Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε η 29η Ιανουαρίου…
- Αποτυχία των κυβερνητικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων βλέπει το 70% των πολιτών, σύμφωνα με τον
πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, ο οποίος υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών.
Σχεδόν οι μισοί από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες βλέπουν μπροστά τους «λουκέτα», ενώ σε εν εξελίξει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ «ποσοστό άνω του 70% της κοινωνίας θεωρεί ότι τα μέτρα στήριξης είναι αναποτελεσματικά» τόνισε.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η κρίση βαθαίνει μέρα με τη μέρα και ο φόβος πρυτανεύει, με ιδιαίτερη ένταση στους κλάδους της εστίασης που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πισωγυρίσματος στις εποχές των μνημονίων».
Όπως αναφέρεται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank, η πανδημική κρίση θα μπορούσε να αφήσει βαθύτερα και πιο μακροχρόνια σημάδια στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και την απαξίωση δεξιοτήτων από την πλευρά του εργατικού δυναμικού.
Η αναστολή της παραγωγικής δραστηριότητας, λόγω των lockdown και η επακόλουθη παγκόσμια ύφεση, το 2020, έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά αβέβαιες προοπτικές για την αγορά εργασίας.
Ιδιαίτερα για εκείνους του εργαζόμενους που δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς μια συνεχώς αυξανόμενης χρήσης της τεχνολογίας.
Παράλληλα, βάζουν στο στόχαστρο τους επιστήμονες και τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι καλούνται στα μέσα ενημέρωσης να παρέμβουν σχετικά με τα επιδημιολογικές εξελίξεις και τις λύσεις που κάθε φορά προτείνουν στην κυβέρνηση.
Με επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, σημειώνει χαρακτηριστικά:
«…Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε ειδικούς επιστήμονες και μη, να ανακοινώνουν από τα τηλεπαράθυρα τρόπους λειτουργίας των καταστημάτων μας, οδηγώντας την εμπορική κοινότητα σε νευρική κρίση.
Οι υγειονομικοί, τη γνώμη των οποίων σεβόμαστε απόλυτα, προτείνουν υγειονομικά πρωτόκολλα, οι έμποροι προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις για τη λειτουργία της αγοράς και εσείς, η κυβέρνηση, αποφασίζετε και αναλαμβάνετε την ευθύνη».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times, αυτό το απόρρητο καθιστά ήδη δύσκολη τη λογοδοσία. Οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και AstraZeneca ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα χάσουν τους ευρωπαϊκούς στόχους παράδοσης, προκαλώντας ευρεία ανησυχία, καθώς εξαπλώθηκαν επικίνδυνες παραλλαγές ιών.
Όμως, οι όροι αυτών των συμβάσεων παραμένουν στενά προστατευόμενα μυστικά, ενώ τα διαθέσιμα έγγραφα υποδηλώνουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ζήτησαν και έλαβαν ευέλικτα προγράμματα παράδοσης, προστασία της πατέντας και ασυλία από την ευθύνη, αν κάτι πάει στραβά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, στις χώρες απαγορεύεται η δωρεά ή η μεταπώληση δόσεων, μια απαγόρευση που θέτει εμπόδια στον εμβολιασμό στις φτωχές χώρες.