυτό έχει καταγραφεί πανευρωπαϊκά, γι’ αυτό έχουμε και έχουμε περισσότερες συλλήψεις, κατασχέσεις κτλ. Εμείς όμως από τον Μάρτιο του 2020 είδαμε αυτή την αύξηση σε πραγματικό χρόνο. Τότε είχαμε συσχετίσει αυτή την αύξηση, λόγω απομόνωσης, lockdown και περιοριστικών μέτρων» τόνισε ο καθηγητής.

»»» Υπάρχει ζωή και εκτός ΕΕ απέδειξε η Βρετανία, καθώς το Brexit δεν έφερε την καταστροφή, όπως εκτιμούσαν οι ευρωπαϊστές, αλλά αντίθετα και παρά την πανδημία, η Οικονομία της παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,4% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν οι επιπτώσεις του Brexit οδήγησαν σε πτώση κατά 2,2% τον Ιανουάριο του 2020.

Μάλιστα, οι έμποροι λιανικής αναφέρουν αύξηση των πωλήσεων, ενώ έχει προηγηθεί αύξηση της παραγωγής αυτοκινήτων και γενικότερη ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής όπως και του κατασκευαστικού κλάδου.

Όπως σχολιάζει, πάντως, σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας the Guardian, η βρετανική οικονομία παραμένει μόνο κατά 7,8% μικρότερη από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν τον Φεβρουάριο του 2020 προτού δεχθεί πλήγμα από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Το γεγονός, ότι μπορεί να μείνουν εκτός ενίσχυσης 2 στις 3 επιχειρήσεις επειδή δεν θα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τις οδηγεί στην απόφαση να μην υποβάλουν αιτήσεις.

Συγκεκριμένα, εκτός μένουν όσες επιχειρήσεις είχαν μείωση τζίρου κάτω από 20% την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και όσοι είχαν αύξηση τζίρου το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Εκτός μένουν και όσοι είχαν ελάχιστο τζίρο τριμήνου κάτω από 600 ευρώ.

Σημαντικό ρόλο στη χαμηλή προσέλευση παίζει ακόμα ότι τα τελικά κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων στους οποίους θα δοθεί κρατική ενίσχυση συνολικά 1 δισ. ευρώ θα καθοριστούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

»»» Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας από το 2020, καταγράφει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας την αύξηση της ανεργίας, και την αύξηση του ποσοστού εργασιακής φτώχειας, θεωρώντας αναγκαία τη συνέχιση των μέτρων στήριξης των εργαζομένων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα αποτελέσματα της μελέτης, «η αξιολόγηση των στατιστικών δεδομένων δείχνει ότι η καταβύθιση της Οικονομίας έχει επιφέρει σοβαρό αντίκτυπο στην ευάλωτη, ύστερα από μία δεκαετία λιτότητας και απορρύθμισης, αγορά εργασίας».

Την ίδια στιγμή αναφέρει πως «η αβεβαιότητα των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών και η ευθραυστότητα της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί ανησυχία για την προοπτική ανάκαμψης της αγοράς εργασίας και την περαιτέρω όξυνση των ανισοτήτων».

Παράλληλα, η ανάλυση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ σημειώνει ότι ο μέσος ακαθάριστος μισθός στην Ελλάδα το 2020 μειώθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η τρέχουσα εκτίμηση του ποσοστού ανεργίας, δεν αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση της αγοράς εργασίας.

Και αυτό γιατί στον αριθμό των ανέργων δεν καταγράφονται οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή για πάνω από τρεις μήνες ή που λαμβάνουν εισόδημα μικρότερο του 50% του μισθού τους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στους οικονομικά μη ενεργούς…

Όπως εξήγησε είναι απαραίτητο να γίνει κούρεμα του ιδιωτικού χρέους με την κατάργηση του προγράμματος «Ηρακλής». «Ο «Ηρακλής» είναι η κινητήρια δύναμη του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα. Αδύνατον να προστατευθεί η α’ κατοικία και να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος εάν δεν σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία».

Όπως επισήμανε, «η ΝΔ δεν προσποιείται. Είναι ταγμένη στο πρόγραμμα ‘’Ηρακλής’’ και στο να μη κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος. Είναι σε απόλυτα λάθος δρόμο αλλά είναι ειλικρινής», αφήνοντας μομφή για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «μίλησε για την ανάγκη να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος, χωρίς να μας πει τι θα κάνει με τον «Ηρακλή»».

«Το κούρεμα θα γίνει. Όταν ένα χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί κουρεύεται. Είναι αρχή. Το ερώτημα είναι ποιος επωφελείται. Οι συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών επιβαρύνουν το δημόσιο. Οι επόμενες γενιές χρεώνονται αυτό το κούρεμα. Το θέμα είναι πως θα γίνει το κούρεμα χωρίς οι υπεραξίες να φύγουν στο εξωτερικό» πρόσθεσε.

»»» Σε ετοιμότητα βρίσκονται συνδικάτα και κόμματα για προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θεσμοθετεί τον εργασιακό Μεσαίωνα στη χώρα, καταργώντας το 8ωρο, προβλέποντας απλήρωτες υπερωρίες και μειώσεις μισθών.

Παρότι το θέμα έχει δει το φως της δημοσιότητας εδώ και λίγες ημέρες, ο Κωστής Χατζηδάκης ρίχνει λάδι στη φωτιά, με διαδοχικές συνεντεύξεις του σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, προσπαθωντας να πείσει για τα «πλεονεκτήματα» που μπορεί να έχει η ατομική σύμβαση, πάνω στην οποία στηρίζονται όλες οι αλλαγές.

Ωστόσο, η επικοινωνιακή προσπάθεια έχει προκαλέσει αντιδράσεις, πριν ακόμα φτάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς ο υπουργός Εργασίας συμπεριφέρεται σαν να είναι δεδομένα όσα έχουν κυκλοφορήσει ως πληροφορίες και διαρροές.

Μάλιστα, η ΓΣΕΕ δίνει συγκεκριμένο περιεχόμενο στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Τρίτη 4 Μαΐου μετά και τη μετάθεση της Εργατικής Πρωτομαγιάς λόγω Πάσχα, και σχεδιάζει αλυσίδα από κινητοποιήσεις για να μην περάσει το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρας.

«Προειδοποιούμε τον κ. Μητσοτάκη, μην διανοηθεί να φέρει αυτό το νομοθετικό έκτρωμα στη Βουλή. Όσο για τον κ. Χατζηδάκη, του προτείνουμε να πάρει άδεια από το Υπουργείο του και να πάει να μαζέψει ελιές, όπως με θράσος διαφημίζει δήθεν προς το συμφέρον των εργαζομένων» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του.

«Η επίκληση, εκ μέρους του υπουργού, των οδηγιών της ΕΕ για τη “διευθέτηση του χρόνου εργασίας”, καθιστά εγκληματικές την ΕΕ και όλες τις κυβερνήσεις που επέκτειναν το νομοθετικό πλαίσιο της “ευελιξίας”, γενικεύοντας την εργασιακή ζούγκλα, τα ωράρια-λάστιχο και το ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: