Πέφτει μόνη της η κυβέρνηση!

Γεια σας, ας δούμε την 28η Φεβρουαρίου…

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, αυξάνονται εκείνοι που εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι οι σημερινές αποδόσεις των ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως τον επικείμενο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και στις χώρες και στις επιχειρήσεις.

Έρευνα του μεγαλύτερου εξαγωγέα της Ευρώπης, της Γερμανίας, κατέδειξε πως το 2020 οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις εξαγωγές θα μπορούσαν να πλήξουν το ίδιο άσχημα τη γερμανική οικονομία όσο και οι κίνδυνοι στο εσωτερικό της χώρας.

Πάντως, υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια αυξανόμενη στροφή σε αυτό που ονομάζουμε «πράσινες» επενδύσεις, ενώ και οι κεντρικές τράπεζες στρέφουν την προσοχή τους προς αυτές, μαζί με κυβερνήσεις που ανακοινώνουν στόχους για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

»»» Από την εφορία και τους οικονομικούς εισαγγελείς ελέγχονται περισσότεροι από 13.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι κατηγορούνται για μεγάλη φοροδιαφυγή ή έχουν τεράστια χρέη προς το Δημόσιο, κατά την τελευταία πενταετία.

Η έκρηξη της μεγάλης φοροδιαφυγής και των υποθέσεων μαύρου χρήματος στην περίοδο 2016 – 2020 αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ οι συγκεκριμένες υποθέσεις παραπέμφθηκαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Παράλληλα η Αρχή για το ξέπλυμα κοινοποίησε στην ΑΑΔΕ, πάνω 4.800 υποθέσεις που ελέγχονται για ξέπλυμα, προκειμένου να ελεγχθούν και για φορολογικές παραβάσεις.

Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ εντόπισε συνολικά 7.296 περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, οι οποίοι χρωστάνε στο δημόσιο, συνολικά, το ποσό των 11,4 δισ. ευρώ.

Όπως διαπιστώνεται έχει δημιουργηθεί «έμφραγμα» σε υπηρεσίες, όπως τα υποθηκοφυλακεία ή τα κτηματολογικά γραφεία, κυρίως δε για όσα ακίνητα δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Ποταμιάνο, πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, «το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις επειδή στα υποθηκοφυλακεία η διαδικασία γίνεται πλέον μόνο με ραντεβού και δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημέρες παρά μόνο έπειτα από αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.

Ακόμα και η ίδια η διαδικασία για να εξασφαλίσει κανείς ραντεβού είναι προβληματική, μιας και η σχετική πλατφόρμα κλείνει σχεδόν με το που ανοίγει κάθε πρωί. Λόγω της υψηλής ζήτησης συμπληρώνονται άμεσα οι διαθέσιμες ημέρες και ώρες», τονίζει.

»»» Συλλήψεις στην Κοπεγχάγη στη διάρκεια διαδήλωσης κατά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, στην οποία μετείχαν περίπου 1.200 άνθρωποι και διοργανώθηκε από το ριζοσπαστικό κίνημα «Men in Black», το οποίο έχει διοργανώσει πολλές διαδηλώσεις από τον Δεκέμβριο.

Η διαδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε γενικά σε ήρεμη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την αστυνομία. Ωστόσο έγιναν οκτώ συλλήψεις, κυρίως για την χρήση πυροτεχνημάτων από διαδηλωτές και βίαιη συμπεριφορά, αναφέρει η αστυνομία της Κοπεγχάγης σε μήνυμά της στο Twitter.

Αρχικά στη διαμαρτυρία μετείχαν περίπου 600 άτομα, αλλά αργότερα οι συμμετέχοντες αυξήθηκαν σε περίπου 1.200 βάσει υπολογισμού αυτών που βρίσκονταν το βράδυ στην μεγάλη πλατεία του δημαρχείου της Κοπεγχάγης, με σύνθημα «Ελευθερία για τη Δανία, αρκετά».

Όπως δήλωσε, τις επόμενες ημέρες θα σημειωθεί μείωση των κρουσμάτων στην Αττική, ωστόσο δεν είναι βέβαιος για το κατά πόσο αυτή η μείωση θα είναι αρκετή για το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς στις 16 Μαρτίου, βάζοντας στην εξίσωση και τα μεταλλαγμένα στελέχη.

Παράλληλα, ο καθηγητής πνευμονολογίας πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης υποστήριξε πως το επιδημιολογικό κύμα θα κορυφωθεί την επόμενη βδομάδα σε όλη τη χώρα και πως για την Αττική οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι κρίσιμες και θα υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Δήλωσε ότι κάθε βαθμός θερμοκρασίας που ανεβαίνει, μειώνει τη μεταδοτικότητα κατά 3%. Είπε ακόμα ότι μέχρι τον Απρίλιο το 15% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί.

»»» «Στην Ελλάδα αυτοί που επιβάλλουν τα μέτρα είναι και αυτοί που τα παραβιάζουν», αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Politico, ασκώντας σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς σχετικά με την διαδικασία του εμβολιασμού και την διαχείριση της πανδημία.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ένα χρόνο μετά την εμφάνισή του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που επιβάλλουν τους κανόνες είναι συχνά και αυτοί που τους παραβιάζουν παραθέτοντας μια σειρά από γεγονότα.

Αρχικά, γίνεται αναφορά στο «γαλάζιο» στέλεχος που εμβολιάστηκε στη Χάλκη ενώ είναι μόλις 56 ετών, σε άλλα δύο παρόμοια περιστατικά στη Θεσσαλονίκη.

Το Politico θυμίζει επίσης και τις selfie των κυβερνητικών στελεχών τον περασμένο Δεκέμβριο στην πρώτη παραλαβή των εμβολίων, ενώ υπάρχει αναφορά στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία και το κορονο-γεύμα, καθώς και στη στάση της Εκκλησίας τα Θεοφάνεια, με ιερείς χωρίς μάσκες.

Έτσι, δεν θα ροκανιστεί περισσότερο το μαξιλάρι διαθεσίμων και η στήριξη θα είναι «λογιστική», καθώς τα ποσά που θα χορηγεί το Δημόσιο υπό μορφή κουπονιών, τα οποία θα είναι σαν δίγραμμες επιταγές, θα επιστρέφουν λογιστικά στα ταμεία του ως πληρωμές φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

Το κυβερνητικό σχέδιο έχει τεθεί υπόψη των ευρωπαϊκών Θεσμών, όπως προκύπτει από σχετική αναφορά στην τελευταία έκθεση έκθεση αξιολόγησης.

Ειδικότερα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει «πιστωτικά μέσα» για περαιτέρω στήριξη επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ή συνεχίζουν να πλήττονται από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και από τις επιπτώσεις τους στην οικονομία.

»»» Μια σειρά δημοσκοπήσεων αλλάζει το σκηνικό που εμφανιζόταν από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία η ΝΔ, δείχνοντας πτώση των ποσοστών της κυβέρνησης που πληρώνει την διαχείριση της πανδημίας και της Οικονομίας, αλλά και την υπόθεση Λιγνάδη.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στα ποσοστά του, χωρίς να εισπράττει κάτι από την ραγδαία φθορά της κυβέρνησης, χωρίς να φαίνεται σημαντική διασπορά ψήφων σε άλλα κόμματα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Palmos Analysis, οι αρνητικές απαντήσεις για τα μέτρα που ελήφθησαν στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων, ήταν διπλάσιες από τις θετικές στο γενικό σύνολο, 62% έναντι 30%, και οριακά θετικές με 45% έναντι 44% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, σε έρευνα της Protata η ΝΔ προηγείται με 33% (τρεις μονάδες λιγότερο σε σχέση με τη μέτρηση του Νοεμβρίου που λάμβανε 36%) και ακολουθεί σε απόσταση 9 μονάδων διαφοράς ο ΣΥΡΙΖΑ με 24%. Στην τρίτη θέση, ελαφρώς ενισχυμένο, εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής με 5,5% και έπονται το ΚΚΕ με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,5% και τελευταία η Ελληνική Λύση με 2,5%.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: