«Σε πειραματική κατάσταση η Οικονομία»

Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε η 3η Φεβρουαρίου…

Ήδη έχουν συλλεχθεί περί τα 30-40 αιτήματα μόνο από την Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν ανάλογες κινήσεις και από επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η αποζημίωση που θα αιτηθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης θα αντιστοιχεί σε ποσοστό του τζίρου του 2019, το οποίο αναμένεται να κυμανθεί σε λογικά επίπεδα. Το ακριβές ποσοστό θα καθορισθεί το επόμενο διάστημα με βάση και τη σχετική έρευνα της υπόθεσης που κάνουν οι δικηγόροι.

»»» Η φτώχεια που βιώνει ο ελληνικός λαός, αναδεικνύεται και μέσα από τα στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού», με σημαντική αύξηση των αιτημάτων για υποστήριξη σε θέματα υγείας και οικονομικής αδυναμίας.

Όπως ανέφεραν οι ψυχολόγοι και ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κώστας Γιαννόπουλος, κατά την παρουσίαση του απολογισμού δράσεων για το 2020, η περιορισμένη πρόσβαση σε γιατρούς και νοσοκομεία και η οικονομική δυσχέρεια των γονιών, οδήγησαν σε έξαρση των αιτημάτων.

Συγκεκριμένα σημειώθηκε αύξηση κατά 72,8% των παιδιών που επισκέφθηκαν το Πολυϊατρείο του οργανισμού, κατά 44,8% των παιδιών που υποστηρίχθηκαν μέσω παιδιατρικής, κατ’ οίκον νοσηλείας, και κατά 25,9% των αιτημάτων σχετικά με προβλήματα υγείας. Παράλληλα, μεγάλωσε κατά 45,5% ο αριθμός των παιδιών με προβλήματα διαβίωσης.

Επίσης, αυξήθηκαν κατά 40,9% οι ανώνυμες και επώνυμες αναφορές σε θέματα κακοποίησης, αλλά αυτά τα στοιχεία είναι μόνο ενδεικτικά, καθώς «δεν υπάρχει εθνικός οργανισμός που να τα καταγράφει».

Σχεδόν οι μισοί, δηλαδή οι 300.073 εργαζόμενοι σε αναστολή, προέρχονται από 59.573 κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, ενώ οι υπόλοιποι 342.080 εργαζόμενοι δηλώθηκαν σε αναστολή από ανοιχτούς αλλά πληττόμενους βάσει ΚΑΔ εργοδότες.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που εμφανίζει ο Ιανουάριος όσον αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας είναι ακριβώς η ίδια με την εικόνα που εμφάνισε και ο περασμένος Δεκέμβριος, όταν είχαν δηλωθεί σε αναστολή 645.054 εργαζόμενοι από 168.199 επιχειρήσεις.

Όπως εξηγούν ειδικοί – εργατολόγοι, τα στοιχεία φωτογραφίζουν τον «πάγο» στην αγορά εργασίας, που παραμένει χωρίς σημαντική κινητικότητα έναν χρόνο τώρα.

»»» Οι Γερμανοί ξανάρχονται και μάλιστα με αυξημένες αρμοδιότητες, καθώς αναλαμβάνουν υπηρεσία στα ελληνικά αεροδρόμια, πραγματοποιώντας ελέγχους στις πύλες εξόδου σε όσους κατευθύνονται προς τη Γερμανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), η συνεργασία των Γερμανών και των Ελλήνων αστυνομικών έχει ήδη ξεκινήσει από το 2019 (!), και κρίνεται πετυχημένη, αποτρέποντας παράνομες απόπειρες αναχώρησης από την Ελλάδα προς τη Γερμανία.

Μέχρι σήμερα δραστηριοποιούνται οκτώ αστυνομικοί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν στη διάρκεια της χρονιάς και άλλοι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί στα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κρήτης…

Ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος είχε αναδείξει με τους υπολογισμούς του το μεγάλο ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ, μοντελοποίησε την προσπάθεια να κρατηθεί αυτή η ισορροπία μεταξύ υγειονομικής και οικονομικής κατάρρευσης, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους ελέγχου και αποφυγής συμφόρησης.

Τα δεδομένα τον οδηγούν στο συμπέρασμα πως το σύστημα βρίσκεται σήμερα στο τελευταίο στάδιο δυνατότητας ελέγχου, πριν οριστικοποιηθεί η πορεία κατάρρευσης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο καθηγητής παρατηρεί, ακόμη, ότι το περιθώριο λειτουργικότητας είναι πλέον πολύ μικρό -σχεδόν ανύπαρκτο, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι του συστήματος υγείας είναι ανεπαρκείς και το μοντέλο λειτουργίας χωρίς δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας των εστιών καθημερινού συνωστισμού, δηλαδή των σχολείων και των μέσων μαζικής μεταφοράς, είναι αναποτελεσματικό.

»»» Οι δημοκρατικές ελευθερίες περιορίστηκαν κατά σχεδόν 70% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα του Economist.

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, όμως ιδιαίτερα οξυμένο σε χώρες της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής με αυταρχικά καθεστώτα, όμως η έρευνα υπογραμμίζει ότι «το πιο αξιοσημείωτο το 2020 ήταν ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών στις προηγμένες δημοκρατίες».

Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου, με τις χώρες με τις περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες, βρίσκονται η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς.

Στον αντίποδα, στην τελευταία θέση της κατάταξης είναι η Βόρεια Κορέα, ενώ προηγούνται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Συρία και το Τσαντ.

Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες η αύξηση των εργατικών ωρών είναι σχεδόν 40% σε σχέση με τα επίπεδα πριν την κορονο-κρίση, αφού το οκτάωρο προ κορονοϊού έχει γίνει πλέον 11ωρο ημερησίως για όσους εργάζονται κατ’ οίκον, σύμφωνα με στοιχεία του Ιανουαρίου του 2021.

Η έρευνα βασίζεται στη χρήση διαδικτυακών βάσεων (server) που χρησιμοποιούν συστήματα VPN, και δείχνει έως 25% αύξηση στις ώρες τηλεργασίας σε Βρετανία, Ολλανδία, Καναδά και Αυστρία.

»»» Αβεβαιότητα για το μέλλον, οικονομική αστάθεια, αύξηση της ανεργίας και ύφεση πάνω από 10% προβλέπει για το 2021 το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, θεωρώντας ότι η ανάπτυξη αργεί να έρθει και η Οικονομία βρίσκεται σε «πειραματική κατάσταση».

«Σχεδόν έναν χρόνο μετά την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης, η ελληνική οικονομία, βαθιά πληγωμένη, βρίσκεται σε μια πειραματική κατάσταση άρσης της αναστολής βασικών δραστηριοτήτων της», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.

Όπως υπογραμμίζει, «σημαντικές εστίες οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας είναι ο αποπληθωρισμός, η μείωση των μισθών και των εισοδημάτων, η μεγάλη κάμψη της απασχόλησης, της κατανάλωσης, των εξαγωγών και των επενδύσεων και η υπέρ-διόγκωση του δημόσιου ελλείμματος και χρέους»

Παράλληλα, «η απασχόληση κατά μέσο όρο είναι χαμηλότερη κατά 68 χιλ. άτομα, καθώς στην καταμετρημένη ανεργία, δεν εντάσσονται όσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, οι οποίοι καταγράφονται στους οικονομικά μη ενεργούς».

Φαινόμενο της κορονο-κρίσης είναι η αύξηση του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων πάνω από το κανονικό ωράριο, σε ποσοστό 37,1%, που μεταφράζεται σε 3,35 εκατομμύρια άτομα, το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: