SOS για την Ακρόπολη που τσιμεντώνεται!

Γεια σας, ας δούμε την 26η Φεβρουαρίου…

»»» Την τεράστια ζημιά που προκάλεσε η πανδημία στην τουριστική οικονομία αποτυπώνει ειδική έκθεση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 2020 μειώθηκε κατά 76,5% και διαμορφώθηκε στις 7.375 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 31.348 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Πέρσι καταγράφηκαν 5,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έναντι 21,5 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά -72,5% και -15,6 εκατ. αφίξεις.

Στις ακτοπλοϊκές γραμμές μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η εισερχόμενη επιβατική κίνηση το 2020 εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά -70% το 2020 ενώ η εκτίμηση για τον αριθμό των επιβατών ανέρχεται σε 450 χιλ. έναντι 1,5 εκατ. το 2019. Στην κρουαζιέρα, οι αφίξεις για το σύνολο του 2020 ανήλθαν σε 64 χιλ. έναντι 5,5 εκατ. το 2019 (-99%)

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΤΕΠ, τα έσοδα των ξενοδοχείων ανήλθαν μόλις σε 1,8 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά -78,1% σε σχέση με το 2019, όπου το σύνολο εσόδων ήταν 8,3 δισ. ευρώ, ενώ και ενοικίαση αυτοκινήτου σημείωσε μείωση του στόλου των οχημάτων κατά 15,9%, μείωση 10% των εταιρειών ενοικίασης και μείωση των συναλλαγών κατά 50%.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΚΦΝ η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, «επιχειρεί τώρα να εντυπωσιάσει με πρωτοβουλίες και ενέργειες, σε ότι αφορά στην ανάπτυξη του κλάδου αυτού του Θαλάσσιου Τουρισμού στη χώρα.

»Υπενθυμίζουμε και τις άλλες πρωτοβουλίες του υπουργείου Τουρισμού, που έκανε για την επανέναρξη, χωρίς κανένα νόημα και προοπτική της κρουαζιέρας από το Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά και ελάχιστες προσεγγίσεις από mega cruisers με πολύ μικρό αριθμό επιβατών, με αποτέλεσμα το όλο επιχείρημα να αποτύχει και σε λίγες εβδομάδες σταμάτησαν τα πλοία.

»Οι πανηγυρισμοί του για επιτυχία βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Αναφέρουμε ότι η κίνηση σε προσεγγίσεις πλοίων το 2020 ήσαν 204 και σε επιβάτες 66.874 έναντι των 3.899 και 5.537.500 αντίστοιχα το 2019.Διερωτώμεθα τι επιδιώκει με όλα αυτά;» επισημαίνει η Ένωση.

»»» «Απόκλιση από την ομαλότητα» χαρακτήρισε την τηλεργασία ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με όσους λένε ότι αυτή είναι η νέα κανονικότητα.

Αν και πιστεύει ότι η πανδημία του κορωνοϊού βοήθησε στην προώθηση της υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών και στη δημιουργία τρόπων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, θεωρεί ότι δεν θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, ο Σόλομον δεν είναι ο μόνος που εκφράζει αυτές τις απόψεις στον χρηματοοικονομικό τομέα. Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, δήλωσε ότι η εργασία από το σπίτι είχε αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων, εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην πλατφόρμα myBusinessSupport, τα αιτήματα ανήλθαν σε 721.395, από τα οποία θα απορριφθούν περισσότερα από 400.000.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που θα διατεθεί στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, είναι περιορισμένο, μόλις 500 εκατ. ευρώ. Υποθετικά, εάν μοιράζονταν ισομερώς σε όλους τους ενδιαφερόμενους, καθένας θα ελάμβανε ένα ποσό μικρότερο από 700 ευρώ.

Όμως, αποφασίστηκε η κατανομή να γίνει με βασική επιλογή να στηριχθούν όσοι ήταν κλειστοί και είχαν μηδενικό ή αισθητά μειωμένο τζίρο τον πρώτο μήνα του 2021.Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να «κοπούν» από δικαιούχοι, περισσότεροι από τους μισούς αιτούντες.

»»» Κείμενο με τίτλο ΑΚΡΟΠΟΛΗ SOS, συνυπογράφουν αρχιτέκτονες, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ιστορικοί της τέχνης και καλλιτέχνες, διαμαρτυρόμενοι για το νέο τσιμέντωμα στο αρχαίο μνημείο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι οι νέες παρεμβάσεις στη δυτική πρόσβαση του Ιερού Βράχου, θα αλλάξουν δραματικά την μορφή και το περιεχόμενο του Μνημείου της Ακρόπολης ως αρχαιολογικού τόπου, στην παγκόσμια συνείδηση.

Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι δημιουργείται στον Ιερό Βράχο υποδομή εργοταξίου, με ερπυστριοφόρα τα οποία κινούνται επάνω σε αρχαίες πλακοστρώσεις!!!

Όπως υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, αρχαιότητες διαφόρων εποχών θα καταχωθούν και θα είναι απρόσιτες, καθώς η επίχωση σε ορισμένες θέσεις θα ξεπεράσει τα 3 μέτρα, ενώ για την στήριξη των βαθμίδων και την στερέωση της εκτεταμένης νέας κατασκευής θα χρειαστούν πυκνές, ογκώδεις θεμελιώσεις που θα εδράζονται στον βράχο και στις αρχαιότητες που θα καλυφθούν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: