Η κορονο-κρίση απειλεί τη Δημοκρατία

Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε η 1η Φεβρουαρίου…

»»» Με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα είναι περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης, ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και στις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εκτός άλλων, ο κ. Καββαθάς ανέφερε ότι το 95% των επιχειρήσεων του κλάδου κατέγραψε μείωση του τζίρου το 2020, οποίος μεσοσταθμικά μειώθηκε κατά 56,3%. Επιπλέον το 75% των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας.

Επίσης τόνισε ότι πάνω από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχουν μηδενική ρευστότητα, δύο στις 10 έχουν ταμειακά διαθέσιμα για όχι περισσότερο από 1 μήνα, ενώ για το 16% των επιχειρήσεων εστίασης τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για 2 μήνες.

Σύμφωνα με τη Νορβηγίδα ερευνήτρια Μίμι Φραμ του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, υπάρχουν τουλάχιστον 16 διαφορετικοί τύποι «προσωπικότητας Covid-19», οι οποίες κυμαίνονται από τους αρνητές και τους εκμεταλλευτές, έως τους αλτρουιστές και τους πολεμιστές.

Οι 16 «φυλές» χωρίζονται σε τρεις βασικές ομάδες, όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στα αναγκαία μέτρα περιορισμού για λόγους πρόληψης:

Στους συμμορφούμενους: Ρεαλιστές, ανήσυχοι, στοχαστικοί, αποθησαυριστές, καινοτόμοι, υποστηρικτικοί, αλτρουιστές, πολεμιστές και βετεράνοι.

Στους μη συμμορφούμενους και ανυπάκουους: Αρνητές, βλαβεροί, ανίκητοι και επαναστάτες και στους εν μέρει συμμορφούμενους: Μεταδότες, επικριτικοί και εκμεταλλευτές.

»»» «Σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες» σχολίασε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, χαρακτηρίζοντας ως λάθος «που θα πληρώσουμε ακριβά», το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως είπε, δεν μπορεί να διανοηθεί πώς έγινε η επιλογή αυτή, από τη στιγμή που υπάρχουν τρία στοιχεία «εναντίον μας». Δηλαδή, ο καιρός που ευνοεί τον ιό, οι μεταλλάξεις που προκαλούν παγκόσμια ανησυχία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχουμε εμβόλια, και τρίτον η υπερκινητικότητα που αυξάνει τη διασπορά.

Ο κ. Καπραβέλος εκτίμησε ότι οι επιστήμονες δέχθηκαν πιέσεις για να δώσουν το «πράσινο φως» προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, «το νέο σχέδιο νόμου έρχεται να δώσει τη διαχείριση των λαϊκών αγοριών σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ) και επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές και να δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς.

Παράλληλα, ορίζει πλειστηριασμό των θέσεων κάθε 3 χρόνια, εμπλέκει τους δήμους να γνωμοδοτούν για τον καθορισμό του ύψους του ανταποδοτικού τέλους προς το φορέα διαχείρισης, καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών και εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

»»» Σε …click out κινδυνεύουν να μετατραπούν οι μέθοδοι πωλήσεων click inside και του click away, καθώς αντίθετο είναι ένα μεγάλο τμήμα επιχειρηματιών, που προτιμούν ακόμα και να μείνουν κλειστά τα καταστήματα τους, παρά να ακολουθήσουν τις κυβερνητικές προτάσεις.

Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη αλυσίδα ένδυσης και στη χώρα μας, αυτή του πολυεθνικού ομίλου Inditex που εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τα brands, Zara, Bershka, Pull & Bear, Massimo Dutti, Stradivarius κ.α., αποφάσισε να μην κάνει χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου click inside, ενώ δύσκολα θεωρεί ότι θα τηρήσει σφιχτά χρονοδιαγράμματα στις παραδόσεις του click away.

Την ίδια απόφαση με την Inditex έλαβε, αρχικά, και το Jumbo. Εν τούτοις κρίθηκε ότι η αλυσίδα δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί τις απαιτήσεις των νέων μεθόδων και ανακοίνωσε ότι είναι καλύτερο να παραμείνουν κλειστά. Αργότερα υπαναχώρησε και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τελικά.

Ανάλογες ανησυχίες διατυπώνουν και άλλοι παράγοντες της αγοράς, με τους περισσότερους να τονίζουν ότι και αν ακολουθήσουν τα click της κυβέρνησης, δεν μπορούν να εγγυηθούν για άμεσες παραδόσεις των προϊόντων στους αγοραστές.

Στην αναθεωρημένη έκθεσή του για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «τραβηγμένες» τις αποτιμήσεις που διαμορφώνονται τώρα στις αγορές και συνιστά σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να κάνουν πολύ προσεκτικούς χειρισμούς στην πορεία απόσυρσης των μέτρων στήριξης, ώστε να αποφευχθεί μια διαταραχή στις αγορές.

Όπως τονίζει το Ταμείο, η συνεχής στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας με μέτρα πολιτικής παραμένει απαραίτητη έως ότου πραγματοποιηθεί βιώσιμη ανάκαμψη και αποφευχθούν οι απειλές από την πανδημία για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

»»» Καταγγελία για απευθείας αναθέσεις από την ΕΡΤ στην εταιρεία δημοσκοπήσεων MARC του Θωμά Γεράκη, και με τιμές τρεις φορές υψηλότερες από τις τιμές της αγοράς, κάνει η εφημερίδα «Αυγή».

Το δημοσίευμα επικαλείται αποφάσεις που έχουν δημοσιευτεί στη «Διαύγεια» και σύμφωνα με αυτές, από το 2019, οπότε και ανέλαβε η διοίκηση Κ. Ζούλα – Γ. Γαμπρίτσου, η MARC έχει υπογράψει με την ΕΡΤ τρία συμβόλαια για τρεις ξεχωριστές αναθέσεις και οι τρεις ιδιαιτέρως «τσιμπημένες» στην τιμή.

Την ίδια ώρα, χαμός έχει γίνει με μια δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε ότι το 92% των οπαδών του ΚΙΝΑΛ συμπαθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου μίλησε για φανταστική δημοσκόπηση, αμφισβητώντας τόσο  την  εταιρεία, όσο και τον επικεφαλής της  Στράτο Φαναρά, ο οποίος αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι το δείγμα προέρχεται από ηλικιωμένους, οι οποίοι είχαν μεταβεί στα εμβολιαστικά κέντρα.

Οι καμπάνιες αυτές σχεδιάστηκαν και οργανώθηκαν από κυβερνήσεις και κόμματα, ενώ η ανάθεση για την εκτέλεσή τους, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, έγινε σε ειδικούς εργολάβους με εξειδίκευση… την παραπληροφόρηση!

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως «…κυβερνητικές υπηρεσίες, πολιτικά κόμματα και ιδιωτικές εταιρείες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση τής πολιτικής προπαγάνδας, ρυπαίνοντας το ψηφιακό οικοσύστημα πληροφοριών και καταστέλλοντας την ελευθερία τού λόγου και την ελευθερία τού τύπου…».

Σχετικά με την Ελλάδα σημειώνεται ότι η παραπληροφόρηση προέρχεται από την κυβέρνηση, από κόμματα και πολιτικούς, αλλά και από προσωπικότητες με ισχυρή επιρροή στα κοινωνικά δίκτυα.

»»» Η επέλαση της πανδημίας ασκεί πιέσεις στην ποιότητα της Δημοκρατίας, καθώς και στην κοινωνική συνοχή, προειδοποιεί πρόσφατη έκθεση του γερμανικού Ιδρύματος Μπέρτελσμαν.

Όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος Τόρστεν Χέλμαν, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, οι περισσότερες βιομηχανικές χώρες κάνουν ελάχιστα βήματα για την απομείωση του κρατικού χρέους, για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, για τη διασφάλιση και επέκταση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Επιπλέον, προειδοποιεί ότι αν η πανδημία προκαλέσει μεγαλύτερη φτώχεια, τότε θα οδηγηθούμε σε κοινωνική κρίση, «η οποία κατά κανόνα αποτελεί πρόσφορο έδαφος για λαϊκιστές και εγκυμονεί κινδύνους για τη λειτουργία της Δημοκρατίας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: