Γεια σας, ας δούμε πώς διαμορφώθηκε η 28η Ιανουαρίου…
Επίσης, σημειώθηκε αύξηση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο διογκώθηκε κατά την διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και αποτέλεσε ένα από τα βασικά εμπόδια για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Από τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται πως το 2020 το ποσοστό των νοικοκυριών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) αυξήθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και σχεδόν 1 στα 4 νοικοκυριά (23%) δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αντίστοιχη αύξηση καταγράφεται και στις αρχές του 2021.
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, οι Έλληνες είναι απαισιόδοξοι σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση για το 2021, καθώς περισσότερο από 1 στα 3 νοικοκυριά (35,6%) αναμένει επιδείνωση, έναντι μόλις του 13,5% που εκτιμά πως θα βελτιωθεί και του 44,5% που δεν περιμένει κάποια μεταβολή.
«Ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι ακόμη πολύ υψηλός, επηρεάζοντας τα συστήματα υγείας και ασκώντας πίεση στις υπηρεσίες, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ χωρίς για να χαλαρώσουμε», τόνισε ο Κλούγκε.
«Η μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας απαιτεί μια συνεχή, συνεπή προσπάθεια. Να θυμάστε ότι λίγο πάνω από το 3% του πληθυσμού στην περιοχή έχει επιβεβαιωθεί πως έχει μολυνθεί από covid-19. Περιοχές που επλήγησαν σκληρά, ενδέχεται να πληγούν ξανά», υπογράμμισε.
Παράλληλα, το 69% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία για την στήριξη των επιχειρήσεων είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.
Ειδικότερα, το 84% των επιχειρήσεων απαντά ότι έχει επηρεαστεί από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία και το 81% δηλώνει ότι κατέγραψε μείωση του κύκλου εργασιών.
Η επιστροφή σε ένα κανονικό επίπεδο λειτουργίας είναι «άπιαστο όνειρο» για φέτος για τις περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς για το πρώτο εξάμηνο του έτους μόλις το 10% αναμένει κάτι τέτοιο, μέχρι το τέλος του 2021 το 20%, από το 2022 το 56% και υπάρχει και ένα ποσοστό 2% που απαντά «ποτέ».
Το 2021 φαίνεται ότι είναι απλά συνέχεια μιας χρονιάς κατά την οποία χάθηκε τζίρος περί τα 4 δισ. ευρώ, και συνεχίζει να συσσωρεύει ζημιές, αφού είναι άγνωστο πότε γίνει επανεκκίνηση του κλάδου.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για επανεκκίνηση με χρήση μόνο των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έπεσε στο κενό, καθώς απέκλειε έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων οι οποίες δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.
Ταυτόχρονα η πρόταση δεν ευνοείται και από τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες απαιτούν από τους περισσότερους επαγγελματίες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για λειτουργικό κόστος.
Ο κ. Γώγος είπε ότι πρόκειται απλώς για μια σκέψη του και όχι επίσημη πρόταση, τονίζοντας ότι μπορεί να εφαρμοστούν «έξυπνες λύσεις», όπως η κυκλοφορία στους δρόμους των πολιτών με ένα ιδιότυπο σύστημα «μονών – ζυγών», σε περίπτωση που μια περιοχή παρουσιάζει έκρηξη κρουσμάτων.
Πώς θα γίνει αυτό; Ανάλογα με τον αριθμό της αστυνομικής ταυτότητας!!!
Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, δικαιολόγησε την άποψη του, λέγοντας ότι η αύξηση της κινητικότητας είναι μεγάλο πρόβλημα, αφού αυξάνει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και έφερε σαν παράδειγμα την κοσμοσυρροή στην Ερμού, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο.