«Αχρείαστο κόστος» για τον Βορίδη η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών

Γεια σας, ας δούμε την 23η Μαρτίου…

»»» Νέο μπάχαλο… προ των πυλών με τα περιβόητα self test που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν οι πολίτες για να τα κάνουν στο σπίτι τους, προκειμένου να διαπιστώνουν αν έχουν προσβληθεί από τον covid-19.

Όμως πριν κοπάσουν οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί, άρχισαν τα όργανα. Κάτι οι φαρμακοποιοί που είπαν ότι δεν διαθέτουν τις κατάλληλες στολές για να τα κάνουν, κάτι τα περί τιμής που κυκλοφόρησαν, προκάλεσαν ανησυχία στους φωστήρες του Μαξίμου, ότι μάλλον το εγχείρημα θα πάει στον βρόντο.

Και αυτό που επιβεβαιώνει τους φόβους των αρμοδίων, είναι το ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να δηλώνονται στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και όποιος είναι άρρωστος θα πηγαίνει στο νοσοκομείο μόνος του, αν βέβαια υπάρχει κρεβάτι.

Αυτό το στοιχείο προκάλεσε ποικίλα σχόλια στο Διαδίκτυο, και έδειξε ότι οι περισσότεροι, μάλλον, θα το σκεφτούν πολύ. Και αντί να ανακοινωθεί ένας άλλος τρόπος για την ιχνηλάτιση του ιού, εμφανίστηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης για να ηρεμήσει τα πνεύματα, αλλά μπέρδεψε τα πράγματα.

Όπως είπε, η δήλωση των αποτελεσμάτων των τεστ θα είναι εθελοντική. Τότε, γιατί να γίνονται; Έτσι, για να περνάει η ώρα, που λέει και το γνωστό ανέκδοτο;

«Είστε μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη μπάλα. Όχι μόνο της πανδημίας. Έχετε χάσει κάθε ηθική πυξίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «…Ό,τι κι αν συμβαίνει εσείς απαντάτε «πετύχαμε η διαχείρισή μας είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και για ό,τι πάει στραβά «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ»».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις επιτάξεις των γιατρών, λέγοντας ότι «επικρατεί μπάχαλο» και πρόσθεσε: «…Έρχεστε στο “και πέντε” και ενώ τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει να τρέχετε να επιστρατεύσετε 200 γιατρούς. 200 γιατρούς δε μπορούσατε να προσλάβετε έναν χρόνο».

Παράλληλα, έκανε λόγο για δύο μεγάλα σκάνδαλα και επέρριψε την ευθύνη προσωπικά στον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δημοσιοποίηση της συμφωνίας με την εταιρεία CISCO για την τηλεκπαίδευση και στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Για το πρώτο ζήτημα υποστήριξε ότι δόθηκαν «εκατομμύρια ευρώ με αναθέσεις», ενώ αναφερόμενος στο θέμα της Τράπεζας Πειραιώς χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «σκηνοθέτη» μιας «ληστείας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου».

»»» Ανατρέπει τα όσα μας λένε για τον κορονοϊό, έρευνα του Κέντρου Ιολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, σύμφωνα με την οποία ο ιός του κοινού κρυολογήματος «προστατεύει» από τον Covid-19, καθώς φαίνεται να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, κάτι τέτοιο θα μπορούσε με απλά λόγια να σημαίνει ότι, όσοι έχουν κοινό κρυολόγημα, είναι κατά κάποιο τρόπο προστατευμένοι από τον κορονοϊό ή ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί κάποια προληπτική ή κατασταλτική θεραπεία, με βάση τον ιό του κοινού κρυολογήματος.

Μέσω υπολογιστικών μοντέλων που έκαναν προσομοιώσεις, αποδείχθηκε ότι η αλληλεπίδραση των δύο ιών μπορεί να έχει ευρεία επίδραση και πως μια επικράτηση του ρινοϊού θα μπορούσε να μειώσει τα νέα κρούσματα του κορονοϊού.

Οι 45 που θα έρθουν, μαζί με τους άλλους ντόπιους επισήμους (πολιτικούς, Γιάννα Αγγελοπούλου κ.λπ.), θα δειπνήσουν στο Προεδρικό Μέγαρο με το εξεζητημένου μενού που έχει ετοιμάσει ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου.

Όπως αναφέρεται από ειδήμονες, η σφυρίδα που ήταν σήμα κατατεθέν των επίσημων δείπνων της Προεδρίας κατά το παρελθόν, μάλλον θεωρήθηκε μπανάλ και αποκλείστηκε.

Έτσι, τα υψηλά λαρύγγια θα γευτούν κιμά γαρίδας, φιλέτο χριστόψαρου, κακαβιά με πεσκανδρίτσα, μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού. Καλή τους όρεξη…

»»» Αρνητικές στην τηλεργασία είναι μία στις τρεις επιχειρήσεις, καθώς το δεύτερο lockdown κατέδειξε σημαντικές δυσκολίες στην υιοθέτησή της από τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιφέρειας, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Συγκεκριμένα, μόνο το 21% αξιολογεί την τηλεργασία θετικά, με περισσότερες από μια στις τρεις επιχειρήσεις (36%) να έχουν αρνητική άποψη τον συγκεκριμένο τρόπο εργασίας. Παράλληλα, δυο στις τρεις επιχειρήσεις (66%) δηλώνουν απρόθυμες να υιοθετήσουν μεθόδους τηλεργασίας μετά τη λήξη της πανδημίας.

Και αυτό γιατί, δεν εξοικονομήθηκε χρόνος εργασίας (63%), δεν αυξήθηκε η παραγωγικότητα των εργαζομένων (78%), η ποιότητα της παραγόμενης εργασίας παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πριν (80%).

Ουσιαστικό εύρημα αποτελεί το γεγονός ότι το 55% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνει ότι στην περιοχή τους διαπιστώθηκαν συχνά προβλήματα στις τηλεπικοινωνιακές τους συνδέσεις.

Ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση, συνολικά, εμφανίζονται να μην αναβάλουν για τέταρτη φορά τις διαδικασίες αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθούς γνωρίζοντας εκ των προτέρων, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόταση αύξησής του και στην καλύτερη περίπτωση, θα μείνει παγωμένος στα 650 ευρώ ή 534 ευρώ, καθαρά.

Ο κατώτατος μισθός επρόκειτο να αυξηθεί τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά το υπουργείο Εργασίας ανέβαλε την έναρξη των σχετικών διαδικασιών. Ακολούθησαν και άλλες αναβολές λόγω της πανδημίας, ενώ είχε προηγηθεί οξεία κριτική από τον ΣΕΒ στην προοπτική να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες 4 λόγοι βάζουν φρένο στην οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για τη συνεχιζόμενη ύφεση, τον αποπληθωρισμό, την ανεργία και τη μείωση της παραγωγικότητας.

»»» Αδύνατο το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις από Απρίλιο και… βλέπουμε.

«Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε, επίσης, πως εφόσον χρειαστεί θα γίνουν κι άλλες επιτάξεις κλινικών και υπηρεσιών, ωστόσο διευκρίνισε πως είναι μια διαδικασία που κοστίζει.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, ενώ έκανε και μια ευχή (!) αυτό να είναι το τελευταίο lockdown που ζούμε…

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, «τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων ασθενών σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση».

Και υπογραμμίζουν ότι, «η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι είναι η κυβέρνηση και όχι οι νοσοκομειακοί γιατροί. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν κάνουν καμία τέτοια επιλογή».

»»» Ο «ακτιβιστής της Δεξιάς», όπως έχει αυτοχαρακτηρισθεί ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, την ώρα που η εικόνα των δημοσίων νοσοκομείων είναι δραματική, προκαλεί λέγοντας ότι δεν πρέπει να μιλάμε για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αφού υπάρχει συνεργασία, χωρίς βέβαια να πει ότι και αυτή είναι με πληρωμή!

«Τι νόημα έχει να συζητάμε για επίταξη;» διερωτήθηκε με απαξιωτικό ύφος ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στην ΕΡΤ. «Αυτό καταλήγει να είναι ένα είδος εμμονής» ανέφερε, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και ότι φτάνουν και περισσεύουν οι ιδιωτικές κλινικές που έχουν συμπράξει.

«Άρα, λοιπόν, αυτή η εμμονή με την επίταξη μόνο περίεργα ιδεολογικό-πολιτικά κίνητρα μπορεί να έχει» τόνισε με στόμφο. Καταλήγοντας μάλιστα, επανέλαβε το κυβερνητικό αφήγημα ότι με το να μη γίνεται επίταξη αποφεύγεται η παραγωγή «αχρείαστου κόστους».

«Χωρίς ντροπή τα στελέχη της κυβέρνησης αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία και τα απαραίτητα μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: