«Δεν έχουμε διαφάνεια στα στοιχεία για τον κορονοϊό»!

Γεια σας, ας δούμε την 24η Φεβρουαρίου…

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Απρίλιο, όταν οι υπουργοί Οικονομικών κληθούν, με βάση σχετική εισήγηση της Κομισιόν, να αποφασίσουν αν θα εφαρμόσουν τη ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και τον επόμενο χρόνο, προκειμένου οι κυβερνήσεις να έχουν την ευχέρεια ενίσχυσης των οικονομιών με δημοσιονομικά μέτρα.

Όμως, η Ελλάδα αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς είναι η μοναδική χώρα που παραμένει σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ για τρίτο συνεχόμενο χρόνο, βρέθηκε μακριά από τους στόχους που είχαν τεθεί όταν βγήκε η χώρα από το μνημόνιο.

»»» Υπουργός Μοναξιάς ορίσθηκε στην Ιαπωνία, μετά την αύξηση των αυτοκτονιών που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας!

Το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 16% από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, χρονικό διάστημα του το δεύτερου κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα μελαγχολίας, τον τελευταίο χρόνο, με σχεδόν 900 να προβαίνουν στο απονενοημένο διάβημα. Ποσοστό αύξησης της τάξεως του 70% σε σχέση με πέρσι.

Στις αρμοδιότητες του νέου υπουργού είναι να βοηθάει τα παιδιά από οικογένειες με οικονομικά προβλήματα  και να δημιουργήσει ειδικές δραστηριότητες, μαζί με  ένα φόρουμ συζήτησης, με σκοπό την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Παράλληλα, τονίζει την αβεβαιότητα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που συνδέονται άμεσα με την πορεία του τουρισμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση είναι μάλλον διεκπεραιωτική, αφού ο κρίσιμος έλεγχος για την Ελλάδα από τους Θεσμούς θα είναι ο επόμενος, μέσα στον Μάιο, όταν θα κριθεί αν έχουν προχωρήσει επαρκώς σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου.

»»» «4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα», υποστήριξε ο Γιώργος Καββαθάς, επικαλούμενος στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία για πάρα πολλές επιχειρήσεις η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

«Η πολιτεία να βάλει βαθιά του χέρι στην τσέπη για να στηρίξει τις επιχειρήσεις του λιανεμπόριου. Ο κλάδος της εστίασης έχει καταστραφεί εντελώς πλέον. Πρέπει να βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο για την επανεκκίνηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

«Μόνο το 16% των επιχειρήσεων έχει ταμειακή δυνατότητα για πάνω από ένα μήνα» και πρόσθεσε ότι «η οικονομία χάνει κάθε μήνα περίπου 2 δισ. ευρώ».

«Οικονομία και Υγεία πρέπει να βρουν μια κοινή συνισταμένη. Δεν αντέχουμε άλλο οικονομικά και η καταστροφή δεν θα είναι μόνο στο επίπεδο της υγείας αλλά και στο επίπεδο της ψυχολογίας και της ίδιας της ζωής των ανθρώπων» τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Συγκεκριμένα, η 26χρονη Αφγανή η οποία επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη την περασμένη Τετάρτη με προορισμό τη Γερμανία. Τελευταία στιγμή, ωστόσο, της έγινε γνωστό ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα η αναχώρηση της, λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης της.

Σε μια πράξη απελπισίας, έβγαλε από τη σκηνή της τα άλλα δύο παιδιά της και αυτοπυρπολήθηκε. Με παρέμβαση υπαλλήλων του ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ και άλλων αιτούντων άσυλο, η φωτιά σβήστηκε και η 26χρονη μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Εκεί νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ ελέγχεται και ψυχολογικά.

»»» Η πείνα σαρώνει την Κεντρική Αμερική, καθώς η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία έχουν «γονατίσει» τον λεγόμενο «Ξερό Διάδρομο» που διαπερνά την κεντρική Αμερική.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού (ΠΠΕ) του ΟΗΕ, σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι σε Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα και Νικαράγουα είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας, έναντι 2,2 εκατομμυρίων το 2018.

Η οικονομική κρίση που επιδείνωσε η πανδημία του νέου κορονοϊού «είχε ήδη αποτέλεσμα τα τρόφιμα στα ράφια των καταστημάτων να γίνουν πολύ ακριβά για τους πιο ευάλωτους, όταν χτύπησαν οι δίδυμοι κυκλώνες Ήτα και Ζήτα», επισήμανε ο Μιγκέλ Μπαρέτο, διευθυντής του αρμόδιου τμήματος του ΠΠΕ.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών, το 15% από τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή τον Ιανουάριο τόνισαν πως έχουν πρόθεση να μεταναστεύσουν, ποσοστό που είναι διπλάσιο από αυτό που κατέγραφε το 2018.

Το ζευγάρι, όπως λέει, αναγκαζόταν να εργάζεται για ατελείωτες ώρες για 500 ευρώ και λίγο καιρό αργότερα αποφάσισαν να σταματήσουν τη συνεργασία ζητώντας τα χρήματα που είχαν δουλέψει. Όμως, ο εργοδότης μόλις άκουσε ότι φεύγουν και ζητούν τα χρήματα τους, έπιασε τον άνδρα από τον λαιμό και τον γρονθοκόπησε.

Φεύγοντας πήραν και πρόστιμο 600 ευρώ συνολικά, από 300 ευρώ ο καθένας, καθώς σε έλεγχο των αστυνομικών δεν είχαν το απαραίτητο έγγραφο μετακίνησης, γιατί ο εργοδότης δεν τους εφοδίασε ούτε με αυτό…

»»» Μια άλλη εικόνα της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα μας, δίνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στα στοιχεία που δίνονται, ενώ επισημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός δεν είναι καλά πληροφορημένος»…

Σχολιάζοντας τα 2.147 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, η κ. Λινού τονίζει ότι η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την αύξηση των τεστ, καθώς χθες έγιναν 55.000 τεστ, ενώ την προηγούμενη ημέρα, που είχαμε 880 κρούσματα, διενεργήθηκαν μόλις 15.000 τεστ.

Παράλληλα εκτίμησε ότι «βιαστήκαμε να πάρουμε μέτρα lockdown αγνοώντας προηγουμένως μέτρα που θα έπρεπε να έχουμε εξαντλήσει. Πρέπει να παρέμβουμε όπου υπάρχει πηγή διασποράς», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέσα μεταφοράς, βάζοντας, μάλιστα, «στοίχημα» πως «αν πηγαίνουμε σε μια αφετηρία επί μία εβδομάδα, θα δούμε μεγάλη διασπορά».

Αναφορικά με το πόσο συμβάλλει η λειτουργία των σχολείων στη διασπορά του ιού, η κ Λινού επικαλέστηκε μία μελέτη, την πρώτη σε μεγάλα δείγματα: «Προκύπτει ότι τα παιδιά κολλάνε το ίδιο όσο και οι μεγάλοι, αλλά επειδή εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ και δεν ξέρουμε ότι συμβάλλουν στη διασπορά».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: