Όλο και πιο κοντά σε νέο μνημόνιο;

Γεια σας, ας δούμε τη 16η Μαρτίου…

«Πρώτη φορά ακούω για ειδική άδεια για βάφτιση. Ούτε στην ΚΥΑ αναφέρεται κάτι τέτοιο», είπε εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας, μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε ανάρτηση του υπουργού Ανάπτυξης, την Κυριακή στο Twitter, με την οποία έκανε γνωστό ότι έγινε νονός σε βάφτιση που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Διονυσίου Αεροπαγίτου, στην Αθήνα.

«Στην ΚΥΑ που έχω στα χέρια μου και που ίσχυε μέχρι σήμερα, γιατί η καινούργια δεν έχει φτάσει ακόμη, αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι, επιτρέπονται μόνο οι γάμοι με 9 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των κληρικών. Δεν αναφέρει η ΚΥΑ κάτι για βαφτίσεις, ή κηδείες», είπε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας.

»»» Σε περιβαλλοντική βόμβα έχουν μετατραπεί οι μάσκες μιας χρήσης, καθώς οι θάλασσες έχει γεμίσει εδώ και έναν χρόνο από δισεκατομμύρια κομμάτια που απορρίπτονται με ακατάλληλους τρόπους.

Πρόσφατες μελέτες εκτιμούν ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν σήμερα 129 δισεκατομμύρια μάσκες προσώπου. Χρησιμοποιώντας μία μάσκα την ημέρα επί 31 ημέρες, οδηγούμαστε – χοντρικά – σε μια μέση χρήση 2,8 εκατομμυρίων μασκών το λεπτό σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές προειδοποιούν τώρα για τον τεράστιο όγκο των μασκών, που με την πλαστική τους σύνθεση αποτελούν μια αυξανόμενη περιβαλλοντική απειλή, και προτρέπουν για δράση ώστε να αποτραπεί το πρόβλημα της μάσκας στο να γίνει το επόμενο πρόβλημα μετά το πλαστικό.

Όπως κατήγγειλε, οι οδηγίες, τόσο από την υπηρεσία τους, όσο και από τον ίδιο τον υπουργό είναι «φέρε τόσες παραβάσεις» για τον κορονοϊό, συνοδευόμενες μάλιστα από απειλές για όσους δεν πειθαρχήσουν.

«Αυτό που μας έχουν ορίσει αυτή τη στιγμή να κάνουμε είναι πραγματικά ντροπή για την Αστυνομία, γιατί δεν είναι πραγματικός ο στόχος να λύσουμε το πρόβλημα του κορονοϊού, γιατί βλέπουμε ότι παρά τις παραβάσεις που βεβαιώνονται καθημερινά, το πρόβλημα συνεχίζεται» τόνισε, μεταξύ άλλων ο Ν. Μποζίκης.

Παράλληλα, μίλησε για bulling που δέχονται καθημερινά οι συνάδελφοί του, την ώρα που φεύγουν για τη δουλειά, καθώς τους λένε «αν δε φέρεις δέκα παραβάσεις μην έρθεις μέσα στο τμήμα».

»»» Πολύ κερδοφόρα αποδεικνύεται η υπόθεση των προστίμων για παραβάσεις πολιτών την εποχή του κορονοϊού. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Σάββατο τα πρόστιμα ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Συνολικά έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες 77.465 έλεγχοι και καταγράφηκαν 1.652 περιπτώσεις παραβίασης των περιοριστικών μέτρων.

Οι κυριότερες παραβάσεις ήταν η μη χρήση μάσκας, η μη τήρηση αποστάσεων, η μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα), η μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας καταστημάτων, η διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες.

Αναλύοντας τα στοιχεία από την επιστημονική βάση δημοσιεύσεων Scopus έως την 1η Μαρτίου 2021, προκύπτει ότι έχουν καταγραφεί 129.570 δημοσιεύσεις και προδημοσιεύσεις σχετικά με την Covid-19, οι οποίες έγιναν από συνολικά 495.010 συγγραφείς ερευνητές.

Από αυτούς, οι 211.894 είχαν κάνει τουλάχιστον πέντε επιστημονικές δημοσιεύσεις στην καριέρα τους και οι 15.012 βρίσκονται στο κορυφαίο 2% του επιστημονικού πεδίου από άποψη επιρροής.

Οι 129.570 δημοσιεύσεις για τον κορονοϊό αποτελούν το 3,3% των συνολικά 3.963.553 επιστημονικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως για οποιοδήποτε θέμα κατά την περίοδο 1/1/2020 έως 1/3/2021.

Από τους 495.010 συγγραφείς-ερευνητές, οι περισσότεροι προέρχονται από τις ΗΠΑ (82.858), την Κίνα (44.472), την Ιταλία (30.157), τη Βρετανία (28.699), την Ινδία (17.926) και την Ισπανία (17.282).

Η Κίνα είχε τους περισσότερους στον κόσμο συγγραφείς-ερευνητές σχετικά με την πανδημία έως το Μάιο του 2020, οπότε την ξεπέρασαν οι ΗΠΑ.

»»» Την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προκάλεσε η απόφαση «μετακίνησης πέντε ειδικευόμενων γιατρών του ΕΣΥ (2 από το Λαϊκό Νοσοκομείο, 2 από το Ιπποκράτειο και 1 από το Σπηλιοπούλειο) στην ιδιωτική κλινική Λητώ», η οποία από 11 Μαρτίου, νοσηλεύει covid περιστατικά.

«Είναι ντροπή την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν από ελλείψεις σε γιατρούς, την ώρα που οι ειδικευόμενοι κάνουν 8 και 9 εφημερίες το μήνα για να μπαλώσουν όπως – όπως τα κενά σε μόνιμους γιατρούς, η κυβέρνηση να προσφέρει τσάμπα ειδικευόμενους στους ιδιώτες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ.

Ταυτόχρονα ζητά «να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση για μετακίνηση ειδικευόμενων γιατρών στο Λητώ, επίταξη τώρα όλων των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, να σταματήσουν επιτέλους οι απαράδεκτες καθυστερήσεις διορισμού υποψηφίων ειδικευόμενων σε κενές θέσεις ειδικευόμενων στα δημόσια νοσοκομεία».

Η διαφορά αυτή πιθανά οφείλεται στα διαφορετικά γονίδια και στις διαφορετικές ορμόνες μεταξύ τον δύο φύλων, ενώ παρόμοιες παρατηρήσεις έχουν γίνει και με άλλα εμβόλια στο παρελθόν.

Στα δεδομένα για την ασφάλεια των πρώτων 13,7 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που έγιναν στις ΗΠΑ, αναφέρθηκαν παρενέργειες σε 7.000 άτομα, 79% των οποίων ήταν γυναίκες, με το 61% των εμβολίων να χορηγείται σε γυναίκες.

Επιπλέον, και τα 19 άτομα που εμφάνισαν αναφυλακτική αντίδραση με το εμβόλιο της Moderna ήταν γυναίκες, ενώ στο εμβόλιο της Pfizer γυναίκες αφορούσαν οι 44 από τις 47 αναφυλακτικές αντιδράσεις.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, οι γυναίκες εμφάνισαν επίσης συχνότερα αλλεργίες στο εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης το 2009, και γενικότερα στα έτη 1990-2016 το 80% των αναφυλακτικών αντιδράσεων σε εμβόλια, όπως το εμβόλιο της γρίπης, της ηπατίτιδας Β, και το εμβόλιο κατά της ερυθράς-ιλαράς-παρωτίτιδας (MMR), αφορούσε γυναίκες.

»»» Το «μπαλάκι» στα κράτη-μέλη πετά η Κομισιόν για τη διανομή εμβολίων μετά επιστολή διαμαρτυρίας από Αυστρία, Τσεχία, Σλοβενία, Βουλγαρία και Λετονία, για ανισότητες στη διανομή των δόσεων εμβολίων κατά του Covid-19.

Απαντώντας η Κομισιόν συμφώνησε ότι η πιο δίκαιη λύση για την διανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους, θυμίζοντας μάλιστα ότι η ίδια πρότεινε αυτήν την επιλογή για όλες τις συμφωνίες προκαταβολικών αγορών.

Πρόσθεσε ότι τα κράτη-μέλη ήταν εκείνα που απομακρύνθηκαν από την πρόταση της Επιτροπής, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία με βάση την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν τονίζει πλέον ότι τα κράτη-μέλη είναι αυτά που θα πρέπει να αποφασίσουν για το εάν θα επιστρέψουν σε διανομή αναλόγως του πληθυσμού τους, ή όχι.

Το περιστατικό ανησύχησε τις υγειονομικές αρχές της χώρας, που ανέστειλαν προσωρινά για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρίας κατά της Covid-19.

Μέχρι σήμερα οι χώρες που σταμάτησαν τους εμβολιασμούς από την AstraZeneca έφτασαν τις 18, γιατί εμφανίστηκαν σοβαρές παρενέργειες σε πολίτες.

Στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, συνιστώντας στους πολίτες ψυχραιμία και νηφαλιότητα…

»»» Με προαναγγελία μνημονίου θα μπορούσε να ερμηνευτεί η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα ότι «είναι αδύνατον να καλυφθούν όλες οι ζημιές της πανδημίας», καθώς παρουσίασε τις «ζημιές» στην Οικονομία, αλλά δεν είπε με ποιον τρόπο θα καλυφθούν.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το κράτος κατέβαλε 24 δισ. για να στηρίξει την Οικονομία και το 2021 θα δοθούν 11,6 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι «κανένα υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ζημιές από τις συνέπειες της πανδημίας».

Και πρόσθεσε ότι «τα ποσά αυτά είναι υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και προφανώς δεν είναι χάντρες, όπως δήλωσε και ο Αλέξης Τσίπρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μόνο οι πρόσφατες ανακοινώσεις για την παράταση των περιοριστικών μέτρων επί μια εβδομάδα έχουν κόστος 725 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 325 αφορούν το λιανεμπόριο, υπογράμμισε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: