Χαμός με τα εμβόλια

Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε η 27η Ιανουαρίου…

»»» «Οι ανισότητες δημιουργούν νέα αριστοκρατία», υποστηρίζει ο σερβοαμερικανός οικονομολόγος Μπράνκο Μιλάνοβιτς, με αφορμή την έκθεση της Oxfam σχετικά με την εμβάθυνση των κοινωνικών ανισοτήτων λόγω της πανδημίας.

Σε συνέντευξη του στην DW επισημαίνει ότι «δημιουργείται μια άρχουσα τάξη, η οποία διαχωρίζεται από την υπόλοιπη κοινωνία». Και προσθέτει πως για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα και μοναδικό οικονομικό σύστημα κυριαρχεί στην υφήλιο. Ο καπιταλισμός.

Όπως επισημαίνει, σε ΗΠΑ και Κίνα, για παράδειγμα, δημιουργείται μια νέα κοινωνική τάξη προνομιούχων, η οποία ελέγχει και τις πολιτικές διαδικασίες.

Και προσθέτει ότι, «η δημοκρατία μετατρέπεται σε πλουτοκρατία. Κάποτε αυτό γίνεται εμφανές και στη διαδικασία ψήφισης νόμων από εκλεγμένους πολιτικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι επηρεάζονται από τα διάφορα λόμπι.

»Θύμα αυτής της διαδικασίας είναι η δημοκρατία. Σιγά, αλλά σταθερά η πολιτική εξουσία εξισώνεται με την οικονομική εξουσία και αυτό είναι ο ορισμός της πλουτοκρατίας».

Η Δ. Αυγέρη επικαλείται σχετική γνωμοδότηση του υπεύθυνου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του υπουργείου Υγείας, ο οποίος επισημαίνει ότι ο ΕΟΔΥ συγκεντρώνει από τα μέσα Νοεμβρίου μέσω των υγειονομικών περιφερειών και επεξεργάζεται ιατρικά προσωπικά δεδομένα των ασθενών που νόσησαν από Covid-19.

Όπως σημειώνει η βουλευτής ο ΕΟΔΥ ζητούσε από τις ΥΠΕ να του αποστέλλονται σε καθημερινή βάση τα ιατρικά δεδομένα όλων των εργαστηρίων.

»»» Οι μισοί τραπεζοϋπάλληλοι έχουν μείνει από το 2009 μέχρι σήμερα, καθώς εν μέσω πανδημίας συνεχίστηκε ο δραστικός περιορισμός προσωπικού με εντατικότερο ρυθμό, αφού το 2020 υπολογίζεται ότι γύρω στους 3.700 υπαλλήλους τέθηκαν εκτός τραπεζών.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απομακρύνσεων των τελευταίων χρόνων, ο οποίος ξεπέρασε το 10% του συνόλου των εργαζομένων, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στα τέλη του 2019 ήταν 36.663. Σημειώνεται, ότι το 2019 βρέθηκαν εκτός τραπεζών 2.656 εργαζόμενοι (ποσοστό μείωσης 6,7% σε σχέση με το 2018).

Η εικόνα περικοπής θέσεων εργασίας ανά συστημική τράπεζα τον προηγούμενο χρόνο διαμορφώθηκε ως εξής: Πειραιώς 1.000, Εθνική 700, Eurobank 1.300 (500 μετακινήθηκαν στην FPS), Alpha Bank 700 (500 μεταφέρθηκαν στην Cepal).

Μετά τις νέες απομακρύνσεις, μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και μεταφοράς προσωπικού σε εταιρίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων περιορίστηκε γύρω στις 33.000. Δηλαδή, έχουν μείνει οι μισοί από το 2009, που ανέρχονταν σε 65.682!

Ταυτόχρονα, το 2020 συνεχίστηκε η δραματική συρρίκνωση του δικτύου των ελληνικών τραπεζών. Η Πειραιώς έβαλε λουκέτο σε 45 καταστήματα, η Εθνική σε 41 και συνολικά εκτιμάται ότι έκλεισαν τον περασμένο χρόνο πάνω από 120.

Μιλώντας, σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με αφορμή την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Και ως προς το θέμα των αστυνομικών οργάνων με πολιτική περιβολή, που αναφέρθηκε το 1963, να θυμίσω ότι από το 1969, είχε ιδρυθεί μέσα στα πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα. Τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις. Το σπουδαστικό της Ασφάλειας ήταν αστυνομικοί με πολιτικά για να χαφιεδίζουν τους φοιτητές»….

Τη δήλωση του υφυπουργού Παιδείας σχολίαζε με οργισμένο τρόπο η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι, «η ντροπιαστική επίκληση του κ. Συρίγου προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των συντηρητικών πολιτών».

»»» Το καλύτερο σενάριο για τις φτωχότερες χώρες είναι να υπάρξει μια καθυστέρηση 6-8 μηνών στην προμήθεια εμβολίων, σε σχέση με τα πλουσιότερα κράτη, δήλωσε σήμερα ο Μπιλ Γκέιτς.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Γκέιτς χαρακτήρισε την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων κατά της COVID-19 ένα «εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα κατανομής» που ασκεί πιέσεις σε παγκόσμιους θεσμούς, κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες.

«Κάθε πολιτικός υφίσταται πιέσεις να πάει να υποβάλει προσφορά για τη χώρα του και να μπει πιο μπροστά στην σειρά», πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε, τέτοιου είδους πίεση δεν βοηθά, σημειώνοντας ότι φαρμακευτικές εταιρίες όπως οι Pfizer, BionTech, AstraZeneca και Moderna, ανέπτυξαν όλες τους εμβόλια κατά της COVID-19 μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

«Εάν είσαι μια φαρμακευτική που δεν παρασκεύασες εμβόλιο, δεν υφίστασαι πιέσεις. Αλλά αυτές που ανέπτυξαν το εμβόλιο… είναι αυτές που υφίστανται επιθέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι γνωστό. Ο ένας μετά τον άλλον, οι λοιμωξιολόγοι βγαίνουν στα κανάλια και μιλούν για έξαρση του κορονοϊού, έστω και αν τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

Προφανώς, υπάρχουν στοιχεία τα οποία δεν κάνει να ξέρουμε εμείς οι πληβείοι. Έτσι, σταχυολογούμε τις δηλώσεις των ειδικών. Ο κ. Τζανάκης, δήλωσε ότι φοβάται «ένα νέο σκληρότερο lockdown».

Ο κ. Γώγος είπε ότι Φεβρουάριος και Μάρτιος οι πιο επικίνδυνοι μήνες (λέτε να μείνουμε έγκλειστοι μέχρι τον Μάρτη;). Παράλληλα τόνισε ότι δεν αποκλείεται να μην ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια. Ο κ. Δημόπουλος, συνέδεσε τον κορονοϊό με την έξαρση της γρίπης που παραδοσιακά υπάρχει αυτή την εποχή (την είχαμε ξεχάσει) και δεν απέκλεισε νέα μέτρα!

Η κ. Γιαμαρέλλου μίλησε για μετάλλαξη του ιού και πρόσθεσε ότι σχολεία και λιανεμπόριο εξαρτώνται από τα κρούσματα, ενώ ο κ. Βατόπουλος έκανε λόγο για ενδεχόμενο τρίτο κύμα του κορονοϊού, το οποίο δεν αποκλείεται να συνοδευθεί και με τρίτο lockdown…

»»» Φουντώνει η κόντρα ανάμεσα στην AstraZeneca και την Κομισιόν, καθώς η βρετανική εταιρεία αποχωρεί από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, οι οποίες είχαν ως στόχο να βρεθεί λύση στην καθυστέρηση προμήθειας εμβολίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αναμένει από την εταιρεία περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με την ανακοίνωσή της για περικοπή των παραδόσεων εμβολίων το πρώτο τρίμηνο, μια εξέλιξη που έρχεται αφότου η εταιρεία υποστήριξε ότι δεν είναι υποχρεωμένη από το συμβόλαιο της.

Η αποχώρησή της από τις συνομιλίες με την Κομισιόν, πυροδοτεί νέα ένταση στο ήδη τεταμένο κλίμα και καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να δοθεί στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν υπάρξει αυτό το αδιέξοδο στις συνομιλίες, δύο γερμανικές εφημερίδες είχαν δημοσιεύσει ότι τα εμβόλια της AstraZeneca έχουν μόλις 8% αποτελεσματικότητα στους άνω των 65 ετών.

Κάτι που διάψευσε η εταιρεία, αλλά για πολλούς θεωρήθηκε ένα ακόμη μέρος του κλιμακούμενου «πολέμου των εμβολίων», αλλά και της ΕΕ με τη Βρετανία, στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μετά το Brexit… Παράλληλα, προωθείται μόνο το εμβόλιο της Pfizer, που τείνει να γίνει μονοπωλιακό είδος για Ευρώπη και Αμερική.

Παρόλα αυτά, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει ανακωχή, όπως γίνεται μετά από τέτοιου είδους συγκρούσεις. Ωστόσο τα τεράστια συμφέροντα που διακυβεύονται αναδείχτηκαν με τον πιο έντονο τρόπο, καθώς «είναι πολλά τα λεφτά Άρη»…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: