«Φωνάζει» η φτώχεια στην Ελλάδα με τα χρέη να φουσκώνουν

Γεια σας, ας δούμε την 9η Απριλίου…

»»» Μάντης κακών έγινε ο Πόουλ Τόμσεν στο συνέδριο του Economist, δηλώνοντας απαισιόδοξος για την προοπτική ευημερίας της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και διαπιστώνοντας ουσιαστικά αποτυχία των προγραμμάτων προσαρμογής, αφού οι σημαντικές, κατά τη γνώμη του, μεταρρυθμίσεις είτε δεν εφαρμόσθηκαν είτε ανατράπηκαν.

«Δεν βλέπω να κλείνει κενά η χώρα στο μέλλον, οι νέοι θα συνεχίσουν να φεύγουν, λόγω του πελατειακού κράτους», είπε ο Δανός τεχνοκράτης, ο οποίος είναι ταυτισμένος στη συνείδηση των Ελλήνων με τα πρώτα σκληρά μνημόνια.

Ο Τόμσεν θύμισε τον παλιό του εαυτό επιμένοντας σε μεταρρυθμίσεις που θεωρεί ότι δεν έγιναν, όπως δραστικές περικοπές συντάξεων και σκληρή φορολογία για τη μεσαία τάξη, υποστηρίζοντας ότι δεν πληρώνει τους φόρους που πρέπει.

Αποτυχία διαπίστωσε στην καταπολέμηση του «πελατειακού κράτους» στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «καμία βόρεια χώρα δεν θα αναλάβει το κόστος ενός κράτους με 200 χρόνια πελατειακού συστήματος», παραφράζοντας τον τίτλο του συνεδρίου: «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης».

Τα βασικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η μελέτη είναι ότι η καθολική εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επέφερε σημαντικές παραβιάσεις στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, με πρώτο και κύριο την παραβίαση του διδακτικού και εργασιακού τους ωραρίου.

Από την ανάλυση των απαντήσεων προκύπτει ότι η τηλεκπαίδευση ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες εκπαιδευτικές και μορφωτικές ανισότητες, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες μαθητικές ομάδες και συνδέεται επιπλέον με τη δημιουργία νέων ανισοτήτων.

Οι ανισότητες αυτές σχετίζονται κατ’ αρχάς με την ανεπάρκεια τεχνολογικού εξοπλισμού και υποδομών δικτύου από μέρους των μαθητών, συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι δεν έχουν διατεθεί κρατικοί πόροι για ενίσχυση των μαθητών προκειμένου να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Ο αποκλεισμός ολόκληρων μαθητικών ομάδων από την τηλεκπαίδευση, καθώς και η πλημμελής και προβληματική πρόσβαση σε αυτήν, λόγω χαμηλής ποιότητας τεχνολογικού εξοπλισμού, συνδέεται και με μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως είναι ο χαρακτηρισμός φοίτησης για την προαγωγή και την απόλυση του μαθητή και η αξιολόγησή του.

»»» Η πανδημία εντείνει φαινόμενα διακρίσεων, καταπίεσης και ανισοτήτων, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση στα πρώτα «θύματα» της πανδημίας ανήκουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν εγκλωβισμένοι σε καταυλισμούς, συχνά χωρίς καθαρό νερό και άθλιες συνθήκες υγιεινής. Η κατάσταση έχει χειροτερέψει από το ξέσπασμα της πανδημίας και για γυναίκες, ομοφυλόφιλους και διεμφυλικούς.

Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει στην έκθεσή της ότι πολλές κυβερνήσεις απέτυχαν να προστατεύσουν επαρκώς ευπαθείς ομάδες, όπως είναι για παράδειγμα οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία κάθε 30 λεπτά χάνει τη ζωή του ένας υγειονομικός εν ώρα εργασίας επειδή δεν έχουν ληφθεί βασικά μέτρα προστασίας.

Οι σπουδαστές Εσπερινών Λυκείων, κυρίως Επαγγελματικών, διαμαρτύρονται για τον αρχικό αποκλεισμό τους από τη δωρεάν διανομή των αυτοδιαγνωστικών τεστ λόγω ηλικίας, καθώς η συντριπτική πλειονότητά τους είναι ενήλικες.

Την ίδια στιγμή, η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει ότι οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων είναι αποκλεισμένοι από την πλατφόρμα για τα self tests διότι δεν έχουν περαστεί οι ΑΜΚΑ τους στο πληροφοριακό σύστημα myschool με ευθύνη του υπουργείου.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο φιάσκο είναι ακόμη μπροστά μας και σχετίζεται με τα τεράστια κενά που υπάρχουν τόσο στον σχεδιασμό της επαναλειτουργίας των Λυκείων όσο και στο πρωτόκολλο των ενεργειών σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε μαθητή ή καθηγητή.

»»» Δεν έφτανε το εμβόλιο της AstraZeneca, έρχεται και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο επανεξετάζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς πέντε σοβαρές περιπτώσεις σπανίων θρομβώσεων, η μία από τις οποίες κατέληξε σε θάνατο, έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με αυτό.

Ο ΕΜΑ ανέφερε πως τα περιστατικά οφείλονται στο σύνδρομο διαρροής τριχοειδών αγγείων που συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το σύνδρομο αυτό, κατά το οποίο αίμα διαρρέει από τα μικρότατα αυτά αιμοφόρα αγγεία προς τους μύες και σωματικές κοιλότητες, χαρακτηρίζεται από οίδημα και πτώση της πίεσης του αίματος.

Πάντως, στην Ελλάδα οι αρμόδιοι δεν φαίνεται να πτοούνται από όλα αυτά και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να γίνονται κανονικά τα εμβόλια της AstraZeneca, καθώς κρίθηκε ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης…

Όχι, ότι δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο, για την εποχή διακυβέρνησης του ΓΑΠ, αλλά τώρα το τοπίο ξεκαθαρίζει με όσα δήλωσε σε συνέντευξη του ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας συγκεκριμένα: «ναι, μου είπε ο Βενιζέλος “ψήφισε το μεσοπρόθεσμο, να του πάρουμε (του Γιώργου) το κόμμα”. Με πιλάτευαν από το πρωί για να αλλάξω γνώμη».

Ανάλογη είναι και η θέση του Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος έστειλε μήνυμα στον δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο, που πήρε τη συνέντευξη από τον Κουρουμπλή, γράφοντας:

«Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας όταν η Άννα Διαμαντοπούλου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο πίεζαν τον Γιώργο Παπανδρέου να διαγράψει τους βουλευτές που δεν είχαν ψηφίσει το άρθρο για τα εργασιακά στο δεύτερο μνημόνιο».

»»» Τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, καθώς το 50% των πολιτών αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις οφειλές του, με την Εφορία να κάνει ήδη κατασχέσεις, ενώ χιλιάδες άλλοι απειλούνται με κατασχέσεις!!!

Στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, οι οφειλέτες του Δημοσίου ξεπερνούσαν τα 4,1 εκατομμύρια ή το 50% των φορολογουμένων. Σε περίπου 1.300.000 οφειλέτες η Εφορία πραγματοποιεί κατασχέσεις καταθέσεων. Παράλληλα υπό την απειλή κατασχέσεων τελούν περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια οφειλέτες.

Λόγω της κορονο-κρίσης τα χρέη συσσωρεύονται, και μετά τη λήξη των περιόδων χάριτος και των αναστολών, υπάρχει φόβος για εκτόξευσή τους, σε δυσθεώρητα ύψη, αφού οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώνουν και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και τις ρυθμίσεις των χρεών που έχουν ανασταλεί.

Στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, το σύνολο των χρεών των φορολογουμένων προς την Εφορία, έσπασε και το φράγμα των 109 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα νέο αρνητικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα τα χρέη προς το δημόσιο ανέρχονται πλέον σε 109,16 δισ. ευρώ, από 108,83 δισ. ευρώ, που ήταν τον Ιανουάριο.

Από το χρέος των 109,16 δισ. ευρώ, τα 38,104 δισ. ευρώ είναι χρέη φυσικών προσώπων και τα 71,059 δισ. ευρώ είναι χρέη επιχειρήσεων, οι περισσότερες των οποίων δεν υπάρχουν ή είναι πτωχευμένες. Στην ουσία, τα περισσότερα είναι χρέη που δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: