Η κορονο-κρίση «σβήνει» τη μεσαία τάξη

Γεια σας, ας δούμε την 22α Μαρτίου…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών τον Ιανουάριο του 2021 έγιναν 7.049 νέες γεννήσεις έναντι 7.778 του αντίστοιχου μήνα του 2020. Λίγο καλύτερη ήταν η εικόνα τον Φεβρουάριο, με τις γεννήσεις το 2020 να ανέρχονται στις 6.658 έναντι των 6.553 του 2021.

Η εξήγηση που δίνει ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης είναι ότι «οι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία τόσο σε συναισθηματικό όσο και οικονομικό επίπεδο, εξαιτίας του παρατεταμένου εγκλεισμού, όσο και της αδυναμίας για οποιοδήποτε οικογενειακό προγραμματισμό».

»»» Τέλος εποχής για τα διαβόητα Αρχεία της Στάζι, καθώς η αρμόδια υπηρεσία που τα επεξεργαζόταν αναμένεται να κλείσει, όμως οι γερμανικές Αρχές υποστηρίζουν ότι το έργο της αναλύσεις τους θα συνεχιστεί αλλιώς.

Η υπηρεσία αυτή δεχόταν αιτήματα πολιτών, οι οποίοι ζητούσαν πρόσβαση στους φακέλους που διατηρούσε το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Ο αριθμός των αιτημάτων ήταν εντυπωσιακός, καθώς από το 1991 είχαν υποβληθεί 7.353.885 αιτήσεις. Το 46% ήταν αιτήματα πολιτών που ήθελαν να μάθουν τι γνώριζε γι’ αυτούς η Στάζι, η μυστική υπηρεσία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Όλα αυτά τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονταν στις εκθέσεις πληροφοριοδοτών. Ο όγκος των σχετικών αρχείων υπολογίζεται σε μια απόσταση 111 χιλιομέτρων – για μια περίοδο 40 χρόνων.

Σύμφωνα με το Δίκτυο RND, σε έγγραφο της Καγκελαρίας αναφέρεται ότι «με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, είναι απαραίτητο, πριν ανοίξουμε, να περιμένουμε οι αριθμοί να σταθεροποιηθούν και να μειωθούν».

Αναφερόμενη στο ίδιο έγγραφο, η εφημερίδα BILD μεταδίδει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μεταξύ άλλων και περιορισμούς της κυκλοφορίας των πολιτών σε περιοχές, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών παραμένει για περισσότερες από τρεις ημέρες πάνω από το 100.

»»» Μας ζάλισε ο Μητσοτάκης με την «πρωτοβουλία» του να δημιουργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ώστε να έρχονται άφοβα τουρίστες, αλλά τώρα κινδυνεύει να χάσει το παιχνίδι του τουρισμού και λόγω του αργού ρυθμού διάθεσης των εμβολίων, όπως υποστηρίζει ο οίκος Moody’s.

Στις 17 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για το λεγόμενο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, που στοχεύει στη διευκόλυνση της διασυνοριακής κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα μπορούσε αργότερα να παραταθεί σε χώρες εκτός ΕΕ, κατά περίπτωση.

Οι αρχές ελπίζουν να ξεκινήσουν εγκαίρως το πρόγραμμα για την κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδο της Ευρώπης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ωστόσο, η ανάπτυξη, η δοκιμή και η έναρξη αυτού του ψηφιακού πιστοποιητικού μέχρι το καλοκαίρι θα είναι πρακτικά δύσκολη. Οι ανησυχίες σχετικά με την προστασία των δεδομένων και τα πρότυπα απορρήτου είναι επίσης πιθανό να εμποδίσουν τη συμφωνία των κυβερνήσεων για το σύστημα και να αποδυναμώσουν την αποδοχή στο ευρύ κοινό.

Παράλληλα προκύπτουν «μαύρες» εκτιμήσεις στον χώρο της εστίασης, οι οποίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενο λουκέτο στο 45% των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου.

Την ίδια ώρα ο κόσμος του τουρισμού δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις προβλέψεις για άνοιγμα του κλάδου στις 14 Μαΐου, δεδομένου ότι υπάρχει προβληματισμός σε ό,τι αφορά τα προγράμματα των εμβολιασμών, αλλά και αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει την έξαρση του κορονοϊού.

»»» Για πρώτη φορά μέσα σε δέκα χρόνια η μεσαία τάξη συρρικνώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με τις αναδυόμενες οικονομίες να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παρατεταμένης πίεσης.

Σε μελέτη ερευνητών στο Pew Research Center διαπίστωσαν ότι η μεσαία τάξη παγκοσμίως, οι άνθρωποι δηλαδή των «μεσαίων εισοδημάτων» οι οποίοι ορίζονται ως αυτοί που κερδίζουν 10-20 δολάρια ημερησίως (middle income) και 20-50 δολάρια την ημέρα (upper-middle income), μειώθηκαν κατά 90 εκατ. άτομα, στα σχεδόν 2,5 δισ., συνολικά, πέρυσι.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διογκωθεί η τάξη των φτωχότερων εισοδημάτων, ή εκείνων που ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, κατά 131 εκατ. άτομα. Παράλληλα, 62 εκατ. άνθρωποι με υψηλό εισόδημα, ή εκείνοι που κερδίζουν 50 δολάρια ή περισσότερα την ημέρα, έπεσαν στη βαθμίδα της μεσαίας τάξης.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που μπήκαν στην κρίση ως μέλη της μεσαίας τάξης και έπειτα φτώχυναν, ξεπέρασαν τα 150 εκατ. πέρυσι. Ο αριθμός αυτό ξεπερνάει τον πληθυσμό της Γαλλίας και της Γερμανίας μαζί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: