Εργαζόμενοι σε καθεστώς εκβιασμού και εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Γεια σας, ας δούμε την 14η Φεβρουαρίου…

Πρόκειται, για εγκαταλελειμμένα αρχοντικά, σπηλιές και διάφορα άλλα κτίρια σε ολόκληρη την Αττική, τα οποία συνοδεύονται από αστικούς θρύλους και έχουν αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας.

Όπως δηλώνει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος, ο οποίος τα έχει μελετήσει, πολλές από τις ιστορίες που τα περιβάλλουν ξεκινάνε από το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα κτίρια χρησιμοποιήθηκαν από δυνάμεις της κατοχής και θεωρήθηκαν καταραμένα.

Ανάμεσα τους είναι, η περίφημη Σπηλιά του Νταβέλη, το μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας, το σπίτι της Τζίνα Μπαχάουερ, στο Χαλάνδρι και η βίλα Καζούλη στην Κηφισιά.

»»» Ομαδικές αγωγές για τη λειτουργία των δικαστηρίων εξήγγειλαν οι δικηγόροι, στρεφόμενοι κατά της κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά στο lockdown των δικαστηρίων, των εισαγγελιών, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων όλης της χώρας.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή έχει εκπονήσει σχέδιο δικογράφου για άσκηση ομαδικών αγωγών, το οποίο θα διανείμει σε όλους τους δικηγόρους, λόγω του αδικαιολόγητου αποκλεισμού τους, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας, από την ενίσχυσή τους μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 1,2 και 3.

Επίσης, ζητά τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των δικηγόρων, που επιθυμούν, στην ίδια σειρά προτεραιότητας με τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, καθώς επίσης, και τον τακτικό δωρεάν έλεγχο για την ανίχνευση του κορωνοϊού

Την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση των οφειλών τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων με βάση τον νέο πτωχευτικό νόμο.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα επεκταθεί η προστασία πρώτης κατοικίας, μόνο για τους πληγέντες από την πανδημία, όπως θα προσδιορίζονται με συγκεκριμένα κριτήρια.

»»» Για τα τέλη του 2022 τοποθετείται η όποια ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εκτιμά ότι από ύφεση 10 % του ΑΕΠ το 2020 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% του ΑΕΠ φέτος και με 6% το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι στις Φθινοπωρινές προβλέψεις του Νοεμβρίου πριν επιβληθεί το δεύτερο lockdown στην οικονομία η ΕΕ προέβλεπε ύφεση 9% του ΑΕΠ για το 2020 και ανάπτυξη 5% του ΑΕΠ φέτος και 3,5% το 2022.

Στο σχόλιό της η Επιτροπή αφήνει να εννοηθεί ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα και παράλληλα η αιτία της αναθεώρησης των προβλέψεων ήταν η χειρότερη του αναμενομένου πορεία του κλάδου των υπηρεσιών και ειδικότερα του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι.

Οι ελπίδες για γρήγορη επιστροφή στα προ κορονο-κρίσης δεδομένα εξανεμίζονται, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα για το πρώτο τρίμηνο, με φόντο τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, τις μεταλλάξεις του ιού, τα πιο αυστηρά lockdown και την αύξηση της ανεργία.

H Βρετανία, παρότι φαίνεται να αποφεύγει στο όριο τον κίνδυνο της διπλής ύφεσης, γνώρισε πέρυσι τη χειρότερη ύφεση σε διάρκεια μεγαλύτερη των 300 ετών. Καλύτερη η εικόνα στις ΗΠΑ, που προβλέπεται να επιστρέψει πιο γρήγορα στην ανάκαμψη, παρότι η απασχόληση θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει.

Για την Ευρωζώνη, οι οικονομολόγοι προβλέπουν για το τρέχον τρίμηνο συρρίκνωση 0,8% μετά την πτώση 0,7% του τέταρτου τριμήνου του 2020, τη στιγμή που μόλις πριν από έναν μήνα έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,6% τους τρεις πρώτους μήνες του 2021.

»»» Σοκ προκαλούν τα στοιχεία εργοδοτικής αυθαιρεσίας που έχουν καταγραφεί μέσα στο 2020 και είναι σε γνώση των συνδικάτων, αλλά και του ΣΕΠΕ, καθώς μία στις τρεις καταγγελίες αφορά τον εκβιαστικό εξαναγκασμό των εργαζομένων να έχουν φυσική παρουσία στην εργασία τους, ενώ βρίσκονται επισήμως σε αναστολή εργασίας.

Παράλληλα, εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να επιστρέψουν το επίδομα της αναστολής σύμβασης (534 ευρώ) στον εργοδότη τους, δουλεύουν τζάμπα υπερωρίες ή υποχρεώνονται να συμφωνήσουν σε αλλαγή της σύμβασης εργασίας τους και δουλεύουν 12 ώρες αντί για 4 που είναι δηλωμένοι.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αναφέρεται σε έκθεση του ΣΕΠΕ, «εργοδότες ζητούν από τους εργαζομένους να υποβληθούν σε προληπτικό τεστ για τον κορονοϊό με δικά τους έξοδα και να το προσκομίσουν ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στην θέση εργασίας τους»!

Τα συνδικάτα και η ΓΣΕΕ έχουν συγκεντρώσει πάνω από 28.000 καταγγελίες εργαζομένων που αφορούν τις συνθήκες εργασίας από 19.3 έως και 31.12. Περίπου το 33%, δηλαδή 9.000 καταγγελίες, αφορούν εξαναγκασμό των εργαζομένων να δουλεύουν ενώ βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας ή σε καθεστώς τηλεργασίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: