Εργασιακός Μεσαίωνας με κατάργηση 8ωρου και ατομικές συμβάσεις

Γεια σας, ας δούμε την 5η Απριλίου…

»»» Ουρές σχηματίζονται στα φαρμακεία από πολίτες που θέλουν να αλλάξουν το εμβόλιο της Astrazaneca με άλλης εταιρείας, καθώς έχουν ανησυχήσει από τις παρενέργειες με θρομβώσεις που έχουν παρατηρηθεί.

Όμως, αλλαγή του εμβολίου δεν προβλέπεται, κάτι που οδήγησε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) να κάνει διευκρινήσεις, ζητώντας από τον κόσμο να μην συνωστίζεται έξω από τα φαρμακεία.

Σε ανακοίνωση του ο ΠΦΣ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «η πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό COVID-19 δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα»…

Επιστήμονες θεωρούν ότι η συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στην πανδημία, και τα μέτρα αυτοπροστασίας που πήραν, ήταν ο βασικός λόγος.

Ο μοριακός βιολόγος Θάνος Κοσσυβάκης επισημαίνει ότι «το lockdown, το αντιγριπικό εμβόλιο, που έκανε πολύ μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, και η χρήση μάσκας, έχτισαν τείχος προστασίας του πληθυσμού έναντι της γρίπης».

Και συμπληρώνει πως «οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις χτίζουν τείχος προστασίας στα μολυσμένα σταγονίδια, μέσω των οποίων γίνεται η αερογενής μετάδοση των αναπνευστικών ιών, καθώς η γρίπη και κορονοϊός μεταδίδονται όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων».

»»» Για σκάνδαλο υπέρ καναλαρχών μέσω DIGEA κάνει λόγο ο Στέφανος Μάνος, αναφερόμενος στη μείωση των τελών χρήσης που θα πέσει στο… τραπέζι της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών.

Μετά την έκπτωση στη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες μέχρι και 3,45 εκατ. ευρώ, ο κ. Μάνος αποκαλύπτει πως η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) θα συζητήσει τη μείωση των τελών χρήσης του φάσματος από τη DIGEA κατά 50%.

Με ανάρτησή του στο facebook ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για σκάνδαλο προς όφελος των καναλιών εθνικής εμβέλειας, καθώς «τα έσοδα από διαφήμιση στα κανάλια εθνικής εμβέλειας δεν μειώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες. Αυξήθηκαν λίγο».

Στη Γερμανία έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα απαισιοδοξίας, με τους πολίτες να είναι δυσαρεστημένοι με τη διαχείριση της κρίσης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, ενώ τα οικονομικά ινστιτούτα να αναθεωρούν, το ένα μετά το άλλο, επί τα χείρω τις προβλέψεις τους.

Για παράδειγμα το Ινστιτούτο IfO του Μονάχου αναμένει ανάπτυξη 3,7%, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο έκανε λόγο για 4,1%. Το Συμβούλιο των «Πέντε Σοφών» για τη γερμανική οικονομία προβλέπει 3,1%, ενώ παρόμοια εκτίμηση- γύρω στο 3%- εκφράζει και το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (IW).

Οι ελπίδες για οικονομική ανάπτυξη μεταφέρονται στο 2022, με φωτεινή εξαίρεση τις γερμανικές επιχειρήσεις με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, οι οποίες επωφελούνται από τους υψηλούς δείκτες ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Κίνα.

»»» Εκτινάχθηκαν τα ποσοστά της προσωρινής ακινησίας των ΙΧ, σημειώνοντας αύξηση κατά 55% αυξήθηκαν των ηλεκτρονικών καταθέσεων πινακίδων το 2020, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, κατά τη διάρκεια του 2020 τέθηκαν σε καθεστώς προσωρινής ακινησίας 132.000 αυτοκίνητα, έναντι 84.000 το 2019.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην αγορά αυτοκινήτων, με τη μείωση να φτάνει το 29% σε σύγκριση με το το 2019. Ειδικότερα, το 2020 ταξινομήθηκαν στην ελληνική αγορά συνολικά 80.977 επιβατικά οχήματα έναντι 114.109 που πωλήθηκανένα χρόνο νωρίτερα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το 2019 καταγράφηκε αύξηση στις πωλήσεις κατά 10,3% σε σχέση με το 2018, οπότε και ταξινομήθηκαν συνολικά 103.431 επιβατικά οχήματα.

Ένας εργαζόμενος μάλιστα που βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης όλο το τετράμηνο Ιανουάριου – Απριλίου θα πάρει δώρο Πάσχα μόνο από το κράτος μόλις 267 ευρώ.

Το δώρο θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή στις 28 Απριλίου, ενώ μένει να δούμε ποτέ θα δοθεί και από το κράτος, καθώς στην περίπτωση του δώρου Χριστουγέννων καταβλήθηκε σχεδόν ένα μήνα αργότερα.

»»» Η κορονο-κρίση εξανέμισε τα κέρδη που έφερε η ανάκαμψη της τριετίας 2017-2019, μετά την προηγούμενη οικονομική κρίση, σύμφωνα με στοιχεία της ICAP Group.

Το 2020 παρατηρήθηκε σημαντική επιδείνωση των αποτελεσμάτων των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και των επιπτώσεων που προέκυψαν για τους εργαζόμενους και την Οικονομία.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι από τα οικονομικά αποτελέσματα 125 ελληνικών εταιρειών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώθηκε μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά περίπου 20% στο εννεάμηνο του έτους και σημαντική μείωση των κερδών προ φόρων κατά 25%.

Η εκτίμηση για την κορονο-κρίση είναι ότι θα συνεχιστεί για μερικούς μήνες ακόμα, εντείνοντας τα σημαντικότατα προβλήματα που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο εδώ και έναν χρόνο, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Η δραματική εικόνα της Οικονομίας στον τομέα των εσόδων φαίνεται από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, με μεγάλη «τρύπα» στους φόρους εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ.

Σε ότι αφορά στους φόρους εισοδήματος, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν τα έσοδα από τους φόρους των επιχειρήσεων που κυμάνθηκε στο -50%, ενώ πιο συγκρατημένη, κοντά στο 8%, ήταν η μείωση των εσόδων από το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων.

»»» Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με δυσμενέστερες συνθήκες για τους εργαζόμενους, φέρνει το νέο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο αφορά μεταξύ άλλων στο ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο, το ασφαλιστικό, στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και το φλέγον ζήτημα του κατώτατου μισθού.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο, περιλαμβάνει κατάργηση του 8ωρου χρόνου εργασίας, χάριν της «ευελιξίας» και της «παραγωγικότητας», με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να αφήνεται απροστάτευτος στην κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα προκειμένου εργαζόμενοι σε εποχικές δραστηριότητες να δουλεύουν «μέχρι 10 ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και για 6 ώρες για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου», με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Επιπλέον για κάποιους κλάδους «θα προβλεφθεί απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα».

Όσον αφορά την τηλεργασία, θα προβλέπεται «διαβούλευση και ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς, συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τον τρόπο απασχόλησης, για την κατανομή του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας, αν δηλαδή θα εφαρμόζεται σπαστό ωράριο, όπως και για τα διαλείμματα».

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για εργασιακό οδοστρωτήρα, το ΚΙΝΑΛΛ αναφέρει «το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία», «αιτία πολέμου», χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: