Κοινωνικό ξέσπασμα φοβάται το ΔΝΤ

Γεια σας, ας δούμε τη 2α Απριλίου…

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι το άνοιγμα που πάμε να κάνουμε είναι ένα πείραμα και πως θα φέρει περισσότερα κρούσματα, ενώ σημείωσε πως θα κοστίσει αν ξεφύγει το τρίτο κύμα.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα τέταρτου κύματος επεσήμανε πως είναι πιθανόν να δούμε τέταρτο κύμα από τον Οκτώβριο. Τόνισε πως με ένα πραγματικό lockdown 2-3 βδομάδων θα βλέπαμε πραγματική βελτίωση.

»»» Ανεπαρκή θεωρεί τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης η πλειονότητα των πολιτών που συμμετείχαν σε έρευνα, την οποία διενήργησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ μέσω του Facebook σε δείγμα 4.122 ατόμων.

Το 76,1% (σχεδόν 8 στους 10) των συμμετεχόντων θεωρεί πως τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη της Οικονομίας από τις επιπτώσεις της κορονο-κρίσης είναι ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή, ενώ το 22,3% θεωρεί πως τα μέτρα είναι επαρκή ή μάλλον επαρκή.

Στις επιμέρους κατηγορίες περισσότερο αρνητικοί είναι οι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ποσοστό 79,59%, έναντι του 71,06% των κατόχων μεταπτυχιακού/διδακτορικού, που ωστόσο παραμένει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό.

Όσον αφορά την ιδιότητα, οι άνεργοι είναι περισσότερο αρνητικοί καθώς το 83,9% θεωρεί τα μέτρα ως ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή.

Ένα γενικό συμπέρασμα που θα μπορούσε να εξαχθεί είναι ότι η πανδημία τείνει να πλήττει περισσότερο τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που έχουν χαμηλότερο εκπαιδευτικό και οικονομικό υπόβαθρο.

Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, υποβλήθηκαν 36.088 αιτήσεις για τις οποίες θα δοθούν ποσά προκαταβολής σύνταξης (360 ή 384 ευρώ το μήνα, ανάλογα την περίπτωση).

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ υπάρχουν σε εκκρεμότητα 159.200 αιτήσεις απονομής κύριας σύνταξης, από τις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί 35.000 αιτήσεις μόνο για προσωρινή και το 20% αυτών, περίπου 7.218 αιτήσεις, είναι απορριπτικές.

Άρα, τελικά ο πραγματικός αριθμός των αιτούντων που ενδιαφέρθηκαν για το «μέτρο Χατζηδάκη» είναι 21.652.

»»» Ικανοποιημένος με τον αριθμό των νεκρών από τον κορονοϊό εμφανίστηκε ο Μητσοτάκης στη Βουλή, στη συζήτηση για τη διαχείριση της κορονο-κρίσης και την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός είπε πως είναι «επιτυχία» της κυβέρνησης το γεγονός ότι έχουμε 8.000 νεκρούς, αφού εάν ήμασταν στον μέσο ευρωπαϊκό όρο θα είχαμε ακόμα άλλους 8.000 νεκρούς.

«Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο. Εάν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε χάσει ακόμα 8.000 ανθρώπους, μία κωμόπολη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε να εκφράζει την ικανοποίησή του για τον αριθμό των νεκρών στη χώρα μας λέγοντας πως και «στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μίας γαλλικής μελέτης».

Στη μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ δεν έχουν καταγραφεί οι επιπτώσεις από την κορονο-κρίση, οπότε η ψαλίδα ανοίγει δραματικά, από το 2010 έως το 2020 οι μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 23%.

Το 2010, το ποσοστό αμειβόμενης απασχόλησης στην Ελλάδα ήταν 66,6%, ενώ το 2018 μόνο το 62,3% των Ελλήνων και των Ελληνίδων είχαν την τύχη να απασχολούνται σε μια αμειβόμενη θέση εργασίας.

Μάλιστα η Ελλάδα και η Βραζιλία είναι οι δύο χώρες όπου το ποσοστό των εργαζομένων υποχώρησε κατά 4 μονάδες μετά το 2010. Η πιο σημαντική αλλαγή παρατηρείται στη μακροχρόνια ανεργία, η οποία εκτινάχθηκε από 5% το 2010 σε 26% το 2018.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με τον μέσο όρο κινδύνου που ισχύει για τις χώρες της ΕΕ, καθώς το 23% των νοικοκυριών δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις.

»»» Παραιτήθηκε από τον ΕΟΦ ο καθηγητής Παθολογίας – Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Γ. Βλαχογιαννόπουλος, με καταγγελίες για τα εμβόλια και απροθυμία ανάδειξης, έως και απόπειρα απόκρυψης κινδύνων από αυτά, ειδικά από το εμβόλιο Astra-Zeneca.

Ο κ. Βλαχογιαννόπουλος, ο οποίος ήταν μέλος της Eπιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, στην επιστολή παραίτησής του, την οποία δημοσιοποίησε με ανάρτησή του στο Facebook, ξεκαθαρίζει πως είναι «ένθερμος θιασώτης των εμβολίων», ωστόσο όπως τονίζει «πρέπει να βγαίνουμε στην κοινωνία με θετικά και όχι αντιφατικά μηνύματα και να είμαστε διαφανείς και ειλικρινείς».

Σημειώνει, μάλιστα, πως «η συνήθης τακτική της Επιτροπής ήταν σε κάθε τέτοιο φαινόμενο που της αναφερόταν μέσω κίτρινης κάρτας, να αναζητά όλους τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση και να αποδίδει σε αυτούς (αν υπήρχαν) την θρόμβωση, αγνοώντας έναν σημαντικό παράγοντα, ήτοι την χρονική συνάφεια του γεγονότος με τη λήψη του εμβολίου.

Αν δεν υπήρχαν εμφανείς παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση η Επιτροπή συνήθιζε να αναβάλλει μια τελεσίδικη απόφαση με το αιτιολογικό ότι η περίπτωση μελετάται». Αναφέρεται δε και στην περίπτωσης της θανούσης ασθενούς στο Γ.Κ.Ν. Αθηνών, για την οποία, όπως λέει «η απροθυμία της επιτροπής να γνωματεύσει ήταν εξοργιστική».

Όπως σημείωσε, όσοι αποφάσιζαν τα μέτρα είχαν ελλιπή στοιχεία και δεν είχαν καλή κατανόηση για την προστατευτική δράση της αξιοποίησης του υπαίθριου χώρου.

«Δεν είχε ληφθεί υπόψιν ότι δεν ήμασταν πλέον σε κατάσταση με ελάχιστα κρούσματα και θεωρήσαμε ότι περιορίζοντας τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους θα μειώναμε την διασπορά. Αυτό δεν ισχύει γιατί είχαμε ήδη ενδο-οικογενεική, ενδο-επαγγελματική και ενδο-κτηριακή διασπορά μεγάλη και κλείνοντας τους ανθρώπους μέσα αυξήσαμε τα κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά.

»»» Οι κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες επιδεινώθηκαν εξαιτίας της κορονο-κρίσης, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποσάθρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις κυβερνήσεις τους και στο ξέσπασμα κοινωνικής αναταραχής, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως αναφέρεται σε έκθεσή του ΔΝΤ η πανδημία «εξέθεσε και επέτεινε προϋπάρχουσες ανισότητες όσον αφορά τα εισοδήματα και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και ο εμβολιασμός».

Οι συνέπειες ενδέχεται να αποδειχθούν διαρκείς, ειδικά για τα παιδιά και τους νέους που ανήκουν στα φτωχότερα νοικοκυριά.

Επιπλέον, η επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης εξαιτίας της πανδημίας κάνει ολοένα δυσκολότερο για τους εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση να βρουν απασχόληση.

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι κοινωνίες ενδέχεται να γνωρίσουν πόλωση, αποσάθρωση της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις, ή αναταραχή», εκτίμησε το Ταμείο, προσθέτοντας πως «οι παράγοντες αυτοί περιπλέκουν την κατάρτιση πολιτικής και εγείρουν κινδύνους για τη σταθερότητα και τη λειτουργία των κοινωνιών».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: