Κοινωνική αδικία και αγωνία για το αύριο

Γεια σας, ας δούμε την 11η Μαρτίου…

»»» Η μία μετά την άλλη χώρες της Ευρώπης. αναστέλλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid-19, μετά τις αναφορές για περιστατικά θρόμβωσης σε άτομα που εμβολιάστηκαν με τη συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίου, απ’ την οποία έχει λάβει εμβόλια και η χώρα μας.

Τελευταία η Ιταλία ανακοίνωσε ότι με απόφαση της εθνικής υπηρεσίας φαρμάκων (Aifa) σταματά «προληπτικά» τη χρήση των εμβολίων της παρτίδας ABV2856, με αφορμή κάποιες «σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες». Ανάμεσα σε αυτές, είναι δύο περιπτώσεις θανάτου στη Σικελία.

Προηγήθηκε η σχετική ανακοίνωση της Δανίας, «έπειτα από αναφορές σοβαρών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19». Για τον ίδιο λόγο και η Αυστρία σταμάτησε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων.

Επίσης, άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν απ’ αυτή την παρτίδα, η οποία έχει παραδοθεί σε 17 χώρες και περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο εμβόλια, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Την αναστολή χορήγησης των εμβολίων ανακοίνωσε και η Νορβηγία, ενώ τον ίδιο δρόμο φέρεται να ακολουθεί και η Ισλανδία.

Η πανδημία έφερε την καταστροφή όσον αφορά τους ηλικιωμένους, αλλά την ίδια ώρα τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 20 ετών αντιπροσωπεύουν το 13% των 71 εκατομμυρίων κρουσμάτων του covid που έχουν καταγραφεί στις 107 χώρες που παρέχουν στοιχεία ανά ηλικία.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι προβλέψεις δείχνουν άνοδο 15% της φτώχειας μεταξύ των παιδιών. Επιπλέον 6 με 7 εκατομμύρια παιδιά υπέφεραν από υποσιτισμό ή καχεξία το 2020 (αύξηση 14%), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους από 10.000 επιπλέον θανάτους το μήνα, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική και στη νότια Ασία.

Για 168 εκατομμύρια μαθητές στον κόσμο, τα σχολεία είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο. Τουλάχιστον το ένα τρίτο από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακή εκπαίδευση. Παράλληλα, ένα παιδί ή έφηβος στους επτά ζει σε καθεστώς άγχους, κατάθλιψης και απομόνωσης.

Ως συνέπεια των κλειστών σχολείων και της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, η πανδημία μπορεί επίσης να προκαλέσει τον γάμο 10 εκατομμυρίων παιδιών ως το 2030.

»»» Τουλάχιστον 20 χώρες σε όλο τον κόσμο χαλάρωσαν την περιβαλλοντική τους πολιτική κατά τη διάρκεια της κορονο-κρίσης, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN). Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μεγάλο «πισωγύρισμα» για τη Βραζιλία, την Ινδία και τις ΗΠΑ.

Η έρευνα της IUCN είχε αντικείμενο το πώς επηρεάστηκαν οι προστατευόμενες περιοχές από την πανδημία και δείχνει ότι τουλάχιστον 22 χώρες ενεργοποίησαν ή πρότειναν αλλαγές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού που αποδυναμώνουν το περιβαλλοντικό ρυθμιστικό πλαίσιο, θέτοντας σε κίνδυνο προστατευόμενες περιοχές σε όλο τον πλανήτη.

Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι η πανδημία επηρέασε σημαντικά προστατευόμενες περιοχές σε όλο τον κόσμο πολύ πέρα από την απλή αντιστροφή ή άρση μέτρων, με την κρίση να οδηγεί σε απώλειες θέσεων εργασίας μεταξύ δασοφυλάκων προστατευόμενων περιοχών, σε μειωμένες περιπολίες κατά της λαθροθηρίας και σε θανάτους στις κοινότητες γηγενών σε αυτά τα εδάφη.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι « ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο, κάπου στην μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι.

Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και στη λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων».

»»» Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε προς τους αρμόδιους υπουργούς η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), αναφορικά με τις αλλαγές στις αναστολές των συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Μάρτιο 2021.

Όπως τονίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να θέσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή εργασίας, λόγω των προϋποθέσεων που τέθηκαν.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποια επιχείρηση πληττόμενη είναι άκρως αντιφατικά και παράλογα, ειδικά σε περιοχές όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Η ΟΕΕΘ εφιστά την προσοχή των υπουργών, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν επιχειρήσεις «δυο ταχυτήτων» τη στιγμή που το σύνολο της ελληνικής οικονομίας χρήζει ουσιαστικής στήριξης, ενώ ζητεί να εξεταστεί και να προχωρήσει άμεσα η επαναφορά των κριτηρίων που ίσχυαν για τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας κατά τους προηγούμενους μήνες.

Μειώσεις γεννήσεων δείχνουν τα προκαταρκτικά δημογραφικά στοιχεία, επίσης, στην Ισπανία και την Ιταλία, δύο χώρες με γηράσκοντες πληθυσμούς που επλήγησαν ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό. Αλλά και στη Βρετανία και τις ΗΠΑ διαφαίνονται αντίστοιχες πτωτικές τάσεις.

Η κατάρρευση των γεννήσεων στις ανεπτυγμένες χώρες μετά από μία μεγάλη οικονομική κρίση (π.χ. μετά το «κραχ» του 1929 ή μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973) ή μετά από μία πανδημία, όπως τώρα, δεν είναι κάτι που εκπλήσσει τους δημογράφους.

Αρκετοί υποψήφιοι γονείς είναι πιο αγχωμένοι για την ασφάλεια της εργασίας τους, για τη γενικότερη οικονομική κατάστασή τους και για τη δυνατότητά τους να μεγαλώσουν σωστά ένα νέο παιδί.

»»» Φιάσκο με τα περιβόητα voucher των 200 ευρώ για την προμήθεια laptop και τα tablet από μαθητές και φοιτητές, καθώς όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να δοθούν όσο γίνεται η τηλεκπαίδευση, αλλά μετά το άνοιγμα των σχολείων!

Και αυτό γιατί η διαδικασία, η οποία ανακοινώθηκε πριν από τα Χριστούγεννα, πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Μάλιστα, η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας που θα υποστηρίξει τη δράση «Ψηφιακή Μέριμνα» του υπουργείου Παιδείας για την παροχή της επιταγής, δεν είναι ξεκάθαρη.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναμενόταν να ανοίξει η πλατφόρμα στο gov.gr με τους δικαιούχους μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές έως 24 ετών, να δικαιούνται να κάνουν αιτήσεις για voucher 200 ευρώ για την αγορά υπολογιστών ή tablet, ή laptop, ή smartphones.

Τα σχολεία δεν αποκλείεται να ανοίξουν έως το τέλος του Μαρτίου και το πρόγραμμα που φιλοδοξούσε να στηρίξει τα παιδιά, τα οποία αδυνατούσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα, δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί.

Στο ερώτημα γιατί δεν λειτούργησε το lockdown αυτή τη φορά ο κ. Δερμιτζάκης σχολιάζει ότι είναι διαφορετικό να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα και εντελώς διαφορετικό να πάμε για μια καλύτερη διαχείριση και σε μέτρα τύπου ακορντεόν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή «έπρεπε όλη η έμφαση να δίνεται στο πώς να κυκλοφορεί ο πολίτης με μέτρα, όχι στο πώς να κάτσει μέσα. Η Ελλάδα έχει δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν έξω και αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει».

»»» Φόβο για την οικονομική κατάσταση τους στην μετά covid εποχή διατυπώνουν πολλοί Έλληνες, ενώ πάνω από τους μισούς  νιώθουν ότι η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι κοινωνικά άδικη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του «Κύκλου Ιδεών» την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, το 71% των ερωτηθέντων τονίζει ότι μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να τα «πήγε καλά στην πρώτη φάση», αλλά στη συνέχεια «δείχνει αμηχανία και πέφτει σε αντιφάσεις ως προς την εξαγγελία και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων».

Το 52% δηλώνει ότι η κυβερνητική πολιτική για την πανδημία είναι κοινωνικά άδικη. Ακόμη το 45% πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί για τους δημοκρατικούς κανόνες.

Στην ερώτηση πώς θα εξελιχθεί η οικονομική τους κατάσταση στη μετά – covid εποχή το 41% απάντησε πως «θα χειροτερέψει», το 52% ότι θα είναι «μάλλον σταθερή» και το 6% εκφράζει την άποψη ότι «θα βελτιωθεί».

Σε αυτούς που δήλωσαν ότι «η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει», τέθηκε το ερώτημα «τι φοβάται περισσότερο», το 54% είπε την «αδυναμία εξυπηρέτησης/κάλυψης των υποχρεώσεών μου» και το 53% «τη μείωση των αποδοχών/εσόδων μου».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: