Ξανανοίγει ο φάκελος για τα «θαλασσοδάνεια» κομμάτων και ΜΜΕ

Γεια σας, ας δούμε τι επιφύλαξε η 22α Ιανουαρίου…

Τι θα γίνει, τελικά, με τους πολίτες αυτής της χώρας; Μας ξέχασαν μέσα στα σπίτια μας ή πιστεύουν ότι μας αρέσει κιόλας...

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει πρόβλημα με την παρατεταμένη καραντίνα, που συντηρείται με τρομολαγνικές αναλύσεις κάποιων λοιμωξιολόγων και καθηγητών, οι οποίοι μονίμως προειδοποιούν για επερχόμενους κινδύνους από τον «αόρατο εχθρό».

Μετά από πολύ καιρό και μπροστά στο διαφαινόμενο ξεσηκωμό των καταστηματαρχών, άνοιξαν το λιανεμπόριο με ένα σωρό περιορισμούς, άνοιξαν τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, ανακοινώνουν ότι θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Και καμία κουβέντα δεν γίνεται για την απαγόρευση μετακινήσεων το βράδυ ή από νομό σε νομό, αλλά και τα sms στο 13033.

Όλα δείχνουν ότι σιωπηρά και κουτοπονηρίστικα η κυβέρνηση μεταθέτει συνεχώς την παράταση του εγκλεισμού των πολιτών, με τα δικά της ΜΜΕ να μην δημιουργούν κανένα θέμα. Σαν να μην υπάρχει καραντίνα.

Πιθανόν να θέλει η κυβέρνηση να ακολουθήσει τις μεγάλες «σύμμαχες»  χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που δεν σκέφτονται να άρουν σύντομα τα lockdown.

Ήδη, φαίνεται από τις ανακοινώσεις, ότι όλα πάνε προς τα πίσω, έστω και αν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχώς πέφτει. Τα γυμνάσια και τα λύκεια ανοίγουν από τον Φεβρουάριο, ενώ τα εστιατόρια και τα μπαρ πηγαίνουν για τον Μάρτιο!!!

Μέχρι τότε, μάλλον, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Και το εντυπωσιακό είναι ότι κανένας δεν εξηγεί για ποιο λόγο μένουμε σπίτι, όταν η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα εμβόλια, έστω και αν η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη, και για την τέλεια διαχείριση της πανδημίας, σε μια επίδειξη εικονικής πραγματικότητας.

Ή μήπως αυτή είναι η νέα «κανονικότητα» που ετοιμάζουν για τον Έλληνα;

Η Pfizer και η BioNTech δεν έχουν σχολιάσει την εξέλιξη αυτή πέρα από μια ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα στην οποία ανέφεραν ότι θα μειωθούν οι παραδόσεις, καθώς γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων στην Ευρώπη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ιταλία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της Pfizer, εν μέσω αυξανόμενης αγανάκτησης για τις επιπτώσεις των μειωμένων προμηθειών στα προγράμματα εμβολιασμού των χωρών.

Τη Δευτέρα η Πολωνία έλαβε 176.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, περίπου 50% λιγότερες από αυτές που ανέμενε, επεσήμαναν οι αρχές.

»»» Ένα επιστημονικό άλμα έκαναν Γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι ανακάλυψαν μια πειραματική θεραπεία, χάρη στην οποία παράλυτα ποντίκια με παραπληγία, λόγω τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη περπάτησαν ξανά!

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναγεννήσουν τα κατεστραμμένα νεύρα των ποντικιών, μέσω της χρησιμοποίησης μίας ειδικά σχεδιασμένης πρωτεΐνης, η οποία παράγεται καθοδηγούμενα στον εγκέφαλο των ζώων με την εισαγωγή των κατάλληλων γενετικών πληροφοριών.

Τα πλήρως παραπληγικά ποντίκια άρχισαν να περπατούν ξανά μόνο δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την εφάπαξ πειραματική θεραπεία, ενώ το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι επιτρέπει στα κύτταρα να παράγουν τη δική τους ουσία, η οποία στη συνέχεια διανέμεται σε πιο μακρινά σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι ερευνητές, ήδη, διερευνούν κατά πόσο η θεραπεία μπορεί να βελτιωθεί και θα συνεχίσουν τα πειράματα σε μεγαλύτερα ζώα, όπως χοίρους, σκύλους ή μαϊμούδες, πριν δοκιμάσουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά της σε ανθρώπους, κάτι που ασφαλώς θα πάρει πολλά χρόνια.

Ο κ. Ζαχαριάδης επικαλείται τα επίσημα στοιχεία της Απογραφής, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των μετακλητών του Δημοσίου Τομέα, ανήλθε το Δεκέμβριο 2020 σε 3.024, «καταρρίπτοντας για πρώτη φορά στα χρονικά, το φράγμα των 3.000».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση των «αρίστων» του κ. Μητσοτάκη, περιόρισε στο ελάχιστο τις προϋποθέσεις διορισμού και τοποθετεί διαρκώς μετακλητούς σε θέσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ».

»»» «Φρέσκα» κόκκινα δάνεια ύψους 8-10 δισ. ευρώ βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, επικεντρώνοντας τις εκτιμήσεις της στα δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες κτυπήθηκαν από την πανδημία.

Ο χρόνος που θα εμφανιστούν, αλλά και το ακριβές μέγεθος τους θα εξαρτηθούν, σύμφωνα με την έκθεση της TτΕ, από τη διάρκεια και την έκταση του lockdown, το βάθος της ύφεσης, την περίοδο ανάκαμψης, τα τυχόν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης, αλλά και από την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων των τραπεζών.

Την ίδια ώρα, επιστρέφουν οι πλειστηριασμοί, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στο ξεπάγωμα όλων των ενεργειών και επικαλούνται την πρακτική σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης ουδέποτε διακόπηκαν παρά την πανδημία.

«Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με το τέρας που εξέθρεψε. Με τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη για το 2020 και με δυσοίωνες προβλέψεις και για το νέο έτος», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης τόσο στο θέμα της πανδημίας όσο και της οικονομίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να λέει «τα κάναμε όλα καλά», όταν η Ελλάδα «καταγράφει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ, θρηνεί 4.500 ανθρώπους από την αρχή μάλιστα του 2ου lockdown, σημειώνονται τεράστιες καθυστερήσεις και η μία διάψευση να διαδέχεται την άλλη για τον εμβολιασμό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση για πρόωρες εκλογές, υπογράμμισε ότι «είναι ίδιον της Δεξιάς να προσπαθεί να αποδρά από τις ευθύνες της όταν τα κάνει μπάχαλο», και πρόσθεσε: «Επομένως, δε μπορώ να αποκλείσω τίποτα».

»»» Η Ευρωζώνη οδεύει προς διπλή ύφεση μετά τη συρρίκνωση που σημείωσε το ΑΕΠ της στο τέλος του περασμένου έτους και το οποίο «θα μεταφερθεί και στο τρέχον έτος», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φέρνοντας μαύρα μαντάτα.

Παρά την εκτίμησή της για διπλή ύφεση, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε, πάντως, πρόσφατη εκτίμησή της ότι οι προβλέψεις της Τράπεζας για ανάπτυξη 3,9% το τρέχον έτος εξακολουθούν «να ισχύουν σε γενικές γραμμές», αν και παραδέχθηκε πως «παραμένουν κίνδυνοι που απειλούν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης».

Εξέφρασε, πάντως, θετικά σχόλια ως προς την πορεία των εμβολιασμών, που όπως τόνισε «μας επιτρέπουν να έχουμε αισιοδοξία για το τέλος της υγειονομικής κρίσης».

Στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης το χρέος έφτασε το 97,3% του ακαθάριστου προϊόντος, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2020, ωστόσο οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα αυξηθεί κι άλλο, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κορονο-κρίσης και τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Η χώρα μας ήταν αυτή με το μεγαλύτερο χρέος έναντι του ΑΕΠ τον Σεπτέμβριο, με 199,9%, ενώ ακολουθεί μακράν πίσω από την Ελλάδα η Ιταλία με 130,8%. Το μικρότερο δημόσιο χρέος κατέγραψε το Λουξεμβούργο με 26,1%.

Πρωτιά είχε η Ελλάδα και στην αύξηση του δημόσιου χρέους στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020, με ποσοστό 8,5%, ενώ ακολουθείται από την Κύπρο (6,2%), η Ιταλία (4,9%), η Πορτογαλία (4,8%), η Λιθουανία (4,6%) και η Βουλγαρία (4%).

»»» Ξανανοίγει ο φάκελος των «θαλασσοδανείων» σε κόμματα, ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες, που δόθηκαν μέχρι το 2015 με σκανδαλώδεις όρους και καθ’ υπέρβαση τραπεζικών κανόνων. Τα δάνεια αυτά, που υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ, δεν αποπληρώθηκαν ποτέ, φορτώνοντας επιπλέον βάρη στις τράπεζες.

Μετά την έκδοση τριών δικαστικών βουλευμάτων που έκριναν αντισυνταγματική τη διάταξη για την ασυλία των εμπλεκόμενων τραπεζικών στελεχών, η ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη ξεκίνησε την κύρια ανάκριση, καλώντας σε απολογία τραπεζικά στελέχη που διώκονται για το κακούργημα της απιστίας.

Αναμένεται να ακολουθήσουν οι κλήσεις σε στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν την ευθύνη των οικονομικών των κομμάτων τους όταν δόθηκαν τα σκανδαλώδη δάνεια. Σ’ αυτούς αποδίδεται η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.

Επισημαίνεται ότι οι υποθέσεις των «θαλασσοδανείων» είχαν κλείσει με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, το 2013 η οποία αφαιρούσε από τις εισαγγελικές αρχές το δικαίωμα αυτεπάγγελτης παρέμβασης για αδικήματα απιστίας από τραπεζικά στελέχη και απαιτούσε έγκληση από τη ζημιωθείσα τράπεζα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: