Δεν αποφάσισε η Επιτροπή για τη απαγόρευση των συναθροίσεων

Γεια σας, ας δούμε τι επιφύλαξε η 26η Ιανουαρίου…

»»» Ανησυχίες για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να ξεσπάσει ένα «τσουνάμι» πτωχεύσεων, όταν θα αρχίσει να υποχωρεί η υγειονομική κρίση, να λήγουν οι αναστολές στις πληρωμές δανείων και να αποσύρονται τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις κυβερνήσεις.

Ανάλυση του Ταμείου σε ένα δείγμα 13 ανεπτυγμένων οικονομιών στα χρόνια από το 1990 μέχρι τώρα, δείχνει ότι ο αριθμός των πτωχεύσεων στη διάρκεια της προηγούμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης αυξήθηκε, έως και σχεδόν κατά 40%, ενώ στην κρίση του «Μεγάλου Lockdown», όπως την ονομάζει το Ταμείο, ως τώρα οι πτωχεύσεις μειώνονται έως και σχεδόν 30%.

Το ΔΝΤ εξηγεί αυτό το παράδοξο, εκ πρώτης όψεως, φαινόμενο, σημειώνοντας ότι η μείωση των πτωχεύσεων είναι αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων, όπως η αναστολή των διαδικασιών πτώχευσης, που τέθηκαν σε ορισμένες χώρες.

Όμως, η αποτροπή των πτωχεύσεων δεν μπορεί να είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, αφού, αργά ή γρήγορα, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, οι οικονομίες θα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας και μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα βρεθούν, αναπόφευκτα, κοντά στην πτώχευση.

Η υπογραφή της σύμβασης για τα μαχητικά RAFALE ήταν μόνο η αρχή. Τα γαλλικά αεροσκάφη στοιχίζουν στο Ελληνικό Δημόσιο 2,4 δισεκατομμύρια, ενώ για πρώτη φορά αποκλείονται από το πρόγραμμα οι εγχώριες βιομηχανίες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διασώζεται η γραμμή παραγωγής της Dassault, αφού η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που προμηθεύτηκε RAFALE είναι η Ελλάδα, και χωρίς τη σύμβαση αυτή το συγκεκριμένο μαχητικό θα ολοκληρώνει τον κύκλο του.

Φαίνεται, όμως, ότι έχει ανοίξει για καλά η όρεξη των Γάλλων, καθώς ασκούν πιέσεις προκειμένου να προμηθευτούμε και γαλλικές φρεγάτες που θα στοιχίσουν στο Ελληνικό Δημόσιο πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας κατέθεσε αναβαθμισμένη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει και μια ενδιάμεση λύση με τη διάθεση στο Ναυτικό δύο γαλλικών πολεμικών πλοίων (με το αζημίωτο) μέχρι να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των φρεγατών…

»»» Δεν κάνουν πίσω οι «θεσμοί» για τις οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιους Οργανισμούς, καθώς απορρίπτουν το ενδεχόμενο να πάει πίσω η ισχύς του νέου πτωχευτικού κώδικα και ζητούν  κατασχέσεις και πλειστηριασμούς εδώ και τώρα.

Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, το σύνολο των δανείων ανέρχεται σε 164 δισ. ευρώ, από τα οποία, τα 58,7 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα». Από αυτά, τα 27 δισ. ευρώ είναι δάνεια νοικοκυριών (20,5 δισ. στεγαστικά δάνεια και 6,6 δισ. καταναλωτικά).

Τα υπόλοιπα 31,7 δισ. ευρώ είναι δάνεια επιχειρήσεων (13,6 δισ. δάνεια μικρών επιχειρήσεων, 9,5 δισ. ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, 7,4 δισ. μεγάλων επιχειρήσεων και 1,2 δισ. ναυτιλιακά).

Την ανηφόρα έχουν πάρει και οι οφειλές στην Εφορία. Συγκεκριμένα: 4.366.874 φορολογούμενοι οφείλουν στην 106,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα νέα ληξιπρόθεσμα είναι 4,939 δισ. ευρώ, τα οποία οφείλουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ 4,269 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.

«Ήταν η πιο σοβαρή κρίση στον κόσμο της εργασίας μετά την Παγκόσμια Ύφεση του 1930. Συνέπεια όλων αυτών ήταν οι τεράστιες απώλειες στο παγκόσμιο εργατικό εισόδημα, ίσο με 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς την στήριξη εισοδήματος. Δηλαδή χάθηκε το 4,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ένα ασύλληπτο ποσοστό» είπε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Γκάι Ράιντερ.

Τα περιοριστικά μέτρα λόγω COVID, κατέστρεψαν το 8,8% των ωρών εργασίας παγκοσμίως. Σε απόλυτο αριθμό χάθηκαν 255 εκατομμύρια θέσεις πλήρους εργασίας, συντρίβοντας το αρνητικό ρεκόρ της οικονομικής κρίσης.

»»» Περισσότεροι από 150 άνθρωποι συνελήφθησαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στην Ολλανδία, στη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων και διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει κατά της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας και των άλλων μέτρων για την αποτροπή διάδοσης της πανδημίας.

Οι κινητοποιήσεις, που διαρκούν τις τελευταίες τρεις ημέρες, έχουν εξελιχθεί σε βίαια επεισόδια σε πολλές πόλεις της χώρας, με ζημιές σε καταστήματα, πυρπολήσεις και πετροπόλεμο.

Στην Ολλανδία είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποφασίστηκε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εξαιτίας της απότομης και ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας η οποία οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού, που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα.

Είχαν προηγηθεί πολλές εβδομάδες που τα κρούσματα της ασθένειας διαρκώς μειώνονταν και η εξέλιξη αυτή έχει εντείνει την ανησυχία για την υγειονομική κατάσταση στη χώρα.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία διέψευσε τα δημοσιεύματα, ωστόσο ορισμένοι θεωρούν ότι πρόκειται για κλιμάκωση του «πολέμου», ο οποίος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία, με την παράδοση μόλις 31.000.000 δόσεων του εμβολίου της έως τα τέλη Μαρτίου, αντί των 80.000.000, που είχαν αρχικά συμφωνηθεί.

Παράλληλα, αξιωματούχος της Ένωσης είπε στο Reuters πως η εταιρεία έλαβε προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ, όταν «σφραγίστηκε», τον Αύγουστο η συμφωνία με την εταιρεία, για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλες 100 εκατομμύρια.

Οι κινήσεις της Κομισιόν έχουν την απόλυτη στήριξη, αν όχι ενθάρρυνση, του Βερολίνου και ως αντίμετρο στην καθυστέρηση της παράδοση των εμβολίων της AstraZeneca, απειλεί με διακοπή των παραδόσεων της Pfizer στη Βρετανία…

»»» «Αδειάζουν» την ΕΛ.ΑΣ. λοιμωξιολόγοι, για την απόφαση που έλαβε νυχτιάτικα το Αρχηγείο της Αστυνομίας, για απαγόρευση συναθροίσεων πάνω από 100 άτομα, από τις 6 το πρωί της 26ης Ιανουαρίου, έως τις 6 το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι η  Αστυνομία υπογραμμίζει ότι πρόκειται για εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, στις 22 Ιανουαρίου, ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος ξεκαθάρισε, ότι δεν λήφθηκε μια τέτοια απόφαση λέγοντας χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους: «Όχι, από εσάς το ακούω τώρα».

Την ίδια ώρα η καθηγήτρια Αθηνά Λινού χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ, «κίνηση πανικού», η οποία όπως είπε «έχει και άλλες προεκτάσεις και θα πρέπει να διορθωθεί».

Όπως επισήμανε, «δεν νομίζω ότι με την αστυνόμευση θα λύσουμε τα προβλήματα, πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι, και οι άνθρωποι να ασκούν τα δημοκρατικά δικαιώματά τους. Πρέπει να έρθουμε κοντά στους ανθρώπους».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: