Κουράστηκε ο κόσμος από το lockdown

Γεια σας, ας δούμε την 30η Μαρτίου..

»»» Μια 65χρόνη γυναίκα πέθανε μισή ώρα μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που έκανε στο Κέντρο Υγείας στο Ίλιον. Σύμφωνα με πληροφορίες η άτυχη γυναίκα, είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Δεν έχει γίνει γνωστό, που οφείλεται ο ξαφνικός θάνατος της 65χρονης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σημάνει συναγερμός στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, στον ΕΟΦ και στο υπουργείο Υγείας.

Η εντολή που έχει δοθεί από τους αρμόδιους είναι να διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα, ενώ θα γίνει νεκροψία- νεκροτομή στην άτυχη γυναίκα για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου της.

Το «mobbing», η ηθική ή η ψυχολογική παρενόχληση στην εργασία, τρέφεται σε περιόδους κρίσεων και εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενες πράξεις και απειλές για την επαγγελματική ανάπτυξη, θίγουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια, ενώ επιδεινώνουν τη σωματική ή ψυχική υγεία του εργαζόμενου που γίνεται στόχος.

Σύμμαχος του εργασιακού εκφοβισμού είναι ο φόβος, η εσωστρέφεια, η μη αναγνωσιμότητα όλων των εκφάνσεών του και η πεποίθηση ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Το 85% των ερωτώμενων θεωρεί ότι ο εργασιακός εκφοβισμός είναι τόσο διαδεδομένος στη χώρα μας που αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

»»» Η λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής θα είναι λιγότερο δαπανηρή για την οικονομία από την αδράνεια, αποτιμούν περισσότεροι από 700 διεθνείς οικονομολόγοι, ειδικοί πάνω στο θέμα αυτό.

Το 66% από αυτούς συμφωνεί ότι τα πλεονεκτήματα μιας σαφούς μείωσης των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2050 υπερτερούν των δαπανών.

Αν συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι οικονομικές ζημίες θα φτάνουν το 1,7 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως ως το 2025 και τα περίπου 30 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως το 2075.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των προβλέψεων των οικονομολόγων οι οικονομικές συνέπειες της αδράνειας για το κλίμα θα επιδεινώσουν τις εισοδηματικές ανισότητες ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες, κρίνει το 89% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν.

Επίσης περίπου το 70% των οικονομολόγων πιστεύει ότι ακόμη και εντός των ίδιων των χωρών, οι κλιματικές αλλαγές θα αυξήσουν τις ανισότητες ανάμεσα στις λαϊκές και τις πλουσιότερες τάξεις.

Αυτό γίνεται επειδή στο DNA τους έχουν τα κατάλληλα γονίδια ώστε, αν χρειαστεί (υπό τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες και προκειμένου να επιβιώσουν) να αναπτύξουν την ικανότητά τους να παράγουν δηλητήριο.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάβα και του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια υποκείμενη μοριακή σχέση ανάμεσα στους αδένες των φιδιών, που παράγουν δηλητήριο, και στους σιελογόνους αδένες των θηλαστικών εν γένει.

»»» Τσουνάμι απορρίψεων σε αιτήσεις για θέσεις εργασίας παρατηρήθηκε σε όλη την Ευρώπη το 2020, με ιδιαίτερα δύσκολες να είναι οι συνθήκες για τους νέους αποφοίτους πανεπιστημίων.

Η ανεργία των νέων ανέρχεται πλέον στο 17%, το διπλάσιο σε σχέση με το γενικό ποσοστό ανεργίας σύμφωνα με την Eurostat.

Τον Οκτώβριο του 2020 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προειδοποίησε ότι μια ολόκληρη γενιά νέων Ευρωπαίων κινδυνεύει να μείνει πίσω, καθώς πολλοί εργοδότες σταμάτησαν να προσλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν το 2020 σε τσουνάμι αιτήσεων για ανοικτές θέσεις εργασίας, οι οποίες όμως δεν έβρισκαν τελικά ανταπόκριση. Έτσι οι νέοι απόφοιτοι που προσπαθούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας αποτελούν μια από τις περισσότερο πληττόμενες ομάδες την περίοδο του κορονοϊού.

Το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ σημείωσε ότι έχει καταγράψει θρόμβους στις εγκεφαλικές φλέβες – γνωστές ως θρόμβωση εγκεφαλικών φλεβών ή CSVT.

Με την εξαίρεση δύο περιπτώσεων, όλες οι αναφορές αφορούσαν γυναίκες ηλικίας 20 με 63 ετών. Οι δύο άντρες ήταν 36 και 57 ετών.

»»» Αύξηση των ασθενών με φυματίωση παρατηρείται παγκοσμίως, λόγω της μετατροπής των νοσοκομείων σε μονάδες αντιμετώπισης του κορονοϊού, και εκτιμάται ότι θα καταγράφονται 1.000.000 περιστατικά κάθε χρόνο, μέχρι το 2025.

Την ανησυχητική αυτή διαπίστωση κάνει η Επιστημονική Ομάδα «Φυματίωσης» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθώς οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα είναι δυσοίωνες.

«Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου η φυματίωση παρουσιάζει αύξηση το 2020, δεδομένου ότι η πρόσβαση στο σύστημα υγείας έχει διαταραχθεί λόγω της πανδημίας».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πιθανό ότι το παγκόσμιο πισωγύρισμα στον έλεγχο της φυματίωσης συνδυάζεται στην Ελλάδα με την αύξηση της επίπτωσης της νόσου.

«Η επόμενη μέρα θα βρει τη χώρα αντιμέτωπη με μια σαφή επιδημιολογική επιβάρυνση ως προς τη φυματίωση που θα κληθεί να αντιμετωπιστεί από ένα εξαντλημένο σύστημα υγείας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως δήλωσε, «δίνουμε μία διάσταση στα self tests που δεν έχουν. Έχω την αίσθηση ότι τους δίνουμε μια διάσταση που μακάρι να την έχουν, αλλά δεν θα την έχουν» είπε, σημειώνοντας ότι «τα self tests έχουν δύο δυσκολίες».

«Πρώτον αυτός που θα το κάνει, πρέπει να το κάνει σωστά και αυτό δεν είναι εύκολο. Είναι δύσκολο γιατί είναι και δυσάρεστο και το ξέρουν όλοι όσοι έχουν υποβληθεί σε τεστ» τόνισε.

«Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να γίνεται ορθή χρήση του αποτελέσματος, για το οποίο ας κρατούμε μία επιφύλαξη δεδομένου ότι δε θα γίνεται από κάποιον που θα το καταγράφει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Τέλος ο ίδιος υπογράμμισε ότι «είναι εργαλείο, δεν είναι υπερόπλο», εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του σχετικά με την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα του μέτρου.

»»» Παρά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οι πολίτες φαίνεται να μην αντέχουν τον πεντάμηνο εγκλεισμό τους και εμφανίζουν κόπωση από τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία (35%) ζητά την άμεση χαλάρωση των μέτρων (σε αντίθεση με το 24% πριν από ένα μήνα), το 34% ζητά «μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων» (ήταν 39%) και ακολουθεί με 17% η απάντηση «παράταση για όσο χρειαστεί» (ήταν 29%).

Μοιρασμένη είναι η αξιολόγηση της κυβέρνησης (47% θετικά και 47% αρνητικά) όσον αφορά στην διαχείριση της πανδημίας, στοιχείο που φαίνεται και από την πτώση των ποσοστών της κυβέρνησης.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 35% έναντι 36% που είχε στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει δύο μονάδες και από το 22% ανέρχεται πλέον στο 24%.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: