Χρυσοχοΐδης αποφασίζει και κλείνει τους δρόμους

Γεια σας, ας δούμε την 15η Φεβρουαρίου…

»»»Στον πάτο βρίσκεται η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα ΜΜΕ, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Friedrich Naumann Foundation, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα ΜΜΕ είναι στην προτελευταία θέση από τους 20 θεσμούς που μετρήθηκαν, ξεπερνώντας μόνο τις ΜΚΟ που είναι τελευταίες. Συγκεκριμένα τα ΜΜΕ εμπιστεύεται (πολύ και αρκετά) μόλις το 13% των πολιτών, ενώ 86% είτε δεν τα εμπιστεύονται καθόλου (52%), είτε λίγο (34%).

 

Πολύ καλύτερη είναι η θέση των ενημερωτικών ιστοσελίδων, με το 37% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι τις εμπιστεύεται πολύ (2%) και αρκετά (35%). Πολύ πάνω από το ποσοστό εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ είναι και το αντίστοιχο των social media (25%).

Ο θεσμός που συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης των πολιτών είναι ο στρατός με 69%, ακολουθούν το ΕΣΥ, η ΕΛΣΤΑΤ και οι επιχειρήσεις, ενώ στις τελευταίες θέσεις, λίγο πάνω από τα ΜΜΕ, βρίσκονται πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και Εκκλησία.

Ο πρώτος μήνας του έτους δείχνει ότι εξαντλούνται τα περιθώρια του προϋπολογισμού για τη στήριξη των πληγέντων από την πανδημία και εάν παραταθεί η ένταση της πανδημίας του κορονοϊού, οι πληγέντες θα μείνουν ακάλυπτοι.

Ήδη τα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγω για υπερδιπλάσιο πρωτογενές έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2021, για νέα αύξηση του δημοσίου χρέους, παρά τη χρήση κεφαλαίων από το «μαξιλάρι» ασφαλείας των ταμειακών διαθεσίμων.

Πρόκειται για έναν δημοσιονομικό εφιάλτη, καθώς αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι, πλέον, καθώς δεν υπάρχουν δημοσιονομικά πλεονάσματα, τα κεφάλαια που διατίθενται για τη στήριξη των πληγέντων προέρχονται από δανεικά, που αυξάνουν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

»»» Υποτίθεται ότι η αμφιλεγόμενη έκθεση Πισσαρίδη, ήταν απλώς ένα οδηγός, δεν ήταν πολιτικό κείμενο, και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα και γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική, αντιπαράθεση», είχε δηλώσει ο Κ. Μητσοτάκης.

Πώς όμως, αυτό το «ανεξάρτητο κείμενο», κατέληξε να απορροφηθεί σε μέγιστο βαθμό από τα υπουργεία της κυβέρνησης; Γιατί από τις συνολικά 403 προτάσεις, για 23 επιμέρους πεδία, ο συνολικός βαθμός ενσωμάτωσης είναι στο 73%, ενώ υλοποιούνται ήδη ή προβλέπεται να υλοποιηθούν άμεσα, 295 από αυτές τις προτάσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών, συνολικά κατατέθηκαν 61 προτάσεις στο σχέδιο Πισσαρίδη, από τις οποίες ενσωματώθηκε τελικά στην κυβερνητική γραμμή το 49%. Το 65% των προτάσεων Πισσαρίδη ενσωματώθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

Η ενσωμάτωση των προτάσεων Πισσαρίδη έφτασε το 70% στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ υπάρχουν και υπουργεία όπου οι προτάσεις Πισσαρίδη ενσωματώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, μεγαλύτερο του μέσου όρου του 73%.

Ενδεικτικό παράδειγμα το υπουργείο Παιδείας, όπου η ενσωμάτωση φτάνει το 84%, με τον τομέα της Εκπαίδευσης να υλοποιεί 88 από τις 103 προτάσεις. Υψηλό το ποσοστό ενσωμάτωσης και στο υπουργείο Δικαιοσύνης που φτάνει στο 85% , στο Υγείας με 95%, ενώ στο απόλυτο φτάνει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με 100% καθώς υλοποιούνται και οι 11 προτάσεις!!!

Εκπρόσωποι των επιχειρηματιών τονίζουν ότι «προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος έξωσης λόγω λήξης του χρόνου διάρκειας της μίσθωσης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητά να υπάρξει νομοθετική μέριμνα για την αυτοδίκαιη παράταση μισθώσεων, ως επιπλέον μέτρο που θα τονώσει την υπό ύφεση ελληνική επιχειρηματική οικονομία».

Για πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη συσσωρευτεί υποχρεώσεις που αφορούν και το μέρος των ενοικίων που δεν κατάφεραν να καταβάλουν τους προηγούμενους μήνες, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες.

»»» Στη λογική του «το κράτος είμαι εγώ», ο υπουργός ΠΡΟΠΟ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποφάσισε και έκλεισε την εθνική οδό για να «μην υπάρξουν θύματα» πριν ακόμα …πλακώσει η «Μήδεια», αντί να έχει φροντίσει να πάρει μέτρα ώστε να μην διακοπεί η κυκλοφορία.

Το επιτελικό κράτος και πάλι δεν κατάφερε να θέσει σε λειτουργεία το πολυδιαφημισμένο «112», για να ενημερωθούν οι εκατοντάδες οδηγοί, που εγκλωβίστηκαν ξαφνικά για ώρες στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Ο Χρυσοχοΐδης όταν ρωτήθηκε για το θέμα, είπε ότι το «112» ενεργοποιείται μόνο όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις ότι οι δρόμοι έκλεισαν με κριτήριο την προστασία των πολιτών.

Αναμενόμενες ήταν οι σφοδρές αντιδράσεις για την κατάσταση πανικού που προκάλεσε η κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλώντας για την «επιτελική ανικανότητα στα καλύτερά της» και υπογραμμίζοντας ότι:

«Μετά από δέκα μέρες «συσκέψεων» αυτό που κατάφερε με τα πρώτα χιόνια ήταν να αφήσει ολόκληρα νησιά χωρίς ρεύμα μέσα στον παγετό και εν τέλει να κόψει την Ελλάδα στα δύο με τη μόνη λύση που γνωρίζει διά πάσα νόσο: Απαγόρευση κυκλοφορίας».

Πυρά και από το ΚΙΝΑΛ για το κλείσιμο της εθνικής οδού από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για λογική του «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι», καλώντας την «να ζητήσει τουλάχιστον μία συγγνώμη από τους πολίτες».

«Έχει γίνει πλέον καθεστώς φυσικά φαινόμενα, όπως η χιονόπτωση τον χειμώνα, να βαφτίζονται «ακραία», μόνο και μόνο για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Η αριστεία της κυβέρνησης χτύπησε και στο μέτωπο της κακοκαιρίας», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΜέΡΑ25, μιλώντας «για μια κυβέρνηση «Μήδεια» που τρώει τα παιδιά της».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: