Μισθοί «πείνας» για έναν στους πέντε εργαζόμενους

Γεια σας, ας δούμε τη 2α Μαρτίου…

Τροχοπέδη σε αυτή την τακτική, που εμφανίστηκε και εδραιώθηκε στην κορονο-κρίση και τα lockdown, επιδιώκει να βάλει η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να αλλάξει τον τρόπο δήλωσής τους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα πρώτα στοιχεία των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου, κατά τον Φεβρουάριο, όταν άλλαξε το σύστημα και ξεκίνησε η προαναγγελία των αναστολών, δηλώθηκαν τουλάχιστον 75.000 εργαζόμενοι λιγότεροι σε σχέση με τον Ιανουάριο.

»»» Πάνω από 4 εκατομμύρια είναι ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία τον Φεβρουάριο, ως συνέπεια του νέου lockdown, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1,12% συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα, ή κατά 44.436 ανθρώπους, με αποτέλεσμα 4 εκατομμύρια άνθρωποι να είναι χωρίς δουλειά για πρώτη φορά από τις αρχές του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Ο Φεβρουάριος ήταν επίσης ο πρώτος μήνας καθαρής απώλειας θέσεων εργασίας από τον Μάιο του 2020, με την Ισπανία να χάνει περίπου 30.211 θέσεις κάθε μήνα, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, που είχε πει παλιότερα «ό,τι δίνουμε είναι δανεικά και θα τα πάρουμε πίσω», εμφανίστηκε συντετριμμένος δηλώνοντας ότι «κάθε εβδομάδα αυστηρού lockdown κοστίζει περίπου 200 εκατ. ευρώ».

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, το ποσό αυτό έρχεται να επιβαρύνει ένα ήδη παρά πολύ βαρύ φορτίο. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχουν σε αυτή τη φάση νέα μέτρα στήριξης, αλλά θα παραταθούν οι ενισχύσεις.

»»» Τον χαμηλότερο δυνατό μισθό, δηλαδή κάτω από 500 ευρώ το μήνα, παίρνουν 410. 256 εργαζόμενοι, οι οποίοι αποτελούν και τη μεγαλύτερη μισθολογικά ομάδα, καθώς φτάνουν το 20% του συνόλου, σύμφωνα με στοιχεία υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι επιχειρήσεις τον Οκτώβριο κάθε έτους.

Όπως προκύπτει από την ΕΡΓΑΝΗ, το σύνολο εργαζομένων στην Ελλάδα για το 2020 ήταν 2.051.025. Από αυτούς 263.171 έλαβαν το 2020 μηνιαίο μισθό από 701-800 ευρώ, 246.955 αμείβονταν με 601-700 ευρώ τον μήνα, και 223.049 εργαζόμενοι έπαιρναν μισθό 1001-1.200 ευρώ.

Η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων (88,5 % του συνόλου) απασχολούν από 1 έως 10 εργαζόμενους και οι περισσότερες (17,41 % του συνόλου) δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, που είναι και ο μεγαλύτερος εργοδότης, καθώς απασχολεί το 13,39 % του συνόλου των εργαζομένων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: