Να γιατί η κυβέρνηση απαξιώνει το ΕΣΥ

Γεια σας, ας δούμε την 29η Μαρτίου….

Συνολικά τα καταβαλλόμενα κοινωνικά επιδόματα είναι 8, ενώ από αυτά, πάνω 800.000 άτομα λαμβάνουν τα «οικογενειακά επιδόματα» τα οποία κοστίζουν και περισσότερο, ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), στη διάρκεια του 2020, έχει καταβάλει ποσό ύψους 3,16 δισ. ευρώ, σε 1.744.978 δικαιούχους.

Ενδεχομένως ορισμένοι δικαιούχοι να είναι λιγότεροι, καθώς μερικοί εξ αυτών να λαμβάνουν δύο ή τρία επιδόματα, αλλά σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός τους είναι εντυπωσιακός και κοινωνικά ανησυχητικός.

Οι πιο σοβαροί λοιμωξιολόγοι επιμένουν ότι όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί θα πρέπει να εξακολουθήσουν να φοράνε μάσκες και να τηρούν τα μέτρα προστασίας και υγιεινής όταν έρχονται σε επαφή με άγνωστα άτομα. Αν όχι για τους ίδιους, τουλάχιστον για την προστασία των άλλων και ειδικά όσων ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες.

Οι ειδικοί παραδέχονται ότι το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα, σχετικά με τα σημερινά εμβόλια, είναι ότι μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα να νοσήσουν βαριά οι εμβολιασμένοι, ενώ αγνοούμε πόσο διαρκεί η ανοσία που τους παρέχουν ή αν αποκλείουν τη δυνατότητα οι εμβολιασμένοι να μεταδίδουν, ως ασυμπτωματικοί φορείς, τον κορονοϊό στους άλλους.

Ακόμη κι αν η προστασία φτάνει όντως το 95%, αυτό αφορά κυρίως τα ορατά συμπτώματα της λοίμωξης από τον κορονοϊό, ενώ δεν διαθέτουμε ακόμη επαρκή στοιχεία για την ικανότητα του εμβολίου να εξαλείφει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού σε άλλα πρόσωπα ή και της μελλοντικής επαναμόλυνσης των εμβολιασμένων.

»»» Απογοητεύει τους συνωμοσιολόγους η έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού, καθώς η υπόθεση του ατυχήματος ή διαρροής από κινεζικό εργαστήριο παραμένει «εξαιρετικά απίθανη».

Η κοινή έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και Κινέζων ειδικών συμπεραίνει ότι η μετάδοση του κορονοϊού στον άνθρωπο μέσω ζώου, το οποίο έπαιξε τον ρόλο του ενδιάμεσου ξενιστή, αποτελεί μία υπόθεση «πιθανή έως πολύ πιθανή».

Σύμφωνα με το τελικό πόρισμα των ειδικών, «δεδομένης της φιλολογίας σχετικά με τον ρόλο των ζώων εκτροφής ως ενδιάμεσων ξενιστών για τις νεοεμφανιζόμενες ασθένειες, είναι αναγκαία η πραγματοποίηση περαιτέρω ερευνών σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή».

Οι ειδικοί επιλέγουν τη γενικά παραδεδεγμένη θεωρία της φυσικής μετάδοσης του κορονοϊού από το αρχικό ζώο ξενιστή, πιθανότατα τις νυχτερίδες, στον άνθρωπο, μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή, ενός άλλου ζώου, που δεν έχει εντοπισθεί.

Οι ειδικοί που φιλοξενήθηκαν στην Κίνα δεν αποκλείουν μετάδοση μέσω κατεψυγμένου κρέατος, μία υπόθεση που προωθείται ενεργητικά από το Πεκίνο.

Όταν ρωτήθηκε για το αν θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό τις μέρες του Πάσχα υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο να πάει ο κόσμος σε ανοιχτούς χώρους από το να παραμείνει στο σπίτι και να γίνουν συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους, όπου ο κίνδυνος της διασποράς είναι μεγάλος.

Επεσήμανε ότι είναι καλύτερα να ψήσει κάποιος στην αυλή του χωριού από το να μαζευτούμε 10 σε ένα διαμέρισμα στην πόλη.

»»» Μόλις ένας στους δύο Έλληνες θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε στη σωστή κατεύθυνση, καθώς η περσινή αισιοδοξία αντικαταστάθηκε από την σκληρή πραγματικότητα και την άστοχη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της διαΝΕΟσις, μόνο το 46% των πολιτών πιστεύει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, έναντι 86% του περασμένου Απριλίου.

Οι προσδοκίες των Ελλήνων, πια, είναι εντελώς διαφορετικές από ό,τι ένα χρόνο πριν, ενώ η αισιοδοξία δεν είναι το συχνότερο συναίσθημα που δηλώνουν οι Έλληνες ότι νιώθουν πιο έντονα και επικρατεί η αβεβαιότητα.

Όσον αφορά την καθημερινότητα, καθώς από το Νοέμβριο και μετά η χώρα είναι σε μόνιμο lockdown, οι ζωές των πολιτών έχουν «παγώσει». 7 στους 10 λένε ότι οι ζωές τους έχουν αλλάξει «πολύ» ή «πάρα πολύ», ενώ στους νέους ηλικίας 17-24 είναι σχεδόν 9 στους 10.

Στον τομέα της εργασίας, μόνο 1 στους 4 εργαζόμενους του 2020 (25,4%) συνεχίζει να δουλεύει κανονικά, με τους υπόλοιπους να κάνουν τηλεργασία ή να βρίσκονται σε κάποια μορφή αναστολής εργασίας.

Συγκεκριμένα, κατρακύλησε 20 θέσεις και βρίσκεται στην 40η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες όλου του κόσμου και τρίτη από το τέλος ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκά κράτη. Τον προηγούμενο μήνα ήταν στην 20η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες και στην 5η θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

«Απεγνωσμένη στο να ανοίξει ξανά τα διεθνή ταξίδια, η Ελλάδα κατρακυλάει είκοσι θέσεις μετά από ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων» επισημαίνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

»»» Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αποκάλυψε ότι στόχος της κυβέρνησης μετά τη λήξη της πανδημίας είναι η δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ, με τη συμμετοχή και των ιδιωτικών κλινικών.

Η έμμεση ομολογία για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας έγινε από τον Κικίλια σε μια συνέντευξη του στον Α. Πορτοσάλτε, ο οποίος υπαγόρευε και ο υπουργός επιβέβαιωνε.

Συγκεκριμένα ο Πορτοσάλτε «ανέλυσε» το κυβερνητικό σχέδιο, λέγοντας ότι «ήρθε η στιγμή να αντιμετωπιστεί ενιαία το ΕΣΥ, να έχει δύο πυλώνες το εθνικό και το ιδιωτικό, είτε διοικείται (από εσάς) κρατικά, είτε από διευθύνοντα σύμβουλο, είτε από μετόχους, άλλωστε εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες του κράτους».

Ο Β. Κικίλιας τον επιβεβαίωσε και παρέπεμψε τόσο σε δικές του δηλώσεις όσο και σε αυτές του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας πως «μιλάμε για ένα Εθνικό σύστημα υγείας που περιλαμβάνει τα δημόσια νοσοκομεία, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, όπου και αν ανήκουν όπου και αν δουλεύουν»…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: