Τι κρύβει το «προληπτικό» κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας;

Γεια σας, ας δούμε την 17η Φεβρουαρίου…

Οι αιτήσεις τους δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και ως εκ τούτου η ΑΑΔΕ άρχισε να αποστέλλει ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια στα οποία περιγράφονται και οι αιτίες απόρριψης.

Από τις 338.528 δηλώσεις Covid, οι οποίες υπεβλήθησαν στο διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου 2020, απορρίφθηκαν 79.306 μετά από εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων και αφού η ΑΑΔΕ είχε ζητήσει πρόσθετες διευκρινίσεις.

Περισσότερες από μία στις δύο απορρίψεις αφορούν μισθωτές, οι οποίοι διεκδίκησαν κούρεμα ενοικίου χωρίς να εντάσσονται στην κατηγορία των πληττομένων, ενώ σχεδόν μία στις τρεις αφορούσαν εργαζόμενους οι οποίοι δεν βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας, ώστε να δικαιούνται μειωμένο ενοίκιο.

»»» Τζίρος 41,6 δισ. ευρώ, χάθηκε από τις επιχειρήσεις το 2020 από την κορονο-κρίση, καθώς προσγειώθηκε στα 266 δισ. ευρώ κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, με μείωση 13,5% σε σχέση με το έτος 201, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, κατά 53,4%, μεταξύ των ετών 2020 και 2019, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης.

Ειδικά για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών έπεσε στα 72,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 79 δισ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 47,9%, μεταξύ του τέταρτου τριμήνου 2020 και του τέταρτου τριμήνου 2019, παρουσίασαν επίσης οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης.

«Και για όσους είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, αφού το επιτελικό κράτος δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τόσο δευτερεύοντα ζητήματα, όπως η διάνοιξη των δρόμων, η πρωθυπουργική σύσταση είναι υπομονή και όχι άσκοπες μετακινήσεις, μείνετε σπίτι».

«Πρωταθλητές στα λόγια, τελευταίοι στην προστασία των πολιτών. Ένα επιτελικό κράτος-μαϊμού», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΙΝΑΛ, επισημαίνοντας ότι «στην πράξη η κυβέρνηση χρεωκόπησε».

«Επί δύο μέρες, η Πολιτική Προστασία παρακολουθούσε τα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνει. Έκλεισαν την Εθνική Οδό και νόμισαν ότι έκαναν το καθήκον τους.250.000 νοικοκυριά έμεναν χωρίς ρεύμα, κάποιες περιοχές μάλιστα για 36 ώρες (!) και πολλές χιλιάδες σπίτια χωρίς νερό για 12 ώρες».

«Ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες διαβεβαίωναν για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, μπροστά στη χιονόπτωση που όλοι περίμεναν, τελικά όπως αποκαλύφτηκε το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το «μένουμε σπίτι»», τονίζει ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η άθλια κατάσταση στην Αττική, όπου με είκοσι εκατοστά χιόνι, εθνικές οδοί και κεντρικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί, μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιούνται και ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθρεφτίζει τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις ανάγκες του λαού».

»»» Για «πληροφόρηση μηδέν και γενική διάλυση», έκανε λόγο σε ανάρτηση του στα social media ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος, για τα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

Ο κ. Μάνος αναφέρθηκε στην προσωπική του περιπέτεια με τη διακοπή ρεύματος επί ώρες στο σπίτι του στην Εκάλη, και σχολιάζει: «Έτσι φαντάζονται την κανονικότητα;».

Συγκεκριμένα, τονίζει: «Από όταν ήμουν παιδί κατοικώ στην Εκάλη. Παλιά είχαμε συχνά χιόνια το χειμώνα. Τα τελευταία χρόνια, όχι. Φέτος ήταν η εξαίρεση. Γενική διάλυση! Είμαι ήδη 36 ώρες χωρίς ηλεκτρικό, άρα χωρίς θέρμανση και 12 ώρες χωρίς ύδρευση».

Μιάμιση μέρα πυκνής χιονόπτωσης ήταν αρκετή για να παραλύσει η μισή Αττική, με αποτέλεσμα 250.000 νοικοκυριά να βρεθούν ακόμα και για περισσότερες από 24 ώρες χωρίς ρεύμα, εν μέσω ψύχους και με τα προβλήματα να μην έχουν ακόμα αποκατασταθεί σε δεκάδες περιοχές.

Ταυτόχρονα, η σφοδρή-αλλά όχι πρωτόγνωρη-κακοκαιρία ανέδειξε την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του και ειδικότερα αποκάλυψε τις σοβαρές αδυναμίες ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ, εξαιτίας στρατηγικών κυβερνητικών επιλογών. Αδυναμίες, που γίνονται ορατές δια γυμνού οφθαλμού σε περιπτώσεις συναγερμού.

Χαρακτηριστικά, τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ κάνουν λόγο για υποστελέχωση του οργανισμού εν όψει της ιδιωτικοποίησής του, ενώ απόδειξη, της προφανούς αδυναμίας του να αντιμετωπίσει τα πολυάριθμα προβλήματα, ειδικά στα δίκτυα μέσης τάσης, είναι η κυβερνητική απόφαση να ενεργοποιηθεί ο στρατός, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στα συνεργεία.

»»»» Ο υπουργός ΠΡΟΠΟ είπε ότι ο δρόμος έκλεισε προληπτικά, αν και δεν είχαν εκδηλωθεί ακραία καιρικά φαινόμενα, «για να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα». Όμως, η κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα ο ιδιώτης διαχειριστής της Εθνικής Οδού, να μην χρειαστεί να πληρώσει πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον νόμο 4663/20, ο οποίος ψηφίστηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, προβλέπεται πρόστιμο υπό προϋποθέσεις και εφόσον η κυκλοφορία διακοπεί συνεπεία δυσμενών καιρικών φαινομένων για πάνω από μία ώρα.

Συγκεκριμένα, το πρόστιμο «επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ή του κατ’ εξουσιοδότηση αυτού αρμοδίου οργάνου διοικητικό πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού (…)».

Δηλαδή, ο ιδιώτης έχει υποχρέωση να κρατά τον δρόμο ανοιχτό, κάτι που σημαίνει ενεργοποίηση ενός μηχανισμού καθαριότητας και ασφάλειας των ανθρώπων, υψηλού κόστους, ενώ σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει με πρόστιμο.

Ωστόσο, κανένα ποσό δεν θα καταβληθεί, αφού η προληπτική απόφαση ήταν του κράτους και όχι ευθύνη της εταιρείας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως καυτηριάζει σε ανάρτησή του στα social media ο Παύλος Πολάκης, «είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ιδιοκτησίας Γ. Περιστερη με αντιπρόεδρο τον Γουρζή Μιχάλη, πεθερό του Γεραπετρίτη».

Στο θέμα αναφέρθηκε  και το ΜέΡΑ25, επισημαίνοντας σε ανακοίνωση του ότι «το κλείσιμο των Ε. Ο. και Αυτοκινητοδρόμων αποδεσμεύει τις εταιρείες από την καταβολή αποζημίωσης»…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: