Χρωστάνε το μισό ΑΕΠ και δεν τους ενοχλεί κανένας

Γεια σας, ας δούμε την 24η Μαρτίου…

»»» Δεν μας πάνε, όπως φαίνεται, ούτε τα 100, ούτε τα 200 χρόνια από το 1821. Σήμερα υπάρχει ο κορονοϊός, και πριν από 100 χρόνια, η Ελλάδα έμοιαζε με τον Τιτανικό. Βάδιζε… ανέμελη προς την καταστροφή.

Όπως γράφει το «Πασατέμπο» στην πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή, τότε, στις 25 Μαρτίου 1921, γινόταν φανερό ότι ο ελληνισμός θα περνούσε τη μεγαλύτερη κρίση, η οποία κορυφώθηκε ένα χρόνο αργότερα με τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Ιωνίας.

Στις εκλογές του 1920 ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχανε την εξουσία. Τον διαδεχόταν η Ενωμένη Αντιπολίτευση, σχήμα δεξιών κομμάτων με επικεφαλής τον Δημήτριο Γούναρη.

Αποτέλεσμα; Η επιστροφή του Κωνσταντίνου που ήταν «κόκκινο πανί» για τους Συμμάχους λόγω της στάσης του υπέρ της Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακολούθησε εσωτερική πολιτική αστάθεια και στο μέτωπο της Μικράς Ασίας η αποτυχημένη επίθεση του Ελληνικού Στρατού για την απώθηση των Κεμαλικών δυνάμεων.

Βαρύ το τίμημα σε ανθρώπινες απώλειες. Ήταν φανερό ότι ο Στρατός που μεγαλουργούσε για δέκα χρόνια είχε φθάσει στα όριά του. Από εκεί κι ύστερα θα γνώριζε μόνο ήττες με αποκορύφωμα τη συντριβή και την άτακτη φυγή το καλοκαίρι του 1922.

Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, δείχνει ότι έως την ηλικία των 45 ετών οι άνθρωποι, στους οποίους το βιολογικό «ρολόι» τρέχει πιο γρήγορα, είναι πιθανότερο να νιώθουν, να λειτουργούν και να φαίνονται πιο μεγάλοι από την πραγματική ηλικία τους.

Εμφανίζουν προβλήματα υγείας, τα οποία συνήθως σχετίζονται με την τρίτη ηλικία. Κινούνται πιο αργά από τους συνομηλίκους τους, έχουν μικρότερη δύναμη, μεγαλύτερες δυσκολίες ισορροπίας, χειρότερη όραση και ακοή, καθώς επίσης λιγότερο κοφτερό μυαλό.

Παράλληλα με τις βιολογικές αιτίες αυτού του φαινομένου, σημαντικό ρόλο παίζουν η φτώχεια, το χρόνιο άγχος, αλλά και οι επιλογές που κάνει κάποιος στη ζωή του, όπως η διατροφή, η σωματική άσκηση, το κάπνισμα.

»»» Εκτός από τα εμβόλια που είναι σε χρήση, οι φαρμακοβιομηχανίες εστιάζουν την προσοχή τους και στην δημιουργία φαρμάκων που θα καταπολεμούν τον κορονοϊό, όπως γίνεται και με χιλιάδες άλλες ιώσεις.

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι ξεκινά στις ΗΠΑ τη δοκιμή ενός νέου φαρμάκου κατά του Covid-19, το οποίο λαμβάνεται από το στόμα.

Η φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε ότι το νέο υποψήφιο φάρμακο, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό και αν εγκριθεί, θα βοηθήσει στις μελλοντικές απειλές από τον κορονοϊό.

Η προσφυγή αφορά στο σκέλος εκείνο, το οποίο αναφέρεται στο κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, τα οποία έχουν βάλει λουκέτο περισσότερους από πέντε μήνες και δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ…

Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚΚΕΔΙ ζητά από το ΣτΕ να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.17698/ 9.3.2021 ΚΥΑ για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του covid-19 για το χρονικό διάστημα από 20 Μαρτίου έως 29 Μαρτίου 2021, ως προς το σκέλος που αφορά τα περίπου 40.000 μέλη της.

Το Σωματείο υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος) και αυτό, γιατί επιτρέπει την λειτουργία των εστιατορίων που λειτουργούν εντός των ξενοδοχείων.

»»» Μόνο δυο self test κυκλοφορούν στην αγορά εκ των οποίων το ένα είναι γερμανικό, παρασκευασμένο από την Siemens και το άλλο αμερικανικής εταιρείας.

Μάλιστα, το self test της Siemens εγκρίθηκε από τις αρχές της Γερμανίας μόλις πριν από τρεις ημέρες, στις 24 Φεβρουαρίου, και με την έγκριση αυτή μπορεί να κυκλοφορήσει και σε άλλες αγορές της Ευρώπης, αν και δεν έχει πάρει την απαιτούμενη ευρωπαϊκή πιστοποίηση.

Ο πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής, Ανδρέας Γαλανόπουλος, επέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης να γίνει η διανομή τους στους πολίτες μέσω των φαρμακείων, ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για το πως θα γίνεται η διανομή και με βάση ποια κριτήρια ανά φαρμακείο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, έχει ληφθεί ομόφωνη απόφαση να μην πάρουν οι φαρμακοποιοί τα self test στα φαρμακεία τους.

«Αν δεν καθοριστεί ένα πλαίσιο το οποίο θα διευκρινίζει με ποιο τρόπο θα γίνεται η προμήθεια των test από τα φαρμακεία και η διανομή τους στους πολίτες, και ταυτόχρονα αν δεν απαγορεύσει ρητώς να γίνονται μέσα στα φαρμακεία, εμείς δεν πρόκειται να παραλάβουμε τίποτε. Το να απαγορεύσει να γίνονται μέσα στο φαρμακείο, το θεωρούμε μείζον», σημείωσε.

Σε ανακοίνωση του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, επισημαίνει ότι, «είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες ακόμη και για την καταγραφή των αποτελεσμάτων των τεστ, τώρα που πια η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική, λόγω της δικής της αποτυχημένης πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας» .

»»» Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι συνταξιούχοι τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, με τους οποίους θα συνεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να βγαίνει γρήγορα η σύνταξή τους!!!

Οι λογιστές και οι δικηγόροι θα εξετάσουν τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί στον e-ΕΦΚΑ ακόμη και πάνω από πέντε χρόνια, αλλά και νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Για όσες υποθέσεις διαχειριστούν δεν θα πληρωθούν από το δημόσιο που τους προσλαμβάνει, αλλά θα πληρώσουν και οι πολίτες, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα για την καθυστέρηση των συντάξεων τους.

Μάλιστα, η αμοιβή των ιδιωτών θα διαμορφωθεί ανάλογα με την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, όπως οι  περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Για παράδειγμα, αν μία αίτηση συνταξιοδότησης σε δύο ταμεία η πληρωμή του ιδιώτη ανέρχεται στα 250 ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ θα πληρώνει τα 150 ευρώ και τα υπόλοιπα 100 ευρώ ο ασφαλισμένος.

Παρά τις αλχημείες της, όμως, δεν μπορεί να κρύψει δύο στοιχεία που αφορούν το εργατικό δυναμικό της χώρας. Το ένα είναι ότι τα άτομα που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, έστω αν παίρνουν επιδόματα πείνας.

Και το δεύτερο είναι το γνωστό τρικ, των οικονομικά μη ενεργών. Όπως αναφέρει η Ελληνική Στατιστική Αρχή ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 750.135 άτομα, αλλά οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.445.643 άτομα!!!

Κατά την ΕΛΣΤΑΤ οι οικονομικά μη ενεργοί κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.257.408 άτομα. Βέβαια, δεν γίνεται καμία αναφορά στο πόσοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης και οι οποίοι θα προστεθούν στους ανέργους στα τέλη Μαρτίου, όταν λήξει το τρίμηνο της αναστολής.

»»» 5.119 επιχειρήσεις και 3.281 φυσικά πρόσωπα οφείλουν 86,6 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το μισό ΑΕΠ (168,5 δισ. ευρώ) και δεν πρόκειται να τα πληρώσουν ποτέ, για διαφόρους λόγους, ενώ οι μικροοφειλέτες βρίσκονται στο μικροσκόπιο της εφορίας.

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, από το συνολικό δημόσιο χρέος που υπολογίζεται στα 108,1 δισ. ευρώ και μετά την αφαίρεση των 86,6 δισ. ευρώ, τα οποία χρωστάνε οι «μεγάλοι», απομένει ένα ποσό της τάξης των 21,5 δισ. ευρώ, το οποίο χρωστάνε οι υπόλοιποι οφειλέτες.

Οι περισσότεροι από τους μεγαλοοφειλέτες, έχουν διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας, είτε επειδή έχουν μεταβιβάσει τα προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία και δεν έχουν οι ίδιοι και τα συνυπρόχρεα πρόσωπα, τραπεζικές καταθέσεις, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είτε έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι τους έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά.

Αντίθετα, τα χρέη που δεν διαγράφονται, είναι τα χρέη των μικροοφειλετών, στους οποίους εστιάζει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Εναντίον τους η ΑΑΔΕ εφαρμόζει τη μέθοδο των κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών, ή και των προληπτικών κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.

Ο αριθμός των φυσικών και νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία μικρότερα από 50 ευρώ ανήλθε σε 855.904 στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενώ από αυτούς οι 266.932 χρωστούν ποσά χαμηλότερα του 1 ευρώ.

Μία απάντηση στο “Χρωστάνε το μισό ΑΕΠ και δεν τους ενοχλεί κανένας”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: