Γυρίσαμε στην εποχή των Greek Statistics;

Γεια σας, ας δούμε την 8η Μαρτίου..

»»» Λίγα λεπτά πριν χτυπήσει ο σεισμός στη Θεσσαλία, ένας σκύλος έβγαλε με το …ζόρι το αφεντικό και το άλλα μέλη της οικογένειας από το σπίτι, στο Γριζάνο του Δήμου Φαρκαδόνας, στα Τρίκαλα.

Συγκεκριμένα, ο Άλεξ, όπως τον λένε, μπήκε ανήσυχος στο σπίτι της οικογένειας του Γιάννη Κακαδιάρη, ελάχιστα λεπτά πριν από την εκδήλωση του σεισμού.

«Γαύγιζε πολύ έντονα όταν μπήκε μέσα… και άρχισε να με τραβάει από το πόδι, δαγκώνοντας το παντελόνι μου… λες και ήξερε τί θα ακολουθήσει…, βγάζοντάς μας κυριολεκτικά από το σπίτι…», είπε ο 59χρονος οικογενειάρχης

Παράλληλα, ο κ. Παυλίδης γνωστοποίησε ότι η ομάδα του κατέγραψε και χαρτογράφησε δεκάδες εμφανίσεις ρευστοποίησης εδαφών, με τη μορφή «κρατήρων» και ροών άμμου, από πίδακες υπόγειου νερού.

Περιγράφοντας το φαινόμενο αυτό, ο κ. Παυλίδης έκανε λόγο για συνηθισμένο αλλά εντυπωσιακό φαινόμενο σε σεισμούς που εκδηλώνονται σε χαλαρά εδάφη, κάτω από τα οποία υπάρχουν στρώματα άμμου ή μικροκροκάλες που συνυπάρχουν με νερό, δηλαδή ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται σε μικρό βάθος.

Είπε ακόμη ότι οι κάτοικοι της περιοχής εντυπωσιάστηκαν από το φαινόμενο, παραξενεύτηκαν απ’ αυτό αρκετά, ενώ υπογράμμισε ότι η σχετική γνώση είναι πολύτιμη για τη λήψη μέτρων πρόληψης σε περιοχές όπου οι πόλεις επεκτείνονται σε χαλαρά εδάφη.

»»» Το θέμα της υποχώρησης της θάλασσας σε πολλές περιοχές της χώρας απασχόλησε τους επιστήμονες, καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι ένα τέτοιο φαινόμενο είναι πρόδρομος μεγάλου σεισμού.

Ο καθηγητής Άκη Τσελέντη σε ανάρτηση του στο Facebook επισημαίνει ότι, «η πτώση της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να είναι προσεισμικό φαινόμενο, επειδή σε περιοχές έντονων τεκτονικών διεργασιών από τις τεκτονικές δυνάμεις «φουσκώνει» ο γήινος φλοιός λίγες μέρες πριν την διάρρηξη και έτσι χαμηλώνει η στάθμη».

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αθηνών Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπογραμμίζει όμως ότι «δεν ισχύει αυτό στην περίπτωση μας, γιατί το φαινόμενο δεν παρατηρείται σε μία μόνο θέση, αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Το έλεγξα σε συγκεκριμένες θέσεις που παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο με δορυφορικές παρατηρήσεις και δεν βρήκα καμία παραμόρφωση του φλοιού. Επομένως, είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει να κάνει με πρόδρομα φαινόμενα».

Πτώση της στάθμης της θάλασσας παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα από τη βόρεια Ελλάδα και τη Θράκη, μέχρι την Κρήτη, αλλά και σε αρκετές περιοχές της Μεσογείου.

Η απαίτηση του υπουργείου Υγείας να προστεθούν στο νοσοκομείο 30 κλίνες covid προκειμένου να μεταφερθούν ασθενείς από την Αττική, προκάλεσε την «εξέγερση» του ιατρικού προσωπικού και την άρνηση της διοίκησης καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό.

Το νοσοκομείο Χαλκίδας διαθέτει αυτή την στιγμή 60 κλίνες covid και νοσηλεύει ήδη 25 ασθενείς με κορονοϊό. Η κυβέρνηση ζητά να προστεθούν άλλες 30 κλίνες covid για να φθάσουν συνολικά στις 90 και να υπάρχει περιθώριο να μεταφερθούν περίπου 60 ασθενείς από την Αττική.

Ζητά επίσης να κλείσουν η Γυναικολογική κλινική, η Παιδιατρική, η κλινική ΩΡΛ, καθώς και η χειρουργική πτέρυγα του νοσοκομείου προκειμένου να μετατραπούν σε κλινικές covid.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα ή άλλες περιοχές, και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια 30 σοβαρά ασθενείς, που ήδη νοσηλεύονται στις συγκεκριμένες κλινικές.

»»» Αποτυχημένη λύση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θεωρεί τα lockdown ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν πάει καλά όσον αφορά τη διαχείρισή της πανδημίας, καθώς υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας και τα κρούσματα δεν πέφτουν.

«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος.

«Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το μοντέλο που έχουμε τώρα δε δουλεύει».

Στην ανοιχτή επιστολή τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι η προσέγγισή της κορονο-κρίσης «πολλές φορές χαρακτηρίζεται από αντικρουόμενες εκτιμήσεις και δηλώσεις, αποτυχία στην επικοινωνία για την Υγεία, δημιουργία κλίματος φόβου, αδιαφάνεια, επιστημονικά ατεκμηρίωτες αποφάσεις και εμμονή στη διαχείριση με αποκλειστική χρήση οριζόντιων και ακραίων περιορισμών.

»Είναι απορίας άξιο πώς το οριζόντιο lockdown, ένα μέτρο δημόσιας τάξης που έχει αποδεδειγμένα καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και που αποτελεί πρακτικά τη μοναδική επιλογή των αρχών, χαρακτηρίζεται «έξυπνο μέτρο» και θεωρείται ενδεδειγμένη στρατηγική αντιμετώπισης ενός προβλήματος Δημόσιας Υγείας.

»Η εμμονή στο μέτρο του οριζόντιου lockdown παρουσιάζεται ως «εναρμόνιση» με την υπόλοιπη Ευρώπη, μιας περιοχής που αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή στη διαχείριση της κρίσης», επισημαίνεται στην επιστολή…

»»» Κατά 75% έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για αστυνομική βία, όπως δήλωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, με αφορμή την επόμενη ετήσια έκθεση του Οργανισμού αλλά και στη σκιά των γεγονότων στη Νέα Σμύρνη.

Τόνισε ότι με βάση το νομό που ισχύει από πέρυσι έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη και πρόσθεσε ότι σε περιπτώσεις που υπάρχει απόκλισή στο πόρισμα του Συνηγόρου με αυτό των αρμόδιων οργάνων της Αστυνομίας, η υπόθεση διαβιβάζεται απευθείας στον υπουργό.

Την ίδια ώρα ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος έχει αναλάβει την προεδρία της επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας, τόνισε σε ανακοίνωση του ότι η συγκεκριμένη επιτροπή «έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει».

Όπως υπογράμμισε με νόημα, «μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της».

Για να μπορέσει να αμυνθεί απέναντι στις εικόνες από τον άγριο ξυλοδαρμό, και στην εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε, στοχοποιήθηκε ένας νεαρός, τον οποίο χτυπούσαν ανελέητα με γκλομπς αστυνομικοί.

Ακολουθώντας τη γραμμή από το «σκονάκι» ο βουλευτής Κυρανάκης έδωσε στον αέρα το όνομα του θύματος της αστυνομικής βίας και τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι πήγε να αφαιρέσει όπλο αστυνομικού και υποστήριξε ότι είχε συλληφθεί σε πορεία για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Σε αυτό το σημείο στάθηκε και ο «ακτιβιστής της Δεξιάς με το τσεκούρι», Μάκης Βορίδης, ο οποίος μετέφερε την άποψη της Αστυνομίας από το ίδιο «σκονάκι», για 40 αριστεριστές που κινήθηκαν εναντίον των αστυνομικών και ανάμεσα τους ήταν και αυτός τον οποίο χτυπούσαν 2-3 αστυνομικοί με μανία…

»»» Με «άνωθεν εντολές» δέρνουν οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες «στελεχώθηκαν πρόσφατα με ανεκπαίδευτο προσωπικό», καταγγέλλει η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών, στον απόηχο της άγριας αστυνομικής καταστολής στη Νέα Σμύρνη.

Σε ανακοίνωση της τονίζεται ότι «προκειμένου η κυβέρνηση να υλοποιήσει την κατασταλτική και χωρίς προηγούμενο αυταρχική της πολιτική, μας τοποθετεί ακραία απέναντι από τους πολίτες σε μια περίοδο που οι κοινωνικές ισορροπίες είναι συν τοις άλλοις επισφαλείς, λόγω και του παρατεταμένου εγκλεισμού.

»Μάλιστα, ειδικές αστυνομικές υπηρεσίες, που πρόσφατα στελεχώθηκαν με ανεκπαίδευτο προσωπικό και όπως ποτέ άλλοτε ενισχύθηκαν σε βάρος των Τμημάτων, έχουν προσανατολιστεί, με άνωθεν εντολές σε αχρείαστη και υπέρμετρη καταστολή, με επακόλουθα πολλές φορές αυθαίρετες πράξεις που η ευθύνη τους βαραίνει την ηγεσία, τα επιχειρήματα της οποίας δεν πείθουν κανένα».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας «The Conference Board Global Consumer Confidence» που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Nielsen, 8 στους 10 Έλληνες (80%) πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική ύφεση.

Επιπλέον, το 66% των ερωτώμενων αμφιβάλει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους 12 μήνες (αυξημένο ποσοστό κατά 12 μονάδες σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020).

Το 49% των Ελλήνων ανησυχούν για την Οικονομία, και 3 στους 10 πολίτες ανησυχούν για την εργασία τους, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο του συνόλου των κρατών της Ευρώπης.

»»» Τους πανηγυρισμούς του οικονομικού επιτελείου προκάλεσαν οι τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, που πέραν πάσης προσδοκίας, τοποθέτησε την ύφεση του 2020 μόλις στο 8,2%, «διαψεύδοντας» ακόμα και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο τον περασμένο Δεκέμβριο στον προϋπολογισμό εκτιμούσε την μείωση του ΑΕΠ στο 10,5%.

Πριν από λίγες ημέρες η ΕΛΣΤΑΤ εμφάνισε ύφεση κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη από την κυβερνητική εκτίμηση, ενώ προφανώς θα έφερε σε δύσκολη θέση την Κομισιόν, η οποία στις χειμερινές της προβλέψεις εκτιμούσε την μείωση του ελληνικού ΑΕΠ πέρυσι στο 10%.

Ορισμένοι οικονομολόγοι και ανεξάρτητοι αναλυτές, τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της δεύτερης άποψης, υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση του 2020 θυμίζουν την εποχή των Greek Statistics, που με αποκορύφωμα τα τραγελαφικά σχετικά με το έλλειμμα του 2009, έκαναν την Ελλάδα μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η ΕΛΣΤΑΤ με τις ανακοινώσεις της για την ύφεση του 2020 αυτοδιαψεύδεται, καθώς, επιμέρους έρευνες και στοιχεία της, διαμορφώνουν διαφορετική εικόνα από αυτή που παρουσίασε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: